Med suksess på Instagram gir Karen Elene Thorsen ut bok: Fattig student – 20 ukemenyer for under 250 kroner. Boken er per dags dato Norges mest solgte og er allerede utsolgt.

Karen deler fire oppskrifter på hvordan du kan bruke opp brød – som er den matvaren det kastes mest av – med God morgen Norge.

Pull apart-brød

Dette er en perfekt siderett til salater eller supper!

  • 1/2 brød
  • 100 gram
  • 5 ss olivenolje
  • 1 hvitløksfedd
  • salt og pepper
  1. Finhakk hvitløk og tilsett det i en liten bolle med olivenolje, salt og pepper.
  2. Kutt opp brødet i terninger, men pass på å kutte gjennom bunnen. Hell oljeblandingen ned langs sprekkene i brødet, og strø deretter revet ost mellom sprekkene.
  3. Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter. Serveres rett fra ovnen.

Brødkrutonger

Krutonger kan brukes i alt fra salater til supper, eller bare spises som de er. Disse er perfekt å lage for å unngå at brødet havner i søpla.

  • tørt brød
  • olivenolje
  • salt og pepper
  1. Kutt opp brødet i terninger og legg dem på et stekebrett med bakepapir.Hell over litt olivenolje, salt og pepper og bland sammen.
  2. Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter, til brødkrutongene begynner å bli gylne. Avkjøles på rist og oppbevares i en boks med lokk.

Arme riddere

Her er det supert å bruke tørt brød, da brødskivene uansett vil bli saftige og gode etter å ha blitt dyppet i røren.

  • 3-4 brødskiver
  • 1 egg
  • 1 dl melk
  • 1 klype salt
  • kardemomme og kanel (kan sløyfes)
  • smør til steking
  • frukt, bær eller syltetøy til topping
  1. Bland sammen egg, melk, salt, kardemomme og kanel i en bolle. Dypp brødskivene i røren.
  2. Stek brødskivene i en stekepanne på middels varme til brødskivene har blitt brune på begge sider.
  3. Server med det du har av frukt, bær eller syltetøy.

Griljermel

Karen oppfordrer til å lage eget griljermel hjemme framfor å kjøpe det – her kan du rette både lommeboken og miljøet.

  • Tørt brød
  1. La brødet tørke helt ved å la det ligge på kjøkkenbenken et døgn, eller ved å steke det i ovnen på 120 grader i cirka 20 minutter.
  2. Bruk et rivjern til å raspe opp brødet. Tilsett brødsmulene i et gladd med lokk, og bruk det til for eksempel tilslørte bondepiker, fiskegrateng eller panering av kjøtt og fisk.
KAST MINDRE: Kristin Elene Thorsen bruker 200 kroner på mat i uken. Foto: TV 2
KAST MINDRE: Kristin Elene Thorsen bruker 200 kroner på mat i uken. Foto: TV 2