Vibeke ble lei A4-livet – bor i telt og lever på 200 kroner i uka

GOD SOMMER NORGE (TV 2): De siste syv årene har Vibeke Andrea Sefland (46) bodd i telt når hun er i Norge, for å spare penger til å bestige de høyeste fjellene i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sprudlende 46 år gamle kvinnen lever et liv som kan virke ganske fjernt for de fleste.

Vibeke Andrea Sefland er en av verdens beste kvinnelige klatrere. Hun har besteget Seven Summits, altså de syv høyeste fjellene på de syv kontinentene.

– Jeg klatrer for å få kjenne på den fantastiske frihetsfølelsen og mestringsfølelsen. Det gjør meg så lykkelig, forteller hun til God sommer Norge.

Lever et spartansk liv

Sefland har jobbet mange år som yrkesmilitær, der hun har for det meste tatt oppdrag i høyrisikoområder. Afghanistan, Syria og Irak er bare noen av landene hun har vært sjef for sykestuer og ambulansestyrker i.

Hun eier en leilighet i hjembyen Kristiansand, men leier den ut. Selv sover hun i telt når hun er i Norge.

– Jeg lever såpass intenst i nuet, så jeg gjør ikke sånn pensjonssparing som folk driver på med. Jeg vet ikke om jeg dør i neste ekspedisjon eller neste internasjonale operasjon. Så pengene jeg tjener på leiligheten er min pensjonsforsikring.

Selv om hun nå har kjøpt seg bil som hun kan sove i – og hun har venner og familie som tilbyr henne tak over hodet – velger hun ofte teltet.

YRKESMILITÆR: Vibeke Andrea Sefland har i flere år jobbet i høyrisikoområder som Sør-Sudan, Syria og Irak. Her på jobb i Afghanistan. Foto: Privat.
YRKESMILITÆR: Vibeke Andrea Sefland har i flere år jobbet i høyrisikoområder som Sør-Sudan, Syria og Irak. Her på jobb i Afghanistan. Foto: Privat.

– Jeg bruker teltet fordi jeg synes det er koselig. Det er en frihetsfølelse, både symbolsk og i alle praktiske former, forteller hun og ler.

Sefland lever det hun kaller et spartansk liv.

– Jeg bruker omtrent 200 kroner i uka på meg selv. Det som plutselig drar opp er når jeg må ta buss eller toget for det er så dyrt her i Norge, sier hun.

Føler seg sett ned på

Selv om hun er glad i sin egen livsstil, som både er bra for lommeboka og klimaet, kan hun kjenne på dette med å leve et så annerledes liv.

ERFAREN: Sefland er en av verdens beste kvinnelige klatrere. Foto: Privat
ERFAREN: Sefland er en av verdens beste kvinnelige klatrere. Foto: Privat

– Det er litt vanskelig å være annerledes i et så perfekt land som Norge.

– Jeg har full jobb, god lønn, hytte og en dyr leilighet som jeg betaler ned på med god margin. Så jeg kunne levd et helt vanlig liv, men med en gang jeg velger ikke gjøre det, så blir jeg sett ned på og det er så merkelig, forteller hun.

Alt det Sefland sparer går ikke bare til egne prosjekter. Hun lever for å hjelpe andre – både på jobb og fritiden. Hver gang hun reiser på en ekspedisjon, som kan koste alt mellom 30.000 kroner og 100.000 kroner, gir hun et tilsvarende beløp til veldedighet.

– Jeg mener at når folk har råd til å spandere så mye penger på seg selv må de også ha råd til å spandere kanskje en fjerdedel av prislappen på en veldedig organisasjon.

Hun gir mest til veldedige organisasjoner i landene hun klatrer i. Men dersom hun ønsker å hjelpe en organisasjon sjekker hun den nøye ut før hun bidrar, for å se at pengene når de som trenger det.

– Barnehjem kan for eksempel bli drifta på en lumsk måte, derfor må man under huden på dem og bli kjent med styret. Jeg kommer på overraskelsebesøk og kjenner på pulsen deres i lengre tid før jeg støtter.

Brenner for å hjelpe andre

Sefland har også mange egne organisasjoner og prosjekter som hun bidrar til både med penger og tiden sin.

BRENNER FOR VELDEDIGHET: Sefland bruker all sin ledige tid på å hjelpe andre, og driver flere barnehjem, skoler, fabrikker og helsestasjoner i forskjellige land. Foto: Privat
BRENNER FOR VELDEDIGHET: Sefland bruker all sin ledige tid på å hjelpe andre, og driver flere barnehjem, skoler, fabrikker og helsestasjoner i forskjellige land. Foto: Privat

– Jeg har to skredderskoler i Sør Sudan, et barnehjem i Uganda, to barnehjem, seks skoler, to helsestasjoner og en kvinnefabrikk, alle i Nepal. Jeg hjelper dem når jeg er der. De er egne prosjekter som jeg har opprettet, har vært med på å drive eller som jeg fremdeles driver.

Hennes ønske om å hjelpe andre har flere ganger oversteget klatreprosjektene. Da Nepal ble rammet av et kraftig jordskjelv i 2015 var hun på vei til å bestige Mount Everest. Men da de andre klatrerne reiste hjem, tok hun permisjon fra jobben sin i seks måneder for å bli igjen og hjelpe de rammede.

I 2017 avblåste hun enda et forsøk på å nå toppen på Everest.

– Jeg var i Camp 4 og gjorde meg klar for toppstøtet da fikk vi melding over radioen om at noen var i nød. Da avblåste jeg og sherpaen toppforsøket og ble med på redningsaksjonen. Vi holdt på hele dagen, og satte mot toppen på nytt senere på kvelden.

Sefland har et budskap hun ønsker å dele med det norske folk.

– Man må gjøre maks ut av det bittelille livet man har. Man kan ikke sose det vekk for man vet ikke når det ender. Og visst man hadde hatt tid til å hjelpe folk hadde vi lært så mye mer om verden.

God sommer Norge ser du mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 20.00. Tirsdag 30. juli er sendingen flyttet til 21.40.