PÅ SCENEN: Her er Keiino fotografert på scenen under en prøve tidligere denne uken. Foto: REUTERS/ Amir Cohen/ NTB scanpix
PÅ SCENEN: Her er Keiino fotografert på scenen under en prøve tidligere denne uken. Foto: REUTERS/ Amir Cohen/ NTB scanpix

EUROVISION 2019:

NRKs klage avvist – Norge får ikke synge om igjen til tross for teknisk svikt

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Teknikken sviktet Norge under den helt avgjørende generalprøven, men Keiino får ikke synge på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld 17. mai hadde Norge den viktige generalprøven før lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

Det er under denne prøven fagjuryene fra hele Europa deler ut sine stemmer, så den vil telle halvparten av finaleresultatet.

TV 2 observerte prøven via en direkteoverføring i presserommet i Tel Aviv i Israel, og der var det åpenbart at teknikken sviktet Norge.

Da Keiino var på andre vers av låten Spirit in the Sky, hang ikke fotografene med.

I noen sekund ble skjermen helt svart, før man kunne se en fotograf på scenen ved siden av artistene.

Det tok en stund før kameravinklene var tilbake som planlagt.

Også lyden var annerledes under prøven. Lydnivået virket å være lavere da Fred Buljo (31) joiket.

Alexandra Rotan (22), Tom Hugo (39) og Fred Buljo i Keiino har øvd nærmere ti ganger på scenen i Expo Tel Aviv, og dette har ikke skjedd tidligere. Norge har derimot hatt tekniske problem med lyden på sine prøver.

Klagen ble avvist

NRK opplyste til TV 2 fredag kveld at de hadde sendt inn en klage til arrangøren.

– Norge har lagt inn klage etter feil med TV-bildene under Norges juryprøve. Vi fikk umiddelbar beskjed av arrangør om at feilen ikke ville få noe konsekvens for den videre avviklingen av juryprøven. Derfor har NRK valgt å levere en formell klage, opplyste NRKs pressekontakter til TV 2.

NRK krevde at Keiino skulle få opptre på nytt.

Omtrent en time etter at Norge sto på scenen, opplyser NRK at arrangøren ikke godtar kravet. EBU (Den europeiske kringkastingsunion) har avvist Norges klage og krav om å opptre på nytt.

– Vi er selvfølgelig svært skuffet over avgjørelsen, og håper at det ikke vil påvirke juryen i negativ forstand, sier NRKs delegasjonsleder Stig Karlsen i en uttalelse via NRKs presseansvarlige.

Dette sier Keiino

Artistene selv prøver å ta det med et smil.

– Det kan hende at produksjonen ble så overrasket over at Tom Hugo sang riktig tekst at det ble for mye for dem og bildet forsvant. Og at Freds mikrofon fikk trøbbel beviser vel at joik er sterkere enn krutt. Nå gleder vi oss til å forhåpentligvis både ses og høres av rundt 200 millioner mennesker lørdag kveld, sier de i en SMS gjennom NRKs presseansvarlige.

– Synd

Svenske Aftonbladets Eurovision-ekspert mener at tabben var synd for Norge.

– Det var en stor kameramiss i Norges opptreden. Det ble helt svart, og man så den ene kameramannen i bildet. Det er ikke sikkert det vil ha noe å si for juryens bedømming, siden det er sangen de skal bedømme. Men dette er synd for Norge, sier Tobbe Ek til TV 2.

– Svak vokal

Heller ikke sangprestasjonene var helt på topp i kveld, skal vi tro lederen i den norske MGP-klubben.

– Fred var litt svakere i vokalen enn det han har vært før, så joiken satt ikke helt i kveld. Jeg håper juryen kan så lite om joik at de ikke fikk det med seg, sier Morten Thomassen til TV 2.

– Heldigvis har halve juryen sett opptredenen før, sier han, og sikter til torsdagens semifinale, der Norge ble stemt videre.

Thomassen mente at arrangøren burde lyttet til Norges klage.

– Juryene skal vurdere vokalprestasjonen og låta, og dette må trekke ned. Du så at både Alexandra og Fred ble satt ut av det som skjedde. De leverte ikke sitt beste, og det er veldig dumt, siden denne prøven teller så mye, sier Thomassen.

– Dette er veldig synd for Keiino. Dette er en tung oppladning for morgendagens finale, men vi får håpe de rister det av seg.

Feiret 17. mai

Fredag har vært en lang dag for Keiino. Allerede i 9-tiden på morgenen stilte de på 17. mai-feiring på residensen til den norske ambassadøren i Israel. Her spiste de frokost og møtte pressen for intervjuer.

Fra nasjonaldag-feiringen gikk turen rett videre til arenaen for den første finale-generalprøven.

Under 17. mai-feiringen fortalte Keiino at de hadde fått lite søvn i natt. Torsdag kveld var Norge ett av ti land som gikk videre fra den andre semifinalen.