Grillet laksefilet i parmaskinke og grillet pære-dessert

Grillmester Jan Ivar Nykvist åpner grillsesongen i God morgen Norge.

Norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist, vil at nordmenn skal grille oftere, også i hverdagen:

– Da bør grillmaten være litt sunnere, derfor håper jeg nordmenn i år skal grille mer fisk, grønnsaker og desserter!

Grillet asparges med løyromdressing

  • 16 asparges
  • litt sukker
  • salt og pepper
  • 2 ss rapsolje
  • 4 ss creme fraiche
  • 2 ss løyrom
  • 2 stk vårløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • spirer

Skrell aspargesene. Kok opp en kjele med vann tilsatt litt salt og litt sukker. Kok aspargesene til de er nesten ferdigkokte. Dette tar ca 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann og la tørke på papir. Del aspargesene i to på langs.

ASPARGES: Grill tilbehøret også. Foto: TV 2
ASPARGES: Grill tilbehøret også. Foto: TV 2

Bland sammen crème fraîche, løyrom, vårløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Pensle aspargesene med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill aspargesene på direkte varme til de er gylne. Dette tar ca 2 minutter på hver side.

Legg aspargesene på et serveringsfat og topp med løyromdressingen og spirer før servering.

Tips: Del gjerne en sitron i to og grill dem med snittflaten ned. Press sitronen over aspargesen før servering for ekstra syre.

Grillet laks i parmaskinke med grillet persillerot og sennepsaus

Laks på grillen er både enkelt, sunt og godt. Hvis du synes fisk på grillen kan være en utfordring, så er denne oppskriften en enkel rett du kan starte med. Her har Nykvist pakket inn laksen i parmaskinke før grilling, noe som gjør at du enkelt kan grille fisken uten at den sitter fast på grillristen.

  • 4 porsjonsstykker laksefilet (a ca 150-180 gram)
  • 4 skiver parmaskinke
  • 8 stk persillerot
  • 600 g små kokefaste poteter
  • 2 stk hjertesalat
  • 8 ss crème fraîche
  • 2 ss sterk sennep
  • 1 ss honning
  • 4 ss finhakket dill
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper
  • 4 ss rapsolje
  • spiselige blomster (kan sløyfes)

Krydre laksefiletene med nykvernet sort pepper. Pakk inn hver laksebit i parmaskinke. Legg kjølig frem til de skal grilles.

Skrell persillerøttene og del dem i to på langs. Kok persillerøttene og potetene i lettsaltet vann til de er møre. Del potetene i to.

Del hjertesalatene i to på langs.

Bland sammen crème fraîche, sennep, honning og dill til en sennepsaus. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

GRILLET LAKS: Surr parmaskinke rundt laksen og få en ny vri på fiskemiddagen. Foto: TV 2
GRILLET LAKS: Surr parmaskinke rundt laksen og få en ny vri på fiskemiddagen. Foto: TV 2

Pensle laksestykkene med litt rapsolje. Grill laksefiletene på direkte varme til de er gylne på begge sider. Flytt dem over på indirekte varme og la dem ligge til laksen er gjennomstekt, med en liten rosa kjerne. Dette tar ca 8-10 minutter.

Vend persillerøtter, poteter og hjertesalat i rapsolje. Krydre med salt og pepper. Grill grønnsakene på direkte varme til de er gylne. Dette tar ca 5 minutter.

Server den grillede laksen med grillet persillerot, grillede poteter, hjertesalat og sennepsaus. Anrett på et stort fat og strø over spirer og eventuelt spiselige blomster (f. eks ringblomst, syrin, kornblomst eller løvetann) før servering.

Teposjerte og grillede pærer med gresk yoghurt og pistasj

  • 4 faste pærer
  • 4 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 2 kanelstenger
  • 4 poser grønn te
  • 8 ss gresk yoghurt
  • 4 ss finhakkede pistasjnøtter

Skrell pærene og legg dem i en kjele sammen med vann, sukker og kanelstenger. La koke til pærene begynner å bli myke. Dra kjelen av varmen og legg teposene i kjelen. La avkjøle.

Del pærene i to på langs.

Grill pærene i 3 minutter på direkte varme til de er gylne.

Server de grillede pærene med gresk yoghurt og hakkede pistasjnøtter.

GRILLET PÆRE: Legg desserten på grillen også. Foto: TV 2
GRILLET PÆRE: Legg desserten på grillen også. Foto: TV 2