ÅRETS FAVORITTER: Italia, Sverige, Australia, Nedrland og Sveits er på toppen av bettinglistene før Eurovision-finalen. Foto: NTB scanpix
ÅRETS FAVORITTER: Italia, Sverige, Australia, Nedrland og Sveits er på toppen av bettinglistene før Eurovision-finalen. Foto: NTB scanpix

Dette er Eurovision-favorittene som Norge må slå

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Dette er de fem storfavorittene til å vinne årets Eurovision.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld konkurrerer Norge mot 25 andre land om å vinne Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel.

Ett døgn før finalen ligger Norges håp Keiino på en tiendeplass på bettinglistene, ifølge oversikten til Eurovision World.

TV 2 har tatt en titt på hvem som er Norges sterkeste konkurrenter til å ta seieren hjem og bedt Eurovision-ekspertene om å forklare favorittstempelet.

Helt øverst på bettinglistene ligger Nederland, og der har de vært helt siden låtene til årets Eurovision ble sluppet.

Nederlandske Duncan Laurence (25) stiller med låten Arcade, som er en ballade han har skrevet selv.

– Nederland er favoritt fordi de har den beste sangen, sier William Lee Adams til TV 2 på presserommet i Tel Aviv.

Adams er redaktør for den største Eurovision-fansiden, Wiwibloggs, og han jobber til vanlig som journalist i BBC.

44 år siden siste seier

– Når han synger, kommer det fra hjertet. Sangen handler om sårbarhet, og den har hele pakken. Du kan høre den i USA, England eller Norge – det er en global sang, mener Adams.

– Nederland har en typisk stor ballade med mye innlevelse, hjerte og smerte, som hører hjemme i Eurovision, sier Morten Thomassen, som er lederen for den norske MGP-klubben.

Det er hele 44 år siden Nederland sist vant Eurovision. De har fire førsteplasser, selv om de har vært med i konkurransen i 60 år.

NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix
NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix

Kan bli Australias første vinner

På andreplass til bookmakerne ligger Australia med Kate Miller-Heidke (37) og hennes låt Zero Gravity, som blander pop og opera.

– Det visuelle hever låten. Jeg synes ikke at låten fungerer uten dette sceneshowet, men med sceneshowet, blir den fantastisk. Dette høres så Eurovision ut, og det er så vakkert, sier Adams.

Den australske artisten svever over i scenen sitt nummer, ikledd en stor kjole og en krone på hodet.

– Jeg tror låten vil appellere til et ungt publikum som liker prinsesser og tegneserier, mens også til voksne, som kan like musikken, sier han.

Australia deltar i Eurovision selv om de ikke er en del av Europa, fordi de er medlem av Den europeiske kringkastingsunion (EBU), som arrangerer Eurovision. Siden 2015 har landet vært med i musikkonkurransen.

Dersom Kate Miller-Heidke blir Australias første Eurovision-vinner, vil derimot konkurransen ikke bli arrangert i Australia neste år. EBU har tidligere uttalt at det istedenfor vil bli arrangert av et annet, europeisk medlemsland i samarbeid med Australia. Tyskland og Storbritannia har blitt utpekt som de beste alternativene.

AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix
AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix

Sverige er vinnerkandidat

Neste land på bettinglistene er Sverige. Det er John Lundvik (36) som representerer vårt naboland i år, med låten Too Late For Love, som blander pop og gospel.

– Sverige vet hvordan de skal lage et minnerikt sceneshow. Det er en veldig ekte og oppløftende låt, og den er interessant visuelt, sier Adams.

– Når folk tenker på Sverige, så tenker de at folk er rosa, så dette viser mangfold. Jeg elsker koristene, som alle har afrikansk opprinnelse. Det er noe vakkert med at Sverige sender et så mangfoldig nummer, legger han til.

John Lundvik er født i London, men flyttet til Sverige som barn med sine adoptivforeldre. Han har med seg fire kvinnelige korister fra Sverige og USA.

– Sverige er absolutt en vinnerkandidat i år. De har lyst på en syvende seier, slik at de kan tangere rekorden til Irland, sier Thomassen.

SVERIGE: John Lundvik. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/NTB scanpix
SVERIGE: John Lundvik. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/NTB scanpix

Sjarmør fra Sveits

På fjerdeplass på bettinglistene finner man Sveits, som representeres av Luca Hänni (24) med poplåten She Got Me.

– Låten er litt forutsigbar og generisk, men det er det folk vil ha. Denne sangen appellerer til massene. Han kan danse, han kommer gjennom TV-skjermen og låten er kul. Jeg tror Sveits er et land man må se opp for, sier Adams.

Lederen av MGP-klubben mener at Svetis' bidrag vil få fart på publikum i salen.

– Han klarer å både synge, danse og sjarmere TV-seerne samtidig, sier Thomassen.

SVEITS: Luca Hanni. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix
SVEITS: Luca Hanni. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/ NTB scanpix

På italiensk

Bookmakerne spår at også Italia vil plassere seg innen topp fem i finalen. Artisten Mahmood (26) stiller med R&B-låten Soldi, som er på italiensk.

– Jeg elsker låten, og han har en urban kulhet ved seg. Man kan ikke ta øynene vekk fra ham, sier Adams.

Thomassen mener også at Italia leverer en bra låt i år.

– Dette er sterk, italiensk pop. Det er ikke så mye som skjer på scenen, men han leverer sitt budskap på en troverdig måte, sier han.

Den italienske artisten har tidligere uttalt at låten handler om hans forhold til sin far.

ITALIA: Mahmood. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner/NTB scanpix
ITALIA: Mahmood. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner/NTB scanpix

Har troen på topp ti for Norge

Norge imponerte under torsdagens semifinale. Etter opptredenen klatret Keiino med låten Spirit in the Sky oppover bettinglistene. Norge hoppet fra 15. til 10. plass, og der har Keiino nå stabilisert seg.

Ifølge den israelske arrangøren KAN har Norge den låten fra andre semifinale som det er størst interesse for i sosiale medier, og britiske The Guardian utpeker Keiino som ett av åtte høydepunkt i finalen.

Lederen av den norske MGP-klubben tror at Norge vil få en tiendeplass eller høyere i finalen. Det tror også Wiwibloggs-redaktøren.

– Det er ingenting som høres ut som Norges låt i år, og den har en spiritualitet som folk kan føle. Når jeg hører joiken, så føler jeg at han kommuniserer med en høyere makt, sier Adams.

Han mener samtidig at låten deler folket.

– Noen liker den, mens andre mener den er for crazy for de vanlige TV-seerne. Eurovison-fansen elsker den, men det er ikke alltid en god ting, siden de reflekterer ikke smaken til alle andre, sier han.