I denne skogen skjuler det seg 700 bilvrak – og turistene strømmer til

GOD SOMMER NORGE: Utenfor Tökfors i Sverige finner du en gigantisk «bilkirkegård» – et sted der bilene kommer for å dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Der er det en Volvo PV, en VW Boble og en gammel Morris, sier Glenn Erling Pedersen.

Han og sønnen går på en smal sti, midt i skogen. Rundt dem ligger det biler. Haugevis av ødelagte biler.

Felles for dem alle er at de har stoppet for siste gang, og blitt en del av den øde skogen. Det vokser trær opp fra panser. Mose dekker lakk, seter, dashbord og ratt. Noen biler står stablet oppå hverandre, andre står på rekke og rad.

– Jeg håper å finne en Vauxhall, sier Jonathan og ser bort på faren sin.

De smiler.

En turistmagnet

Gutta bor i Aremark, men i dag har de tatt turen over svenskegrensa. For første gang skal Pedersen vise sønnen favorittstedet sitt: Ivanssons bilskrot utenfor Tökfors i Sverige.

Det var brødrene Rune og Tore Ivansson som startet bilskroten. Det opplevde at det var stor mangel på bildeler i Norge gjennom 50-tallet. Bilsalget var også preget av restriksjoner. Dette gjorde forretningsideen deres lønnsom. Flokker av nordmenn besøkte dem for å hente tollfrie bildeler. I dag er dette 60 år siden. Og stedet er forandret.

– Det kalles en bilkirkegård, og den er kjent i hele Europa, sier Pedersen og legger til:

– Det er alltid turister her.

Ivansson-brødrene driver ikke stedet lengre, det eneste som står igjen er de to husene deres og omlag 700 skrapbiler.

Far og sønn: Glenn Erling Pedersen og sønnen Jonathan Pedersen har gledet seg til å besøke bilkirkegården sammen. Jonathan håper han får tatt bilde av en Vauxhall.
Far og sønn: Glenn Erling Pedersen og sønnen Jonathan Pedersen har gledet seg til å besøke bilkirkegården sammen. Jonathan håper han får tatt bilde av en Vauxhall. Foto: Yngve Sem Pedersen

Ryddet opp

Før lå det mange flere bilvrak på plassen. På det meste sto 1500 bilvrak spredt rundt i skogen. De eldste fra 30-tallet, de nyeste fra 70-tallet.

– Det er jo de som mener at dette er «forurensing», sier Pedersen og forteller at rundt halvparten av bilene ble fjernet for noen år tilbake.

Et skikkelig feilgrep, ifølge ham selv. Han og sønnen ser på skrapbiler som et stykke kulturarv. Likevel har Årjäng kommune snakket om å fjerne resten av vrakene også, men det har ikke blitt prioritert ennå.

– Det blir for dumt å fjerne så viktige minner. Miljøgiftene har lekket ut for lengst, det er for sent å redde miljøet fra det nå, svarer han.

I ett med naturen: Mange av vrakene på bilkirkegården har stått der siden 30-tallet. Det synes godt. Her stikker det en bjørk opp fra panseret på en bil.
I ett med naturen: Mange av vrakene på bilkirkegården har stått der siden 30-tallet. Det synes godt. Her stikker det en bjørk opp fra panseret på en bil. Foto: Yngve Sem Pedersen
I ett med naturen: Vrak har mose på ratt, sete, lakk og dashbord.
I ett med naturen: Vrak har mose på ratt, sete, lakk og dashbord. Foto: Yngve Sem Pedersen

Vil bevare vrak for alltid

Selv rakk han ikke å ta bilder av bilene før de ble fjernet. Det ga han en dårlig følelse. Derfor startet han en facebookgruppe kalt «Norske veteranbil vrak i skog, mark og låver». I dag har omtrent alle de 700 bilene som finnes på bilkirkegården ved Töckfors blitt tatt bilde av, og delt. Gruppen har i dag cirka 16.500 medlemmer.

– Noen av medlemmene har lagt ut bilder av bilene som ble fjernet, også, sier Pedersen.

Slik har gruppen bevart et viktig kulturminne, mener han.

Bilder er ikke det samme

Sønnen til Pedersen likte også pappas favorittsted godt.

– Det er bare helt utrolig kult, det er så mye her, sier han og knipser et bilde av drømmebilen han lette etter.

Bildet blir bra, men det holder ikke med bare bilder, ifølge Pedersen.

– Det er noe helt spesielt ved dette stedet, og følelsen av å gå rundt her og se på vrakene, sier han.

POPULÆRT: Selv om stedet er forlatt av eierne, er det fortsatt mange som besøker «kirkegården».
POPULÆRT: Selv om stedet er forlatt av eierne, er det fortsatt mange som besøker «kirkegården». Foto: Yngve Sem Pedersen

Hvordan komme seg til bilkirkegården?

  • GPS koordinatene er: 59° 21′ 43.14″ N 11° 50′ 20.29″ E

  • Kjør mot Ørje, og videre til Töckfors ved svenskegrensa. Før du kommer til Töckfors er det en vei sydover, den er merket Vestra Fågelvik.
  • Følg veien. Lenge. Det er en smal, svingete grusvei i mørkeste skogen. Når du er helt sikker på at du har kjørt for langt, da er du cirka halvveis. Bare fortsett.
  • Etter en stund dukker det opp noen gamle bilvrak i skogkanten. Ser du skiltet "Hër slutar allmän väg" så er du endelig framme. Gled deg.