Marit (53) fant sprøyte-spiss i koteletten

Matkontrollen (TV 2): Marit Helgestad fikk sjokk da hun oppdaget en nålspiss i en nakkekotelett hun hadde kjøpt på Meny.

Hver tirsdag samles Marit Helgestad (53) med gode venner for å spille radiobingo. De bytter på å fikse mat, og denne tirsdagen var det Helgestad sin tur. På menyen stod lapskaus.

– Egentlig skulle jeg servere hele nakkekoteletter, men siden vi ble så mange ble det lapskaus med kotelett i stedet, sier hun.

Helgestad hadde kjøpt nakkekotelett fra Meny på Åssiden i Drammen. Da hun skulle skjære i koteletten, fant hun en nål i kjøttet.

– Nålen var på tre centimeter, og jeg tør ikke å tenke på hva som kunne skjedd om noen hadde fått den i munnen, sier hun.

Se Matkontrollen på TV 2 kl. 20:00, eller gratis på TV 2 Sumo allerede nå

SKREMT: Marit Helgestad er gla hun oppdaget nålen før middagen ble servert. Foto: Matkontrollen/ TV 2
SKREMT: Marit Helgestad er gla hun oppdaget nålen før middagen ble servert. Foto: Matkontrollen/ TV 2

Skjedd en feil

Helgestad tok kontakt med Meny som henviste henne til produsent Norfersk. Norfersk pakker kjøttet for blant annet Kiwi, Spar, Joker og Meny. De ba henne om å sende nålen.

– De beklaget seg og jeg fikk kompensasjon for det, men det er fortsatt skummelt å tenke på at den ikke ble oppdaget i metalldetektoren, sier hun.

Norfersk forteller til Matkontrollen at nålen kommer fra en vaksinering og dersom ikke veterinæren eller bonden varsler slakteriet, så er det kun metalldetektoren som kan oppdage nålen i kjøttet.

– Det er beklagelig at dette har skjedd. Denne nålen skulle ha blitt oppdaget i vår detektor, men feil kan skje, forteller Roy Hafstad, kommunikasjonsdirektør ved Norfersk.

Kjører daglige tester

NÅLESPISS: Det var denne nålspissen som ble funnet i koteletten Marit hadde kjøpt hos Meny. Foto: Matkontrollen/TV 2
NÅLESPISS: Det var denne nålspissen som ble funnet i koteletten Marit hadde kjøpt hos Meny. Foto: Matkontrollen/TV 2

Norfersk mener en av årsakene til at sprøytespissen ikke ble oppdaget i detektoren, er fordi den er av rustfritt stål som er vanskelig å detektere.

– I tillegg er nålen hul og har tynne vegger, noe som gjør at massen ikke er så stor som den ser ut til å være og det kan være vanskelig for maskinen å oppdage denne, sier Hafstad.

Norfersk sier de har et stort ansvar som produsent, og de har investert i best mulig utstyr for å forhindre at ting som dette skjer.

– Vi tester metalldetektoren både før oppstart hver dag, hver time, og etter avsluttet produksjon med forskjellig type metall for å se om den virker, sier Hafstad.

Meny sier til Matkontrollen at de syns saken er beklagelig, og de er glade for at Norfersk tar saken på alvor.

Umulig å spore

Siden Norfersk har tre leverandører av nakkekoteletter den dagen, kan de ikke si for sikkert hvilket av de tre anleggene kjøttet kommer fra.

– Det vi har gjort nå, er å informere leverandørene som igjen kan kontakte sine leverandører. Slik kan man skape oppmerksomhet rundt problemet, sier Hafstad.

Han understreker at Norfersk aldri har opplevd lignende før.

Merker om man knekker en nål

Nålen som Helgestad fant i koteletten, kommer fra en vaksinering, og veterinær Birgit Ranheim ved NMBU veterinærhøyskole forklarer at det ikke er til å unngå å legge merke til om kanylen er knekt.

– Dersom en kanyle knekker, får man ikke injisert neste gris og da legger man merke til at den er borte, sier Ranheim.

Ved en vaksinering av en gris, stikker man kanylen i nakken på grisen og injiserer vaksinen. Dyret er i bevegelse og derfor må utstyret være robust, forteller Ranheim.

– De skal ikke knekke like lett, men om uhellet først er ute så må man som veterinær prøve å finne grisen som har kanylen i seg, øremerke den og prøve å fjerne nålen, sier hun.

Om man ikke finner nålen, må bonden følge opp grisen slik at man kan fange det opp på slakteriet.