Kjartan og Knut vant Sommerhytta – de andre deltakerne raser mot TV 2

Ekteparet stakk av med seieren i TV 2-programmet, men de andre deltakerne mener at vinnerne ikke ble kåret på en rettferdig måte. Nå varsler TV 2 endringer for fremtidige produksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter ti uker med oppussing og konkurranse ble det i torsdagene episode kåret en vinner av den tredje sesongen av Sommerhytta på TV 2.

Det var ekteparet Kjartan Haugen (44) og Knut Ivar Pelerud (51) som stakk av med seieren.

De ble dermed eiere av hytta som de har pusset opp i Røsneskilen i Halden. Den har en verdi på omtrent 3,5 millioner kroner.

Også i år var det Guri Solberg som ledet programmet, sammen med ekspertene Finn Schjøll, Lars Fossum og Aina Sollie Steen.

– Uvirkelig

I finalen var det svært likt. Til slutt stod det mellom Knut og Kjartan, og Emma Vestby-Kornstad (22) og Jostein Kornstad (49), og det var stemmen til Finn Schjøll som avgjorde.

UVIRKELIG: Paret kunne nesten ikke tro at de ble utropt som vinnere. Foto: Skjermdump TV 2
UVIRKELIG: Paret kunne nesten ikke tro at de ble utropt som vinnere. Foto: Skjermdump TV 2

Schjøll ga sin gullhammer til Knut og Kjartan. Da hadde ekteparet seks gullhammere – én mer enn andreplassen.

Ekspert Aina Sollie Steen ga også sin stemme til Knut og Kjartan.

– Det var helt åpent på slutten, så det var helt fantastisk og nesten uvirkelig at det ble oss, sier Haugen til TV2.no.

– Utfallet kunne gått alle veier, så vi var absolutt ikke sikre på at vi kom til å vinne, sier Pelerud til TV2.no.

Se vinnerøyeblikket i videoen i toppen av saken.

Hadde en taktikk

Sommerhytta-paret har vært gift i to og et halvt år, og til sommeren venter de barn sammen via surrogati.

Ekteparet hadde ingen erfaring med oppussing og snekring før Sommerhytta-innspillingen, selv om de alltid har vært interessert i interiør og design.

Den første uka fikk paret en knekk, da de innså at oppussingen kom til å bli vanskeligere enn antatt.

– I starten var vi sikker på at vi hadde meldt oss på noe som vi ikke burde gjort. Vi tenkte at vi hadde tatt oss vann over hodet. Tidligere hadde vi bare malt vegger, men nå skulle vi legge gulv, legge fliser og montere kjøkken, sier Pelerud.

Paret ga seg derimot ikke, og de brukte nettene til å tilegne seg kunnskap via internett og Youtube-videoer.

Taktikken deres ble å skape en god atmosfære i hytta.

– Vi er flinke til å lage en helhet og skape en god atmosfære, så det hadde vi alltid i bakhodet, sier Haugen.

Sommerhytta ble spilt inn i fjor høst, men det er først nå at vinnerparet kan flytte inn i hytta si.

Anklaget

I etterkant av innspillingen har det oppstått bråk mellom deltakerne og produksjonen.

De seks deltakerne som ikke vant Sommerhytta anklager TV 2 og produksjonsselskapet Strix for skittent spill, skriver VG.

HYTTEEIERE: Kjartan Haugen og Knut Pelerud, som er bosatt i Oslo, gleder seg til å skape nye tradisjoner med sin kommende datter i hytta. Foto: Espen Solli/TV 2
HYTTEEIERE: Kjartan Haugen og Knut Pelerud, som er bosatt i Oslo, gleder seg til å skape nye tradisjoner med sin kommende datter i hytta. Foto: Espen Solli/TV 2

Deltakerne mener blant annet at det har vært sterke bindinger mellom vinnerne og noen av ekspertene, som fungerer som dommere i programmet. Påstandene blir avvist av både TV 2, dommerne og vinnerparet selv, skriver VG.

En av dommerne som trekkes frem er Finn Schjøll, som var i en middag med en av vinnerne for ti år siden. Schjøll avviser overfor TV2.no at det har vært sterke bindinger mellom ham og vinnerparet.

– Vi har vært sammen i et selskap for ti år siden, men jeg husker det ikke, og jeg kjente ikke Kjartan igjen. Det er ingen bindinger mellom oss, sier Schjøll til TV2.no.

Oppvaskmøter

Den andre dommeren som anklages for å ha bindinger til vinnerparet, er Aina Sollie Steen. Like før innspillingen av Sommerhytta jobbet hun som fotostylist på en reportasje for et interiørmagasin, og reportasjen var fra parets private bolig.

Steen sier til TV2.no at hun ikke møtte vinnerparet under fotograferingen, siden de ikke var hjemme. Hun forteller at hun opplyste Strix og TV 2 om denne jobben før Sommerhytta-innspillingen.

EKSPERTENE: Finn Schjøll, Aina Sollie Steen og Lars Fossum. Foto: Espen Solli/TV 2
EKSPERTENE: Finn Schjøll, Aina Sollie Steen og Lars Fossum. Foto: Espen Solli/TV 2

– Siden jeg ikke har noen personlige bindinger til eierne, aldri har hilst på de før, ei heller har solgt innredningstjenester til paret, så ikke kanalen dette som et problem og erklærte meg habil som dommer i Sommerhytta, sier Steen til TV2.no.

Ifølge VG har det blitt avholdt flere oppvaskmøter mellom produksjonen, TV 2 og deltakerne etter innspillingen.

Til VG uttaler deltakerne at de mener at vinnerne burde vært disket.

TV2.no har vært i kontakt med en av deltakerne, som uttaler seg på vegne av alle seks som ikke vant konkurransen, men det har ikke lyktes å få en kommentar.

– Trist

Vinnerparet sier til TV2.no at de ikke kjenner seg igjen i kritikken som de andre deltakerne kommer med.

– Vi synes det er trist, og vi kjenner oss ikke igjen i anklagene i det hele tatt, sier Haugen.

– Det er forståelig at folk blir skuffet når det er snakk om en så stor premie, men vi synes det er trist at det ender med slike anklagelser, sier Pelerud.

– Skal være rettferdig

Programredaktør i TV 2, Jarle Nakken, sier at produksjonens førsteprioritet er at konkurransen skal være rettferdig.

– Både TV 2, produksjonsselskapet og dommerne er uhildet i en slik konkurranse, og det har ingen betydning eller verdi for noen i produksjonen hvem som til slutt vinner. Fokuset på at konkurransen skal være rettferdig er selvsagt førsteprioritet. Det er synd at deltagerne kommer med påstander om noe annet, sier Nakken i en uttalelse via TV 2s presseansvarlige.

Nakken uttaler seg på vegne av TV 2 og produksjonsselskapet Strix.

Han mener at Haugen og Pelerud er verdige vinnere av Sommerhytta.

– Konkurransen har vært jevn denne sesongen, og det har vært svært høyt nivå blant deltagerne. Når det er sagt, så er det utvilsomt et verdig vinnerpar og vinnerhytte som stakk av med førstepremien. Det tror jeg nok flesteparten av seerne også er enige i, sier Nakken.

Gjør endringer

På grunn av kritikken etter årets Sommerhytta-finale har TV 2 besluttet å gjøre endringer i fremtidens produksjoner av lignende realitykonkurranser.

– Premier i store realitykonkurranser er av en slik art og har så høy verdi, at vi har besluttet å koble inn en uavhengig tredje instans som controllerfunksjon i slike konkurranser, sier Nakken.

– TV 2 har lang erfaring i å lage slike TV-programmer og gode rutiner i konkurranseavvikling, men vi tar kritikken til etterretning og kommer nå til å sikre oss mot at det skal finnes noe som helst slags rom for å komme med påstander om forfordeling eller andre former for urettmessige forhold i konkurranser i fremtiden, sier han videre i uttalelsen.

Dette er ikke første gang deltakere i realitykonkurranser på TV 2 kommer med slike beskyldninger. Under høstens sesong av Farmen anklaget andreplassen vinneren for juks. Vinneren benektet dette, og TV 2 sin konklusjon var at påstandene om finalejuks var grunnløse.

Se hele sesongen av Sommerhytta på TV 2 Sumo.