En paibunn lages vanligvis med smør og mel, men denne gangen valgte Wenche å lage en luftig bunn med tørrgjær, tilsatt revet parmesan og olje.

Bruk en form 20-22 cm.

Bunn

  • ½ dl vann
  • ½ dl olivenolje
  • ¾ ts salt
  • 2 ss nyrevet parmesan
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ½-3 dl hvetemel

Fyll

  • 2 gule løk
  • 1 rødløk
  • 3 sjalottløk
  • 1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 2 vårløk
  • smør/olje til steking
  • 2 ts tørket urtekrydder, f. eks Provence
  • 2 egg
  • 1 dl melk
  • 1 dl kesam eller 1 dl fløte
  • salt og pepper
  • 1 ts tørket urtekrydder for eksempel oregano eller timian
  • 1 ½ -2 dl revet hvitost

Start med å lage deigen:

Bland sammen varmt vann og olje til fingervarmt. Tilsett salt, revet parmesan, gjær og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig. Dekk til bakebollen og sett deigen til heving 20-30 min.

Smør en paiform 20-22 cm i diameter.

Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten. Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn 200 grader, på nederste rille i ca 10 min.

Rens og del løk i tynne båter og finhakk hvitløk. Surr løken i smør/olje ved middels varme til løken er myk uten å bli brun. Urtekrydder tilsettes helt mot slutten.

Tips: Løk kan byttes ut med andre typer grønnsaker, som brokkolibuketter, squash i strimler og paprika.

Pisk sammen egg, melk, kesam/fløte, salt, pepper og halvparten av osten.

Legg løkblandingen i den forstekte paibunnen, hell over kesam/fløteblandingen og dryss over resten av osten.

Stek videre ved 200 grader i 30-40 min til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.

Serveres lun som egen rett eller som tilbehør til røkt eller gravet laks/ørret eller spekeskinke/spekemat.

Tilbehør kan være grønnsalat eller en tomatsalat.