Sporløs:

Erika (23) fikk nedslående beskjed i TV 2-program: – Jeg burde vært mer sint

Erika Aronsen dro til Thailand sammen med TV 2-programmet Sporløs for å finne biologisk mor og far, men sistnevnte ville ikke møte sin bortadopterte datter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erika Aronsen ble adoptert fra Thailand til Andøya i Nordland da hun var litt over ett år gammel.

Nå er nordlendingen 23 år gammel, og den siste tiden har lengselen etter å finne ut av fortiden blitt sterkere og sterkere.

– Kanskje jeg finner de biologiske foreldrene mine, men så vil de ikke ha noe med meg å gjøre. Og det er jo tungt å tenke på, sier hun til kameraet før avreise.

– Jeg må bare hive meg i det. Det jeg håper på er at hvis jeg klarer å finne de biologiske foreldrene mine, at de er åpne for å ta imot meg.

Sammen med TV 2-programmet Sporløs dro Erika tilbake til hjemlandet for å få svar på alle spørsmålene.

Se hele reisen til Thailand på TV 2 Sumo.

Vanlig å hemmeligholde adopsjon

Etter 16 timer i luften ankommer Erika og Sporløs-teamet Thailands hovedstad Bangkok. På flyplassen blir de møtt av en lokal kontakt, Dao Yatprom, som skal hjelpe de med å lete.

Så du episoden av Sporløs og er nysgjerrig på hvordan det går med Erika i dag? Svaret får du i videovinduet øverst i saken.

I Thailand er det vanlig å hemmeligholde adopsjon – selv for de aller nærmeste. Det kan derfor bli vanskelig å finne frem til Erikas røtter.

– Jeg håper jeg finner noen som ligner på meg, som er i slekt med meg, og som vil ha noe med meg å gjøre. Det hadde betydd veldig mye, sier andøyværingen.

De drar til folkeregisteret i bydelen som står nevnt i Erikas adopsjonspapirer, på jakt etter 23-åringens fødselsattest. Den er nødvendig for å uthente videre informasjon om Erikas biologiske foreldre.

De finner fort ut at fødselsattesten ikke er digitalisert, men bak skranken hos folkeregisteret jobbes det iherdig for å kunne hjelpe nordmannen.

Omsider, i en stor bunke med papirer, finner de fornavn og etternavn til begge Erikas biologiske foreldre, i tillegg til gamle adresser.

Avvist av biologisk far

De kontakter myndighetene i farens gamle bydel, som de fant hos folkeregisteret, og får tak i hans nye adresse i Chiang Mai i det nordlige Thailand.

Da de omsider finner frem til riktig hus og banker på døren, får Erika en nedslående beskjed.

Hennes biologiske far har stiftet ny familie og ønsker ikke under noen omstendigheter å møte sin bortadopterte datter.

– Det er litt rart, for jeg føler ikke at jeg er sur på han. Jeg skjønner det egentlig ganske godt. Men det er selvfølgelig trist. Jeg skulle kanskje vært mer sint og frustrert, men det er sikkert like vanskelig for han som det er for meg, sier Erika til kameraet etter å ha fått beskjeden.

Faren forteller at han ikke har hatt kontakt med Erikas biologiske mor siden de adopterte bort datteren, men gir tolken likevel en adresse han tror hun holdt til på.

Her ser Erika møtet med sin biologiske mor for første gang:

Gledestårer

Med et stort håp om imøtekommelse oppsøker de adressen de har fått, og finner Erikas mor, bror, tante og bestemor – som alle blir fra seg av glede når de får vite at familiemedlemmet er i landet.

I en park møtes mor og datter for første gang på 22 år. Erikas biologiske mor forteller at hun minst to ganger var innom barnehjemmet for å få tilbake datteren.

– Det var skikkelig deilig og godt. Jeg hadde sett for meg at dette ikke kom til å gå, og var ganske forberedt på det. Men så ser jeg plutselig en liten, søt dame komme gående. Det var skikkelig godt å se henne og klemme henne, sier Erika etter første møte med biologisk mor.

Se hvordan det går med Erika og moren i dag i videovinduet øverst i saken.