Du trenger:

  • ca. 1 liter hønsekraft
  • 3-4 gulrøtter
  • 1 stor eller 2 mindre søtpoteter
  • 2-3 sjalottløk eller 1 vanlig løk
  • 1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 2 ss finhakket frisk ingefær
  • 1 ts finhakket rød chili (kan sløyfes)
  • 1 lime, appelsin eller sitron
  • ca. ½ dl olivenolje
  • salt og pepper
  • frisk koriander
  • tynne strimler av rå gulrot «til pynt»

Skrell og skjær søtpotet og gulrot i små biter.

Hakk løk og hvitløk.

Varm oljen i en mellomstor kasserolle.

Surr gulrøtter, søtpotet og løk i olivenolje et par minutter, løken skal kun bli blank. Tilsett hvitløk og ingefær og surr videre i 1-2 min før kraften tilsettes.

Kok opp, legg et lokk halvveis over gryten og la småkoke i 20-30 min til grønnsakene er møre. Koketid er avhengig av størrelsene på grønnsaksbitene. Bruk en stavmikser eller en hurtigmikser og kjør suppen jevn. Smak til med salt, pepper og saft fra appelsin, lime eller sitron.

Topp suppen med tynne strimler av rå gulrot og frisk koriander.

Tips: Legg de tynne gulrot strimlene i iskaldt vann (gjerne med isbiter) slik at de blir sprø.

Tips til servering:

  • Server suppen alene eller øs suppen over et stykke nytrukket fisk (torsk eller sei).

  • Tilsett godt avskylt og godavrente kokte/hermetiske linser eller bønner.
  • Kremet variasjon: Rør inn 1-2 ss kokosmelk før servering.