Potetsalater til vår- og sommermaten

Wenche viser hvordan du kan lage tre gode potetsalatene selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Potetsalat blir ekstra god om den lages med lune, nykokte poteter. Gjerne norske om det er i handelen.

Poteter kokes møre i lettsaltet vann (bruk en spiss kniv for å sjekke). Hell av kokevannet og damp potetene tørre.

Server til grillet kjøtt, fisk eller spekemat.

Alle oppskrifter er beregnet til 4-5 personer.

Potetsalat med reddiker, sukkererter og oljedressing

  • 8-10 mellomstore poteter
  • 8-10 sukkererter
  • 1-2 vårløk eller gressløk
  • 5-6 reddiker
  • 1/2 dl olivenolje
  • 3 ss sitronsaft
  • salt og pepper
  • 2-3 ss kapers (kan sløyfes)

Kok poteter, som beskrevet over. Legg sukkererter i kokende lettsaltet vann, kok opp og la koke 1 min, hell over i dørslag og skyll i iskaldt vann, for å få «sprøe» sukkererter og med en frisk grønn farge.

Bland sammen sitronsaft, olivenolje, finhakket gressløk, salt og pepper.

Del de kokte lune potetene i skiver eller terninger, strimle/del opp sukkererter, finsnitt vårløk og/eller gressløk og reddiker i båter. Bland grønnsakene med kapers og vend inn dressingen.

Kremet potetsalat med epler

  • 8-10 mellomstore poteter
  • 1-2 epler
  • 3 vårløk og/eller gressløk
  • 2 ½ dl rømme eller kesam/matyoghurt
  • 2 ss majones
  • 2 ss sennep eller ravigottesaus
  • saft av ½ sitron
  • 1-2 ts sukker
  • salt og pepper

Kok poteter, som beskrevet øverst i artikkelen. Del lune poteter og epler i terninger og finsnittet vårløk/gressløk. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper. Vend inn poteter, epler, vårløk og gressløk.

Grønn potetsalat

Nykokte poteter, lettkokte små brokkoli-buketter, lettkokte sukkererter, finsnittet gressløk og frisk ruccolasalat anrettes på et serveringsfat.

Rør sammen dressing av:

  • 1 ss flytende honning
  • 1 ss dijonsennep
  • saft av ½ sitron
  • ca 1 ½ dl olivenolje
  • salt og pepper

Fordel dressingen over salaten. Dryss gjerne hakkede nøtter eller pinjekjerner og revet hvit smakfull ost over salaten ved servering.