Å finne en vin som passer til maten man skal spise kan være en utfordring. Matkontrollen har utfordret vinjournalist Merete Bø til å finne viner som passer til sushi, pizza med ost og skinke og klassisk norsk fredagstaco.

Til middagsselskapet

Vennene Louise Marie Pedersen, Therese Hjelm og Guro Beitohaugen driver interiørnettstedet Antideco. De har god greie på hvordan et middagsselskap bør se ut, mens hva som bør være i glasset er det mer varierte kunnskaper om.

– Man har enten noe hjemme som man har kjøpt i Sverige, for det er billigere med alkohol i Sverige, eller så kjøper man jo bare den vinen som man bruker å kjøpe, sier Hjelm.

Beitohaugen er mer opptatt av at vinen skal passe, og sier hun ofte spør om anbefalinger på Vinmonopolet.

Rødt og hvitt til taco

– Taco kan igjen være veldig mye forskjellig. Det kommer an på hvor spicy salsa du putter på, har du mye guacamole og ikke noe salat, har du mye mais og ingenting grønt for eksempel, sier vinjournalist Bø.

TO TIL TACO: Bø anbefaler både en hvitvin fra Tyskland og en rødvin fra Portugal til taco.
TO TIL TACO: Bø anbefaler både en hvitvin fra Tyskland og en rødvin fra Portugal til taco. Foto: Matkontrollen/TV 2

Hun har valgt ut to viner til tacomiddagen, én hvit og én rød. Den hvite er den tyske Schloss Lieser Riesling 2018. Den røde er fra Portugal og heter Casal da Azenha Tinto 2015.

Vinekspertens anbefalinger:

Norsk fredgastaco:

  • Schloss Lieser Riesling 2018 (Kr. 164,90)
  • Casal da Azenha Tinto 2015 (Kr. 200,00)

Pizza med ost og skinke:

  • Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2018 (kr. 139,90)

Sushi:

  • Dönnhoff Riesling Trocken 2018 (Kr. 139,00)

*Prisene er hentet fra Vinmonopolets nettsider mandag 23. september 2019

Vennegjengen liker aller best den røde. De mener den hvite blir litt tam når man drikker den til tacolefser fylt med blant annet koriander.

Italiensk til pizzaen

Pizza kan være vanskelig, i følge Bø, fordi tomatsausens syre krever en fyldig vin, mens ostens fett krever en vin med litt syre. Anbefalingen til klassisk pizza med tomatsaus, mozarella og kokt skinke er en italiensk rødvin av barberadruer.

RØDT TIL PIZZA: – En god allroundvin, sier Merete Bø om denne. Foto: Matkontrollen/TV 2
RØDT TIL PIZZA: – En god allroundvin, sier Merete Bø om denne. Foto: Matkontrollen/TV 2

– Fruktsødmen i barbera fungerer veldig godt med fruktsødmen i tomat. Og så har du friskheten mot osten,sier Bø. Hun anbefaler vinen Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2018.

Vennegjengen liker godt kombinasjonen.

– Den var veldig lett og fin, sier Pedersen.

Rimelig riesling

Merete Bø sier at en av de beste og mest tilgjengelige vinene på Vinmonopolet også er en av de billigste. Vinen hun har valgt til sushi er en riesling fra produsentene Dönhoff.

– Til 130-140 kroner så er dette et egentlig litt røverkjøp, sier Bø.

TIL SUSHI: Bø anbefaler denne rieslingen fra produsenten Dönhoff. Foto: Matkontrollen/TV 2
TIL SUSHI: Bø anbefaler denne rieslingen fra produsenten Dönhoff. Foto: Matkontrollen/TV 2

Hun sier videre at vinens friske syre vil rense godt opp om man spiser fete fisker som for eksempel laks.

– Og så harmonerer den godt med disse litt sånn tøffe asiatiske smakene som wasabi og soyasaus, sier Bø.

Vinen slår godt an hos vennegjengen. Guro Beitohaugen er sikker på at hun vil kjøpe den i framtiden.

– Den var veldig frisk og crispy, sier Therese Hjelm.