Fiskegrateng til alle – også allergikere!

Wenche lager den tradisjonelle fiskegratengen og en variant for allergikere.

[Produktplassering]

Wenche lager fiskegrateng som alle kan spise – dersom man tåler fisk og grønnsaker.

Fiskegrateng med grønnsaker, uten egg, melk og gluten

  • ca 600 g torsk eller seifilet, skinn og benfri
  • 2 gulrøtter
  • 1-2 skiver sellerirot
  • finsnittet purre/vårløk (kan sløyfes)
  • 5 dl ris- eller soyamelk (dvs. melk som tåles eller kraft fra fisk/grønnsaker)
  • 2 ss maisennamel
  • 4 ss Melange margarin uten melk
  • finrevet musakattnøtt
  • salt og pepper
  • 2 ts bakepulver (i stedet for egg)

Varm stekeovnen til 200 grader.

Skjær fisken i biter og trekk i lettsaltet vann i 2-3 min. Ta opp fisken og la den renne godt av seg. Rester av kokt fisk kan brukes, legges rett i den hvite sausen.

Rens og finhakk grønnsaken og kok dem i fiskekraften i 3-4 min. Ta opp grønnsakene og la dem renne godt av seg.

Kok opp melk som tåles og kraft fra fisk/grønnsaker (til sammen 5 dl). Rør ut maisennamel i litt melk som tåles og tilsett i den varme melken/kraften under omrøring til du får en fyldig hvit saus. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt og bakepulver.

Legg fisk og grønnsaker i en smurt ildfast form og hell over sausen. Dryss med finknust glutenfritt tørt brød eller knekkebrød. Stek på midterste rille i varm stekeovn 200 grader i ca 20 min.

Server med kokte eller ovnsstekte poteter og smeltet margarin uten melk, gjerne tilsatt finhakket persille eller gressløk.

Tips: Fiskegratengen kan tilsettes ca 2 dl kokt glutenfri makaroni/småpasta. Tilsettes i sausen sammen med fisk og grønnsaker.

Tradisjonell fiskegrateng med egg

  • Kan lages uten melk.

  • Sausen kan jevnes med maisenna i stedet for hvetemel. Maisenna røres ut i den kalde melken og kokes opp under omrøring, tilsett smør.

Du trenger:

  • ca 4 dl kokt fisk uten skinn og ben (eventuelt ca 500 g rå fisk uten skinn og ben, se tips)
  • ca 1 1/2 dl ukokt makaroni, hvis du har lite fisk (kan sløyfes)

Gratengsaus:

  • 2 ss Melange margarin
  • 3 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk elleer annen melk som tåles
  • salt
  • 1 krm pepper
  • revet muskatnøtt
  • 3 egg, plommer og hviter hver for seg
  • Strøkavring eller malt brød, tilsatt litt finrevet ost.

Varm ovnen til 200 grader.

Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min. (Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen.)

Hvis lite fisk: Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet.

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk. Kok opp sausen under omrøring. Smak til med salt, pepper og finrevet muskatnøtt.

Avkjøl sausen litt og vend inn 3 eggeplommer, fisk og eventuelt makaroni. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.

Fyll gratengen i en smurt form. Dryss over strøkavring.

Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 min. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og eple, og en dressing av presset sitronsaft og litt honning eller noen sukkerkorn.

Tips: Fiskegrateng kan også lages med rå fisk. Rå fisk vil gi fra seg væske, tilsett 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 min lengre. Rå fisk i biter tilsettes direkte i den hvite sausen.