Sporløs:

Brødrene møtte sin biologiske mor i TV 2-program – slik går det i dag

Thomas og André fant sin biologiske mor i Brasil. Se hvordan det går med brødrene i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De biologiske brødrene André (29) og Thomas (30) var henholdsvis fire og seks år gamle da de ble hentet til Mandal fra den brasilianske storbyen São Paulo, etter å ha bodd to år på barnehjem.

Det viktigste for dem begge er å finne ut av hvordan livssituasjonen til de biologiske foreldrene er, og om de fortsatt har brødrene i tankene.

– Vi lurer jo litt på hvorfor hun (biologisk mor, journ.anm) aldri kom tilbake igjen for å hente oss, sier André.

Sammen med TV 2-programmet Sporløs dro brødrene tilbake til hjemlandet for å få svar på alle spørsmålene.

Se hele reisen til Brasil på TV 2 Sumo.

Ufullstendig navn

Fremme i Brasil møter de Hugo, Sporløs' lokale kontakt i landet, som snakker språket. Han har oppdaget at navnet på biologisk mor er ufullstendig og ulikt stavet i de forskjellige dokumentene.

Så du episoden av Sporløs og er nysgjerrig på hvordan det går med André og Thomas i dag? Svaret får du i videovinduet øverst i saken.

I São Paulo, som er et av jordens tettest befolkede områder med hele 30 millioner innbyggere, starter jakten hos barnevernsdomstolen hvor brødrene ber om innsyn i dokumentene.

Mens de venter på en godkjenningen, besøker André og Thomas barnehjemmet som var brødrenes hjem i to år før de kom til Norge.

– Jeg fikk gode vibber. Og så var det gøy å se sovesalen som vi bodde på. 40 stykker i et lite rom, sier André til kameraet under besøket.

Bodde på gata

I samme bygning ligger barnevernsarkivet, hvor de til alt hell finner en bunke med brødrenes dokumenter. På papirene står det skrevet at moren var fattig og bodde sammen med søsteren sin. Da huset ble solgt havnet de på gata og ble syke. Myndighetene tok deretter hånd om guttene.

I den samme bunken finner de også morens fullstendige navn, Cleonilda Dias, i tillegg til en gammel adresse. I dokumentene får brødrene også se barnebilder tatt på barnehjemmet.

Prøvde å få de tilbake

Senere får de beskjed om at innsynet hos barnevernsdomstolen har blitt innvilget, og i de gamle papirene står det skrevet at moren prøvde å få tilbake sønnene sine.

Her ser brødrene Sporløs-episoden for første gang:

– Det var godt å få vite. Det var en bekreftelse på at hun ikke stakk fra oss. Jeg blir glad inni meg av å vite at hun ville få det til og at hun elsket oss, sier Thomas.

Etter et blindspor som førte Sporløs-teamet og brødrene inn i favelaen, får de ny informasjon som gjør gjennombruddet i letingen.

Tar til tårene

Etter en seks timers kjøretur ankommer de kommunen Carrancas i delstaten Minas Gerais. En spørrerunde rundt om i den lille byen ga uttelling, og de finner ut at Thomas og Andrés biologiske mor jobber på en liten café i nærheten.

Cleonilda Dias forteller til TV-kameraene at hun aldri har glemt sine to sønner, og tar til tårene når hun får vite at de er i landet og ønsker en gjenforening.

– Jeg blir mer og mer nervøs når jeg tenker på det, at hun kanskje er rett rundt hjørnet nå og venter på oss, rekker Thomas å si før brødrenes biologiske mor runder svingen og kommer mot dem med åpne armer.

Se hvordan det går med André og Thomas' biologiske familie i dag i videovinduet øverst i saken.