Eurovision 2019:

Svenskene slakter Norges Eurovision-bidrag: – Søppel

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2): Det blir skandinavisk kamp i torsdagens Eurovision-semifinale, og svenskene er skråsikre på at de vil slå Norge i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld er det klart for den andre semifinalen i årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel.

Der møtes Norge, Sverige og Danmark til en skikkelig skandinavisk kamp om finaleplassene.

Kun ti av 18 land vil gå videre til lørdagens finale.

Svenske musikkanmeldere som er til stede i Tel Aviv for å dekke Eurovision er skråsikre på at Sverige vil slå Norge i år. De er ikke imponerte over Norges bidrag.

Anders Nunstedt, som er musikkanmelder i avisen Expressen, beskriver den norske låten «Spirit in the Sky» som bare søppel.

– Jeg synes den er bedrøvelig. Det høres ut som en 10-15 år gammel Eurodisco-låt som noen har funnet i en søppelbøtte og kastet inn en joik i, sier han til TV 2.

– Låten er ubegripelig. Som lytter hopper man til og blir helt forskrekket når samen dukker opp. Joiken passer ikke inn. Kanskje det hadde gjort det, om de hadde hatt et veldig festlig nummer, men når står de der helt stille, blir det feil i mine øyne og ører, sier Nunstedt.

– Gammeldags

Markus Larsson, som er musikkanmelder i den svenske avisen Aftonbladet, er heller ikke overbevist av Norges låt.

– Det er en «tråkig» låt. Refrenget er gammeldags. Jeg har ingenting imot joiken, men jeg synes ikke den delen passer inn i låten. Her blir det mer som en festlig detalj, enn at låten bærer joiken. Det blir litt som når Kakemonsteret forstyrrer Kermit, sier Larsson til TV 2.

ØVING: Her er Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred René Buljo i KEiiNO under en sceneprøve onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ØVING: Her er Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred René Buljo i KEiiNO under en sceneprøve onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Begge de to svenske musikkekspertene tror derimot at Norge kommer videre til finalen. Men Danmark har de ikke troen på.

– Danmark er helt verdiløse i år. Det er en forferdelig låt. Hva handler det om? En artist som sitter på en kjempestor stol, og når man trodde at verken musikken eller nummeret kunne bli verre, så begynner hun å synge på fransk. Da har man lyst til å booke en flybillett hjem, sier Larsson om Leonora og låten «Love Is Forever».

Mener Sverige er best

Svenskene er altså skråsikre på at deres låt «Too Late For Love» av John Lundvik vil slå resten av Skandinavia.

– I år er det ingen tvil, Sverige er i en helt annen divisjon enn Norge og Danmark. Den svenske låten har en tydelig melodi, den er moderne, og den minner om den musikken som folk i hele verden lytter på på Spotify. Det kan man ikke si om de fleste Eurovision-låtene, sier Nunstedt.

– Jeg er sikker på at Sverige slår Norge i år – alt annet ville være smørebom, legger han til.

Skal man tro bookmakerne, har svenskene rett: Sverige ligger nå på en andreplass på bettinglistene, mens Norge og Danmark ligger på henholdsvis 15. og 21. plass, ifølge Eurovision World.

Mener Sveriges låt er kjedelig

VGs musikkanmelder Tor Martin Bøe er derimot ikke enig i svenskenes selvskryt.

– Sveriges låt er fryktelig kjedelig. Det er helt grei poplåt som gjør alt rett, og lydbildet er fantastisk, men hjelpe meg så kjedelig, sier Bøe til TV 2.

Hvis han skal rangere de Skandinaviske låtene mot hverandre, plasser han Danmark øverst.

– Den danske låten er kjempesøt og naiv, og det er noe ekstra med den. Norge og Sverige vil jeg rangere omtrent likt, men jeg tror at Sverige vil gjøre det bedre. De er flinkere til å skrive popmusikk som mange liker, sier han.

Musikkanmelderen mener at Keiinos låt er midt på treet. Tidligere har han gitt den terningkast fire i VG.

– Noen dager synes jeg at låten er helt grei, mens andre dager er den helt forferdelig. Jeg er enig i at låten har mange deler som ikke passer sammen. Men det blir interessant å se den på scenen i kveld, siden mye avhenger av sceneshowet, sier Bøe.

REPRESENTERER NORGE: Her er Keiino fotografert på Eurovision-åpningsseremonien forrige uke. Foto: Jack GUEZ / AFP/ NTB scanpix
REPRESENTERER NORGE: Her er Keiino fotografert på Eurovision-åpningsseremonien forrige uke. Foto: Jack GUEZ / AFP/ NTB scanpix

– Skal slå svenskene

Keiino forteller til TV 2 at de er glade for at Norge er i samme semifinale som de skandinaviske naboene.

– Jeg tenker det er positivt for vår del å være i samme finale. Kanskje de sender over en stemme eller to til sine kjære naboer? Men de har veldig gode låter, spesielt Sverige, sier Alexandra Rotan (22) når TV 2 møter Keiino onsdag kveld.

Se video av intervjuet med Keiino i toppen av saken.

– Sveriges John Lundvik er en utrolig god artist. De har så kult show, så jeg tror de havner veldig høyt oppe på resultatlista, sier Tom Hugo (39).

– Det er en stor ære å stå på en scene der Sverige stiller. De er jo i verdenstoppen når det gjelder å lage popmelodier, sier Fred Buljo (31).

– Men vi skal jo selvfølgelig slå svenskene, sier Tom Hugo og ler.