Godt tilbehør til blåskjell, krabbe og annet av havets fristelser.

Her er også oppskrifter og tips til melkefritt, glutenfritt og fri for egg.

Blåskjell

  • 1-2 nett blåskjell
  • 2-3 dl hvitvin (kan sløyfes)
  • 3 grovhakket sjalottløk
  • 2 fedd grovhakket hvitløk
  • finhakket chili og ingefær (kan sløyfes)

Surr løk, hvitløk , chili og ingefær i olje i en gryte. Tilsett ev 2-3 dl hvitvin. Legg i blåskjellene, legg på lokk. Kok opp og la koke til skjellene har åpnet seg 8-10 min. Skjell som ikke åpner seg kastes. Likeså knuste skjell.

Krabbe

Beregn 1-2 hel krabbe pr person. Mengden krabbe avhenger av hva du serverer som tilbehør .Ferdig renset krabbeskjell kan kjøpes i butikken.

På hele krabber må paven fjernes før servering. Paven (krabbens magesekk) fjerner du ved å trykke på «klaffen» under øynene.

Er du i tvil, se videovinduet øverst i saken.

Urtekremdressing

(uten egg)

  • 2 dl creme fraiche
  • finhakket dill
  • saft av sitron
  • salt og pepper

Dillmajones

(melkefri)

Rør sammen majones, finhakket dill, finhakket hvitløk og saft fra sitron.

Loff

(gluten -og melkefri, se egen oppskrift)

  • 1 kg hvetemel
  • 1 pk gjær
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker eller honning (kan sløyfes)
  • 50 g mykt smør
  • ca 6 dl melk ev vann
  • 1 egg, kan erstattes av 1 dl vann

Ha alt det tørre i en bakebolle, smuldre inn gjær og smør. Tilsett lunken/fingervarm melk og elt til en glatt deig som slipper bakebollen. Dekk til og sett til heving ca 1 time.

Ta ut på bakebordet og form til 2 brød, legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk med et klede og sett til etterheving i ca 30 min. Pensle med vann og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 grafder i ca 40 min. Du skal høre en hul lyd når du banker på brødet. Avkjøl på rist .

Glutenfri loff

  • 500 g glutenfritt mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 pk gjær
  • 1 ts salt
  • ev 1 ts sukker
  • 50 g mykt smør eller margarin uten melk
  • ca 4 dl melk eller vann

Framgangsmåte som til vanlig loff. Ved utbaking smør benkeplaten og hendene med smør i stedet for å bruke mel .