Tom Erik (43) har sett venner styrte i døden – selv vil han aldri gi seg

Tom Erik Heimen (43) har drevet med basehopping i snart 20 år. Selv om han har sett flere venner styrte i døden, har han ingen intensjon om å gi seg med den risikofylte ekstremsporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kjøpte meg datamaskin for å kunne bestille utstyret på internett fra USA. Jeg fikk den tilsendt til Molde, til meg og en kamerat. Da var det bare å sette på VHS-kassetten med pakkeinstruksjonsvideoen til fallskjermen, forteller Tom Erik til God sommer Norge.

Året var 2000. Basehoppingsmiljøet i lille Norge var ikke særlig utbredt på denne tiden. Det fantes ikke vingedrakter, det var ikke noe kurs, sertifisering eller reguleringer.

24 år gamle Tom Erik og en kompis, lærte seg selv hvordan fallskjermen skulle brukes, og testet ut selv hvordan de kunne få mest mulig tid i fritt fall, før de måtte utløse skjermen.

– Så da du var ferdig pakka, var det bare å komme seg rett opp på et fjell og kaste seg utfor, og håpe på at du hadde gjort det rett? spør God sommer Norge-programleder, Bjarne Brøndbo.

– Jeg hadde ikke noe annet valg, for jeg kjente ingen andre som holdt på med det. Jeg var redd, men veldig målbevisst. Jeg møtte faktisk noen på vei opp som forklarte meg litt, og det hjalp veldig mye.

Jomfruhoppet tok de fra Kalskråtinden i Romsdalen. Det er en dag som er brent fast i minnet.

– Jeg ble så gira, jeg gikk opp dit hver dag hele den sommeren, sier Tom Erik.

I Romsdalens fjellsider møtte de flere likesinnede. Tom Erik fikk venner innen ekstremsporten – de hjalp hverandre med å utvikle flyteknikken, og de utviklet også utstyret.

– Med en regnbukse fra Clas Ohlson til 199 kroner, og et hull fra en sigarett klare vi å gå fra seks til 30 sekunder i fritt fall. Målet var å gjøre aktiviteten tryggere ved å få luft i klærne, for å komme lenger bort fra fjellsiden.

Noen år etter sitt første hopp, fikk Tom Erik endelig en skikkelig vingedrakt. Han var en av de første i Norge til å få tilsendt dette høymoderne utstyret.

PIONER: Tom Erik Heimen er en pioner i det norske basehoppmiljøet. Her er han iført sin aller første vingedress. Foto: Privat
PIONER: Tom Erik Heimen er en pioner i det norske basehoppmiljøet. Her er han iført sin aller første vingedress. Foto: Privat

Sett venner styrte i døden

Sporten Tom Erik driver med har vært mye omdiskutert gjennom årene. Han har selv sett flere venner styrte i døden, og innrømmer at det er knallhardt. 43-åringen føler ofte et ansvar for å dele sorgen med de etterlatte.

– Det å miste kamerater er utrolig tungt. Det går fra himmel til helvete på et blunk. Man må stå i det når det er bra, men man må også stå i det når det er knalltøft.

Tom Erik er tydelig på at de som har valgt å drive med basehopping, er klar over risikoen. De vet hva de går til.

– Men de har tabbet seg ut, og det er det ikke rom for.

Selv mener Tom Erik at det er en risiko ved alt man gjør.

– Men vi har mer kontroll. I basehopping kan man selv velge grad av risiko.

– Jeg har mer kontroll når jeg kaster meg utfor fjellet enn når jeg kjører på hyttetur med sønnen min om vinteren, forklarer han – og innrømmer at aksepten for å kjøre bil er noe større blant det norske folk enn basehopping.

VERDENSREKORD: I sommer ble Tom Erik verdensrekordholder, da han hoppet fra syv kongetopper på et døgn. Her kaster han seg utfor Vengetind. Foto: Privat
VERDENSREKORD: I sommer ble Tom Erik verdensrekordholder, da han hoppet fra syv kongetopper på et døgn. Her kaster han seg utfor Vengetind. Foto: Privat

En konstant klump i magen

Det er særlig denne risikoen for å ikke komme hjem etter et basehopp, som Tom Erik kjenner på når han tenker på familien. Han har en 15 år gammel sønn og en datter på syv.

– Det har vært vanskelig å utsette dem for dette. Det er her jeg kjenner på egoismen.

Han er fullstendig klar på at hans aktivitet påvirker familien.

– De forventer å få en telefon om at nå er det over. Jeg har ikke lyst til å forsvinne ut av mine barns hverdag, derfor tar jeg valg hele tiden. Disse valgene handler om å ta vekk en del av risikoen, forteller Tom Erik.

Nå, etter at han har holdt på med sporten så lenge, innrømmer 43-åringen at det har gått seg til. Tom Erik har tilbakelagt 2057 basehopp. Familien har lært å stole på ham og hans ferdigheter.

– Det er viktig å ha en viss form for frykt. Det er jo det som gjør at det går an å fokusere og å ta det til neste nivå. Jeg går ikke rundt og er redd, men jeg er veldig bevisst på å ta gode valg og være konsekvent med de marginene man selv har satt seg.

– Er det dårlig vær, eller er det noe annet – da går jeg ned igjen.

Verdensrekordholder

På spørsmål om det ikke er egoistisk å drive med ekstremsporten, tar Tom Erik en kort pause før han svarer:

– På en måte. Men alt er det. Hvis vi ikke har egoisme, ville alle bare ha vært tjenere og pleiere for andre.

Hans filosofi er at man skal ta tak i drømmene sine, og la dem leve.

EVENTYRLYSTEN: Selv etter nesten 20 år som basehopper fortsetter Tom Erik med å jakte på nye eventyr. Her flyr han under en slakklinegåer, som del at et stunt på årets Ekstremsportveko. Foto: Einar Såkvitne
EVENTYRLYSTEN: Selv etter nesten 20 år som basehopper fortsetter Tom Erik med å jakte på nye eventyr. Her flyr han under en slakklinegåer, som del at et stunt på årets Ekstremsportveko. Foto: Einar Såkvitne

Denne sommeren satt Tom Erik verdensrekord i antall basehopp gjennomført på et døgn. Han gjennomførte utrolige 66 flyvninger på ett døgn.

– Målet var 70.000 høydemeter, men jeg hadde 12 timer med dårlig vær, så jeg endte opp med 66.000 flydde høydemeter. Der er det ingen i verden som er i nærheten av per i dag.

For Tom Erik var det imidlertid ikke det å kunne si at han er verdensrekordholder som var målet med stuntet.

– Å sette verdensrekord har ikke så stor betydning. Det er selvfølgelig rått å tenke på, men det er oppbygningen, logistikken og folkene som er med på å tilrettelegge som er imponerende. Å gjennomføre seks hopp i timen krever et lagspill.

– Det noen omtaler som en egoistisk aktivitet, kan bli noe inkluderende hvor vi bygger tillit. Det er en sterk opplevelse, legger han til.

43 år gammel jakter Tom Erik fortsatt nye mål. Han er enormt sprek og fremdeles sulten på nye eventyr.

– Jeg kan klatre 6500 høydemeter og tilbakelegge syv topper på et døgn. Motivasjonen er å kunne fortelle fantastiske historier, dele bilder og få opplevelser for livet.

– Jeg skal holde på til jeg blir 80 år gammel, forteller han begeistret.