Gikk galt for Ane Dahl Torp: – Måtte si unnskyld til folk på butikken

GOD SOMMER NORGE: Det gikk helt galt da Ane Dahl Torp tok opp sin store kampsak på foreldremøtet.

Ane Dahl Torp (44) har lenge vært en tydelig foreldrestemme om barn og unges bruk av sosiale medier. Skuespilleren ønsker et forbud mot at barn under 13 år er på sosiale medier, fordi hun mener skade-effekten er stor.

– Det skjærer meg i hjertet. Tanken på barn som legger ut bilder av seg selv på sommerferie en i kjole eller genser som de synes er fin, og at det bare blir et rop om å bli sett ut i det tomme rommet. Opp gjennom menneskets historie har selve kvintessensen av barndom nettopp vært at man ikke har hatt et blikk på seg selv utenfra, sier Torp til «God sommer Norge».

  • Ane Dahl Torp snakker ut om sin hjertesak i God sommer Norge tirsdag kveld. Se det kl. 20.00 på TV 2 eller på TV 2 Sumo!

Tydelig avvisning

– Du trenger ikke engang å få dårlig respons. Ingen respons er også en så tydelig avvisning av deg. Da endrer du en grunninnstilling i barndommen, og i menneskene. Hva skjer med menneskene når man forandrer noe essensielt i barndommen?

«Heimebane»-stjernen viser til undersøkelser som sier at 3 av 4 barn under 13 år i dag er på sosiale medier. Samtidig mener 8 av 10 foreldre at den anbefalte aldersgrensen på 13 år bør følges.

– Å være den forelderen som sier til sitt barn at «du får ikke lov fordi jeg synes det er skadelig». Det er knallhardt. Å være den ene ungen som står utenfor er ekstremt vanskelig, for du er isolert. Du gjør rett og slett livet til ungen din kjempevanskelig. Da sier sånne «smart asser» og eksperter at foreldre må gå sammen og lage avtaler og bla bla bla. Man ser jo hvor dritbra det funker liksom, sier en engasjert Torp.

POPULÆR: Ane Dahl Torp er en av Norges største skuespillere. Her med motspiller John Carew fra
POPULÆR: Ane Dahl Torp er en av Norges største skuespillere. Her med motspiller John Carew fra "Heimebane". Foto: NTB SCANPIX.

Folk ble sure

Skuespilleren er selv mor til en sønn på 9 og en datter på 7, og gjorde et mislykket forsøk på å ta opp temaet under et foreldremøte på barnas skole.

– Det gikk veldig dårlig. Jeg tok hele praten, også om smarttelefon eller ikke smarttelefon – eller mobiltelefon i det hele tatt, sier hun.

– Jeg tråkket på tær og folk ble sure på meg. For idet du står og sier «jeg tror at det er skikkelig dårlig for barn å være på Snapchat», og dømmer det til helvete samtidig som andre har ungen sin der, så er man ikke en trivelig person. Etterpå tenkte jeg «fillern» og måtte si unnskyld til folk på butikken, forteller hun.

Kamp med egne barn

Også på hjemmebane har det blitt diskusjoner med høy temperatur.

– Jeg har tatt massevis av kamper med mine egne barn, men ikke om sosiale medier. Datteren min er 7 og gutten min er 9 og de vet at det er for tidlig. De vet at jeg er skikkelig «nei-gris» til sosiale medier. Når det gjelder spilletider så har jeg virkelig gjort som ekspertene sier og har prøvd å bli enig med barna. Så hadde vi regler som jeg ble for sur av, og så endret vi dem. Jeg synes vi har klart å løse det fint.

– Helt konkret så får ikke mine barn smarttelefon. Da er det veldig mange problemer du slipper å forholde deg til. Det fungerer veldig godt med en sånn gammeldags mobiltelefon som du kun kan ringe og sende tekstmeldinger med, forteller hun.

Tør å være kjip

Torp understreker at hennes engasjement handler om alle barn, og at hun derfor gjerne tar på seg rollen med å være «den kjipe og ukule forelderen» på vegne av mange.

– Folk har oppriktig takket meg fordi de synes det er så vanskelig å være den forelderen som sier nei når alle de andre barna er på sosiale medier. Da blir de den kjipe personen. Så at noen sier det høyt, hjelper dem.

INGEN BRUKER: Ane Dahl Torp har aldri hatt en egen bruker i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix.
INGEN BRUKER: Ane Dahl Torp har aldri hatt en egen bruker i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix.

– Når jeg leser hva eksperter sier tenker jeg «er dere redde for å være ukule?». Er de redde for å virke gammeldagse? Dette er ikke angsten for fargefjernsyn. Jeg tror et regelverk er dit vi skal. Det er ikke å gå baklengs inn i framtida å sette grenser for barns bruk av sosiale medier.

Livet ville gått i dass

Selv har 44-åringen aldri hatt en bruker på sosiale medier.

– Da Facebook kom tenkte jeg at dette her er det kuleste jeg hadde hørt om. Mange har nå gått lei av å se hva andre spiser til frokost og sånn. Jeg synes alt det der er dritspennende, sier hun og forteller hvorfor hun holder seg unna:

– Jeg så hvordan mitt liv bare ville ha gått rett i dass, for jeg blir lett fristet av ting som er gøy. Så jeg begynte bare aldri fordi jeg tenkte at det der klarer jeg ikke å kontrollere. Det var ikke for å være «hellig» er noe sånn, det er bare at det er for gøy for meg. Jeg tror faktisk det hadde gått ut over arbeidslivet mitt, sier skuespilleren til «God sommer Norge».

God sommer Norge ser du mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 20.00 på TV 2, eller når du vil på TV 2 Sumo.