Vegard (32) fant biologisk mor etter 31 år – slik går det i dag

Vegard dro tilbake til Colombia for å få svar på sitt livs spørsmål. Hvorfor ble han gitt vekk av sin biologiske mor?

Vegard ble adoptert til Norge fra Colombia før han var ett år gammel.

Foreldrene i Norge har hele veien vært åpen om adopsjonen, og da Vegard ble myndig fikk han innsyn i alle adopsjonspapirene.

32-åringen fra Østlandet har tidligere prøvd å lete på egenhånd, men det har vist seg å være umulig.

– Det store spørsmålet mitt er: «Hva var grunnen?», sier Vegard til TV-kameraet.

Sammen med TV 2-programmet Sporløs dro han derfor tilbake til hjemlandet for å finne brikkene han føler mangler i livets puslespill.

Se hele reisen til Colombia i programmet Sporløs på TV 2 Sumo.

Det eneste sporet

27 timer etter at flyet lettet fra Gardermoen, er produksjonen fremme i San Juan de Pasto, vest i Colombia ved Andesfjellene.

På flyplassen blir de møtt av David Nostas, Sporløs-programmets lokale kontakt i landet. Han har erfaring med forsvinningssaker i hele Latin-Amerika.

Så du episoden av Sporløs og er nysgjerrig på hvordan det går med Vegard i dag? Svaret får du i videovinduet øverst i saken.

Byen Pasto er det eneste stedsnavnet som er nevnt i Vegards adopsjonspapirer. Det var i denne byen han bodde på barnehjem frem til han ble adoptert til Norge.

I barnehjemmets gamle bygninger driftes det nå en skole, og alle de gamle dokumentene fra Vegards tid er derfor ikke lenger å få tak i.

På bar bakke

De fortsetter derfor jakten hos folkeregisteret neste dag. Colombia har strenge offentlige protokoller, men etter å ha overbevist sjefen om å ta en titt på Vegards adopsjonspapirer, får 32-åringen svaret han lenge har drømt om.

Via et valgregister klarer de å spore opp Vegards biologiske mor. Kun to måneder tidligere hadde hun avgitt sin stemme i fjellbyen El Tablón, to timer unna.

Det viser seg at den smale grusveien til den lille byen er stengt for gjennomkjøring, og hele produksjonen må derfor gå det siste stykket til fots.

Uten videre opplysninger, annet enn morens navn, står de på bar bakke vel fremme i fjellbyen.

Men etter å ha spurt forbipasserende og butikkeiere, får de tips om å dra til en festival i nabobyen.

Kaprer scenen

På en stor scene på torget griper Sporløs' David Nostas mikrofonen, og etterlyser Vegards biologiske mor. Han oppgir telefonnummeret sitt, og ber alle som har noen som helst form for informasjon om å ringe ham.

Etter kort tid ringer et ukjent nummer på Nostas telefon. Innringeren hevder å vite hvem moren er, og gir tolken et telefonnummer som skal være hennes.

Nummeret som ble gitt av den ukjente innringeren viser seg å tilhøre Vegards biologiske mor, Martha .

– Det her er helt sprøtt. Følelsen inni meg er ubeskrivelig. Drømmescenarioet nå er å treffe min biologiske mor. Det er over all forventning hvis det går, sier Vegard til kameraet kort tid etter den gledelige beskjeden.

Her ser Vegard møtet med sin biologiske mor for første gang:

Svaret på det store spørsmålet

Nostas drar for å møte moren uten kameraene på slep, for å forklare at hennes bortadopterte sønn er i landsbyen. Hun nøler ikke da hun får spørsmål om å møte ham.

– Jeg vil bare klemme henne. Holde rundt henne og lukte. Si at alt er i orden. Jeg ser for meg en liten, søt dame. Jeg har drømt om at hun ser ut som en engel, sier Vegard like før han møter sin biologiske mor for første gang på 31 år.

Vegards mor forteller at hun var 17 år og fattig da Vegard ble født. Barnefaren var kriminell, voldelig og gikk på stoff, og hennes egen mor hadde akkurat gått bort. Hun så ikke noe godt ved livet den nyfødte hadde foran seg, så hun besluttet å gi Vegard fra seg.

Noen år senere forsvant Vegards biologiske far. Martha skapte seg et nytt liv og fikk fem barn. Hun fortalte aldri noen om sønnen hun adopterte bort. Ikke før nå.

Se hvordan det går med Vegard og moren i dag i videovinduet øverst i saken.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook