Eli Kari trodde hun skulle dø – viste seg at hun var i overgangsalderen

TV 2s værsjef, Eli Kari Gjengedal (48), ble sjokkert over hvor lite hun visste om overgangsalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og manglende sexlyst. Det rammer før eller senere halvparten av befolkningen, men likevel er det få som snakker åpenlyst om hva de opplever, og mange kvinner går uforberedt inn i overgangsalderen.

TV 2s værsjef, Eli Kari Gjengedal, gikk lenge og kjente at noe ikke var helt som før. Da hun for bare noen uker siden fikk vondt i ledd og hender, gikk hun til legen og trodde at noe var veldig galt.

– Jeg trodde at jeg var alvorlig syk. Det hadde vært mye om sykdommen ALS i media den siste tiden, og jeg var sikker på at det var det jeg hadde fått. Jeg begynte å innbille meg at jeg kom til å bli lam, og jeg var usikker på hvordan jeg skulle fortelle det til familien min, forteller hun.

Tabutema

Da Gjengedal gikk til legen, fikk hun blant annet spørsmål om hun hadde leddgikt i familien. Da hun senere fikk svar på prøvene, fikk hun beskjed om at hun var kommet i overgangsalderen.

– For meg var det jo en lettelse. Jeg skulle ikke dø likevel, sier hun.

Reaksjonen var derimot ikke like positiv da hun fortalte det til bestevenninnen, Ingeborg Myhre (44), som hun også lager podcasten "Eli Kari og Ingeborg" sammen med.

"Kondolerer", var det første hun sa til meg, før hun senere på dagen ringte tilbake og beklaget seg, og sa at dette var noe jeg burde stå fram og snakke mer om for å gå opp løypa for alle som kommer etter.

Ble rasende

Da begynte Gjengedal å skjønne at overgangsalderen tydeligvis ikke var noe å være stolt over, men at det tvert imot var noe folk flest feiet under teppet.

– Jeg ble rett og slett rasende da jeg innså hvor tabubelagt temaet var. Aldri hadde venninnene mine snakket om disse årene som ventet meg. Tenk hvor mange kvinner som opplever det samme som meg, og som går rundt og føler seg helt alene – og så er vi så mange!

Alt går ikke som planlagt – her må Eli Kari avbryte sendingen

Gjengedal bestemte seg fort for at de neste årene ikke skal gjemmes bort. Overgangsalderen snakkes om.

– Jeg skal prøve å tenke at dette er en spennende del av livet mitt. Det er en reise og jeg skal utforske den på lik linje som graviditet og andre store ting som skjer i livet. Jeg nekter å være flau over alderen min.

Ingen vil fortelle om seg selv

Journalist og forfatter, Birgitte Hoff Lysholm (40) skrev boka "Heit - en guide til overgangsalderen" da hun trodde at hun selv var kommet i overgangsalderen, og hun ble like overrasket som Gjengedal da hun fant ut hvor lite denne tiden av livet ble snakket om.

Senere viste det seg at hun likevel ikke hadde kommet i overgangsalderen, men at kroppen merket at den nærmet seg.

– Jeg er i den fasen som oppstår i årene før overgangsalderen. Kroppen begynner å forberede seg og symptomene er diffuse. Det gjorde at jeg ble veldig forvirret.

Likevel var det nok til at journalisten ble engasjert nok til å skrive en bok om temaet. På veien snakket hun med mange kvinner om deres opplevelser, men innså fort at det ikke var like enkelt å skrive en bok om overgangsalderen sammenlignet med for eksempel puberteten.

Ingen ville snakke om overgangsalderen

– Det som gikk igjen var at nesten alle snakket om en tante, en søster, en mor eller venninne. Nesten ingen ville fortelle om hvordan de hadde opplevd overgangsalderen.

Derfor hyller hun Eli Kari Gjengedals åpenhet om temaet.

– Det er helt nydelig! Det skal ikke være verre å snakke om overgangsalderen enn en fødsel, men likevel er det så tabu. Årsaken er at det er trendy å være ung, og det er det vanskelig å gjøre noe med. Men at Eli Kari står fram med et kjent ansikt er helt fantastisk!

Helt normal redsel

Hoff Lysholm legger til at Gjengedals redsel for å være alvorlig syk før man finner ut hva som skjer med kroppen, langt fra er unormal.

– Veldig mange kvinner går i årevis og tenker at noe er galt. Fastleger har også innrømt ovenfor meg at overgangsalderen er noe av det siste de sjekker når kvinner kommer med ulike plager, selv om de er i den rette alderen, sier hun.

Hun påpeker at det ikke er er nødvendig å lide i stillhet.

– Gynekologer har fortalt meg at altfor mange kvinner går for lenge med unødvendige plager. De fleste går til lege når de verste symptomene er over, og da kan de ha gått i årevis uten å få hjelp i form av østrogenbehandling. Det kunne vært unngått hvis vi snakket mer om hva som ventet oss.

Eli Kari Gjengedal gjør sitt ved å snakke om overgangsalderen både i God sommer Norge og i podcasten sin.

– Jeg må alltid snakke om det som skjer med meg, for jeg blir så engasjert. Jeg skrev barnebok da jeg gikk gravid, og jeg roper gladelig ut at jeg er i overgangsalderen, smiler 48-åringen.

God sommer Norge ser du mandag, tirsdag, onsdag og fredag på TV 2, eller når du vil på TV 2 Sumo!