EUROVISION 2019:

Norge er videre i Eurovision til tross for tabbe: – Tror mange ikke fikk det med seg

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Keiino sikret seg en plass i Eurovision-finalen, til tross for at Tom Hugo bommet på teksten. Nå rykker Norge oppover på bettinglistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld konkurrerte Norge mot 17 andre land om å komme videre fra den andre semifinalen til finalen av Eurovision Song Contest.

Alexandra Rotan (22), Tom Hugo (39) og Fred Buljo (31) i Keiino leverte varene med sin låt «Spirit in the Sky» og sikret Norge en finaleplass.

Disse ni landene gikk også videre til lørdagens finale: Sverige, Danmark, Nederland, Russland, Aserbajdsjan, Sveits, Malta, Nord-Makedonia og Albania.

Det var både fagjuryer fra alle landene og TV-seerne som bestemte hvem som gikk videre fra semifinalen.

Sang feil tekst

Etter midnatt møtte Keiino den norske pressen i Tel Aviv.

– Jeg synes dette var den beste gjennomføringen vår. Jeg er veldig stolt over det vi gjorde på scenen, sier Rotan til TV 2.

– Men vi har enda mer å gi i finalen, sier Buljo.

– Da skal vi blant annet synge riktig tekst, spøkte Tom Hugo.

På pressemøtet fortalte artisten at han sang feil tekst under semifinalen.

– Jeg vet at jeg er dårlig på å huske tekst, men jeg burde huske teksten på denne låten som vi har sunget tusen ganger. Men jeg er god til å fake. Så jeg tror at mange som ikke har hørt «Spirit in the Sky» før, ikke fikk med seg at jeg sang den første linja på det andre refrenget på det første refrenget også, sier Tom Hugo

– Jeg begynte å smile litt, og tenkte at jeg får fullføre riktig. Men du sang feil veldig bra, sier Rotan og ler.

– Vi var så fokusert på å gjøre det vi skal gjøre, så jeg hørte det nesten ikke, sier Buljo.

Se video av intervjuet i toppen av saken.

Skal gjøre forbedringer

Slik forklarer Tom Hugo tekst-tabben:

– Jeg begynner å nærme meg 40 år, så kanskje det er derfor, sier han.

Keiino er klare på at det finnes ting de kan forbedre til lørdag.

– Vi skal kanskje ha enda mer blikk og jobbe for å treffe alle de der hjemme. Vi skal se på opptredenen nå og pirke, sier Rotan.

Takket fansen

Like etter semifinale-sendingen stilte Keiino og de ni andre artistene som gikk videre til finalen på en pressekonferanse.

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Alexandra Rotan i Keiino.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ PRESSEKONFERANSEN: Alexandra Rotan i Keiino. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Der takket Keiino fansen for støtten.

– Vi har all blitt fortalt at vi ikke er gode nok. Jeg har fått høre at jeg ikke kan være åpen homofil i musikkbransjen, Alexandra har fått høre at hun ikke passer inn i den typiske pop-malen og Fred har fått høre det fordi han er samisk. Men ved hjelp av dere, våre fans og hjelpere, har vi faktisk oppnådd noe stort. Vi er i finalen, sa Tom Hugo til jubel fra pressen.

På pressekonferansen kunne en representant fra KAN, som er den israelske kringkasteren, fortelle at Norge har den låten fra andre semifinale som det er størst interesse for i sosiale medier.

Rykket oppover bettinglistene

Keiino imponerte åpenbart på scenen under semifinalen.

Like etter opptredenen rykket de oppover bettinglistene. Norge gikk fra en 15. plass til en 10. plass, ifølge Eurovision World.

GLADE FINALISTER: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred René Buljo i KEiiNO etter torsdagens semifinale.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GLADE FINALISTER: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred René Buljo i KEiiNO etter torsdagens semifinale. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Keiino var selv strålende fornøyde etter opptredenen.

– For en opplevelse! Hele salen danset og sang med oss, og for en jubel. Vi storkoste oss, sa Alexandra Rotan via NRKs presseansvarlige.

Norske Eurovision-fans meldte om god stemning i salen under Keiinos opptreden.

– Publikum var elektrisk. Det var helt fantastisk å høre en hel sal som joiker! Det var mye mer jubel for dem enn for favorittene Sverige, Nederland og Russland, sa Guri Idsø Viken, som står bak MGP-bloggen Good Evening Europe, til TV 2.

Ett nordisk land er ute

Under tirsdagens første semifinale gikk Island videre. Finland ble derimot slått ut, og de er det eneste av de nordiske landene som ikke blir å se i Eurovision-finalen.

PÅ SCENEN: Keiino var nummer 15 til å opptre i den andre semifinalen. Foto: Jack GUEZ / AFP/NTB scanpix
PÅ SCENEN: Keiino var nummer 15 til å opptre i den andre semifinalen. Foto: Jack GUEZ / AFP/NTB scanpix

Etter de to semifinalene er det fortsatt Nederland som er den store betting-favoritten til å vinne hele konkurransen.

– Det er en følelse du ikke kan beskrive. Det er et så stort kompliment når folk vil se meg vinne. Det er det beste du kan få når du er med i Eurovision. Jeg var likevel veldig nervøs i kveld, og jeg er veldig glad for at jeg kom videre, sa nederlandske Duncan Laurence (25) under pressekonferansen torsdag kveld.

Helt i toppen av bettinglistene ligger også Australia og Sverige, ifølge Eurovision World.

17. mai-feiring

Fredag venter en ny lang dag for Keiino. Fredag morgen skal de feire 17. mai på den norske ambassaden i Tel Aviv sammen med resten av den norske delegasjonen, før de skal gjennomføre to generalprøver på kvelden.

Torsdag kveld ble det bestemt i hvilken halvdel av finalen de ulike landene skal opptre i. Norge trakk siste halvdel, som blir ansett som det beste alternativet.