Det å nå toppen av verdens høyeste fjell er en enorm fysisk anstrengelse. På over 8000 meters høyde er hvert skritt en påkjenning, og på grensen til hva kroppen kan tåle.
Historiene om mennesker som dør av utmattelse og høydesyke mens de står i kø på vei til toppen har florert i mediene de siste ukene.
Mandag kom meldingen om at fem klatrere som tidligere var meldt savnet, var funnet omkommet. Ifølge BBC skal likene ha blitt oppdaget fra et helikopter.
Skulle ikke vært der
Denne sesongen har 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell. Det har resultert i enorme køer, og kritikken har haglet. Var ikke folk godt nok forberedt? Har for mange grupper fått tillatelse?
Ekteparet Benedicte Teigen Gude og Gaute Gude Teigen nådde toppen 23.mai i år. Dagen etter det berømte kø-bildet ble tatt.
Gaute forklarer at det er vanskelig å kontrollere hvordan andre mennesker skal oppføre seg på fjellet. Alle gjør sine egne vurderinger og handler deretter.
– Det å gå på verdens høyeste fjell er en fysisk påkjenning. Du beveger deg på grensen til det som er mulig, forteller Gaute.
På spørsmål om de mener at enkelte kanskje ikke skulle begitt seg ut på turen er svaret ja.
– Vi har trent og bygd opp erfaring de siste ti-femten årene for å kunne bestige dette fjellet. Vi var godt forberedt både fysisk og mentalt. Vi har klatret mange fjell, både i Europa og i resten av verden, forteller Benedicte.
– Vår oppfatning er at det er mange mennesker som kanskje ikke skulle ha vært der.
Nesten alene på toppen
Ekteparet forteller at valg av team er særdeles viktig på sånne turer.
– Vi velger turselskap vi kan stole på og som vet hva de driver med. Sikkerhet har alltid vært i høysetet, sier Benedicte.
– Vi reiste med de mest erfarne ekspedisjons-folkene i verden. Vi har fire barn som venter hjemme og tar ingen sjanser.
De forteller om veldig mye folk i basecampene, men understreker at bildet av alle som står i kø ikke gir et nøyaktig bilde av virkeligheten. De var relativt alene den dagen de nådde toppen.
– Vi gjorde noen vurderinger og ventet til den 23.mai for å unngå den verste køen, forklarer Gaute.
Ble bare borte
Jazzmusikeren Håkon William Skog Erlandsen har som mål å være det første mennesket i verden som spiller konsert på toppen av «The Seven Summits». 16.mai 2019 sto han på toppen av Mount Everest. Han forteller om sterke inntrykk på vei opp.