Eurovision 2019:

Norge ble møtt med stormende jubel – rykker oppover på oddsen

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Norge møter flere av storfavorittene i kveldens Eurovision-semifinale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld konkurrerer 18 land om ti finaleplasser i den andre semifinalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel.

Både Norge, Sverige og Danmark står på scenen, så det blir en skandinavisk kamp. De kjemper om en plass i lørdagens finale, der vårt naboland Island allerede har kvalifisert seg.

Norges håp Keiino sto på scenen med låten «Spirit in the Sky», som var nummer 15 av kveldens bidrag. De ble tatt imot med stormende jubel blant både presse og fans i Tel Aviv.

– Publikum var elektrisk. Det var helt fantastisk å høre en hel sal som joiker! Det var mye mer jubel for dem enn for favorittene Sverige, Nederland og Russland, forteller Guri Idsø Viken bak MGP-bloggen Good Evening Europe til TV 2.

På bettinglistene har Norge klatret flere plasser opp etter at semifinalen startet, fra 15. til 11. plass for lørdagens finale.

Keiino er selv strålende fornøyde etter opptredenen.

– For en opplevelse! Hele salen danset og sang med oss, og for en jubel. Vi storkoste oss, og vi vil så gjerne gjøre det igjen. Nå krysser vi fingrene for finaleplass, sier Alexandra Rotan via NRKs presseansvarlige.

– Overbevisende

Keiino har hatt tekniske problemer tidligere under prøvene, så det har vært knyttet stor spenning til om dagens semifinale gikk knirkefritt. Artistene selv sier også at de ikke har levert 100 prosent under prøvene, og at de trenger publikum til å fungere helt på topp.

BACKSTAGE: Keiino og koristene backstage under torsdagens semifinale. Foto: NRK
BACKSTAGE: Keiino og koristene backstage under torsdagens semifinale. Foto: NRK

Morten Thomassen, som er leder i den norske MGP-klubben, mener at Keiino leverte en veldig bra opptreden, og at alt satt som det skulle.

– Dette var overbevisende. De hadde full kontroll på kameraene, og vokalen hørtes bra ut. De var fokuserte, men jeg merket at de hadde litt mer nerver enn de har hatt på de tidligere prøvene, sier Thomassen.

Han mener at publikummet i salen tilførte mer energi til Keiino.

– Jeg er temmelig sikker på at Norge går videre til finalen, sier han.

Svenskene innrømmer at vi har en sjanse

Det tror også Tobbe Ek, som er svenske Aftonbladets Eurovision-ekspert.

– Norge fortjener å være i finalen, sier Ek til TV 2.

– Keiino gjorde en veldig bra opptreden. De var minst like bra som på juryprøven i går, så det betyr at de leverte for fullt både for juryene og TV-seerne. Keiino har gjort så bra som de kan, legger han til.

Det er både fagjuryer fra alle landene og TV-seerne som bestemmer hvem som går videre fra semifinalen. Under onsdagens generalprøve ga juryen sine stemmer, og torsdag kveld skal TV-seerne stemme.

Kjemper mot Sverige og Danmark

Førstemann på scenen av de skandinaviske landene var Danmark. 20 år gamle Leonora synger på hele tre språk i låten «Love Is Forever» – engelsk, fransk og dansk.

Like etter kom Sverige, som er en av storfavorittene til å vinne årets konkurranse. John Lundvik (36) stiller med gospel-pop-låten «Too Late For Love».

I den andre semifinalen konkurrerer Norge mot flere av storfavorittene.

Nederlands låt «Arcade» av Duncan Laurence (25) er spådd en førsteplass av bookmakerne, og Russland ligger også på toppen av bettinglistene med låten «Scream» av Sergey Lazarev (36).

Hadde nervene under kontroll

Like før semifinalen møtte Keiino pressen på arenaen Expo Tel Aviv. Da hadde de kontroll på nervene.

– Nå er vi så fokusert på å levere bra på scenen. Vi har lært oss noen meditasjonsøvelser vi gjør. Når jeg går på scenen, så tenker jeg ikke på de som ser på eller de 250 millioner som er bak TV-skjermen. Jeg ser for meg en snødekt vidde, sa Fred Buljo (31) til TV 2 like før semifinalen var i gang.

– Vi slapper av, unngår å prate så mye, og gleder oss veldig mye. Det blir stort å stå på den scenen i kveld, sa Alexandra Rotan (22).

Keiino har slitt med tekniske problemer på noen av prøvene, og de har også følt at de ikke har levert hundre prosent uten publikum i salen. Etter de siste prøvene torsdag føler de seg imidlertid klare.

– De siste prøvene gikk bra. Trinnene satt og de tekniske problemene var borte. Nå mangler vi bare de siste ti prosentene som kommer når det er alvor, så blir dette supert, sa Tom Hugo (39).

Se intervjuet med Keiino i videoen i toppen av saken.