Grillet treretters til deilige sommerdager

Asparges med parmaskinke, baconsurret seifilet med tomatiserte linser og grillet banan med sjokolade, marshmallow og pasjonsfukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Ivar Nykvist er norgesmester i grilling, og griller gjerne både forrett, hovedrett og dessert. Her er en fullverdig treretters til en deilig sommerdag.

Grillet hvit asparges i parmaskinke og honningdressing

  • 12 hvite asparges
  • 1 flaske lyst øl
  • 2 ss rapsolje
  • Salt og pepper
  • 4 skiver parmaskinke
  • 4 ss honning
  • 2 ss hakkede pistasjnøtter
  • 2 ss sitronsaft
  • Spirer

Forberedelser (15 min):

Skrell aspargesen og kok dem i lyst øl til de begynner å bli møre. Dette tar ca. 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann og la tørke på papir.

Pakk aspargesene i parmaskinke. Pakk tre asparges i hver parmaskinkeskive.

Bland sammen honning, pistasjnøtter og sitronsaft.

Ved grillen (10 min):

Pensle asparges- og parmaskinkepakkene med rapsolje. Krydre med litt salt og pepper.

Grill aspargespakkene på direkte varme i ca. 3 minutter på hver side til de er gyldne.

Servering:

Server de grillede aspargespakkene toppet med honningdressingen og spirer.

ENKELT OG GODT: Grillet asparges med parmaskinke og honningdressing.
ENKELT OG GODT: Grillet asparges med parmaskinke og honningdressing.

Bacongrillet seifilet med tomatiserte linser

  • 600 g seifilet uten skinn og bein
  • 2 ss god sennep
  • Salt og pepper
  • 4 skiver tørrsaltet bacon
  • 4 ss rapsolje
  • 200 g cherrytomater på stilk
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 bokser hermetiske røde linser
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater
  • 2 ss honning
  • 1 dl soltørkede tomater, grovhakket

Forberedelser (30 min):

Kutt seifileten i 4 porsjonsstykker. Pensle stykkene med sennep og krydre med litt salt og pepper. Surr en skive bacon rundt hvert fiskestykke. Pensle med 2 ss rapsolje.

Legg cherrytomatene på en tallerken og pensle med 2 ss rapsolje. Krydre med salt og pepper.

Fres løk og hvitløk i olivenolje i en kjele i 3 minutter. Ha i linser, hermetiske tomater, honning og soltørkede tomater. La koke i ca 15 minutter til ønsket smak. Smak til med salt og pepper.

Ved grillen (20 min):

Grill seifileten på direkte varme til de er gyldne på begge sider. Flytt dem over på indirekte varme og la ligge til fisken akkurat er gjennomstekt. Det aller beste er å bruke steketermometer og ta fisken når den har en kjernetemperatur på 55 grader. Dette tar ca. 10 minutter. La fisken hvile i 5 minutter før servering.

Legg tomatene på direkte varme til de sprekker. Dette tar ca. 5 minutter, og kan gjøres mens fisken hviler.

Servering:

Anrett de tomatiserte linsene på et fat og topp med grillet seifilet og de grillede tomatene.

Tips: Topp gjerne retten med syltet løk og friske urter for ekstra farge og smak.

HOVEDRETT: Baconsurret seifilet med tomatiserte linser.
HOVEDRETT: Baconsurret seifilet med tomatiserte linser.

Grillet banan fylt med marshmallow, pasjonsfrukt og mørk sjokolade

  • 4 bananer
  • 2 dl mini-marshmallows (eller store delt i små biter)
  • 2 stk pasjonsfrukt
  • 100 g mørk sjokolade

Forberedelser (20 minutter):

Skjær et snitt på langs av bananene. Fyll sprekken med marshmallows, pasjonsfrukt og revet sjokolade.

Pakk bananene i aluminiumfolie.

Ved grillen (10 minutter):

Legg banene på indirekte varme på grillen i 10 minutter til de er myke, og sjokoladen er smeltet.

SØT AVSLUTNING: Grillet banan med marshmallow, pasjonsfrukt og sjokolade.
SØT AVSLUTNING: Grillet banan med marshmallow, pasjonsfrukt og sjokolade.