Dressinger til spekemat, salater og grillmat

Kalde sauser og dressinger til bruk på salater, forretter med kjøtt, skalldyr eller fisk.

Eddiker kan være: Rødvin, hvitvin, eplecider, sherry- eller bringebæreddik

Vinaigrette (fransk oljedressing):

1 ss vineddik, 3 ss olje (gjerne olivenolje), salt og pepper.

Start med eddik og visp/rist inn olje. Smak til med salt, pepper eventuelt andre smakstilsetninger, som:

  • Finhakket hvitløk

  • Finhakkede urter

  • Sennep eller sennepspulver

  • Sitronsaft eller finrevet sitronskall (kun det gule), reduser da noe på eddiken.

Dressinger med rømme og yoghurt

Det er enkelt å lage dressingene selv, prøv deg frem med friske urter og andre smakstilsetninger. Fyll dressingene/marinadene på et tett glass og oppbevar i kjøleskapet 6-7 dager.

En dressing med rømme/yoghurt som basis kan serveres som tilbehør til kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker. La gjerne dressingen stå kaldt og trekke smak 2-3 timer før servering.

Basisdressing
2 ½ dl rømme, matyoghurt, kesam eller crème fraîche, saft av ½ sitron, 1/2-3/4 ts salt, grovmalt pepper. Bland godt sammen. Tilsett smaker du selv ønsker.

Urtedressing
Basisdressing, tilsett 1-3 fedd hvitløk, rikelig med friske urter for eksempel basilikum, 1-2 ss sennep eller ravigottesaus. Salt, pepper, eventuelt ørlite sukker. Kjør sammen med en stavmikser til en glatt grønn dressing.

Hvitløksdressing
Basisdressing, tilsett 2-4 fedd hvitløk, 1/2 ts sukker ev honning , eventuelt hakkede friske urter.

Sennepsdressing
Basisdressing, tilsett 2-3 ss grov sterk sennep og 1 ss ravigottesaus.

Dressing à la Thousand Island
Basisdressing, tilsett ¾-1 dl sweet chilisaus eller blanding av god ketchup og chilisaus, 1 ss finhakkede sylteagurker, 1 ss presset sitron.

Focaccia

Oppskriften fyller en langpanne. Oppskriften kan halveres til en liten langpanne/ildfast form.

Vil du sette deigen kvelden før eller tidlig morgen, bruk kaldt vann og la deigen heve tildekket i romtemperatur i 6-8 timer. Etterhev som beskrevet i oppskriften.

  • 7 dl lunkent vann
  • ½ pk gjær
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 16 dl hvetemel

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel og elt i 6-8 min i kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving minst 40-50 min. Fordel deigen i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Etterhev under plast ca 40 min.

Drypp litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30min.

Avkjøl på rist.