EUROVISION 2019:

Får ikke lønn av NRK – slik betaler de for Eurovision-drømmen

MARIENLYST (TV 2): Keiino har satset alt i forberedelsene til Eurovision og satt både studier og jobb på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I starten av mars gikk Keiino helt til topps i Melodi Grand Prix med sin låt «Spirit in the Sky».

Siden den tid har trioen reist Europa rundt for å forberede seg til å representere Norge i den andre semifinalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv 16. mai.

Alle de tre medlemmene i Keiino har satt sine daglige jobber og studier på vent for å konsentrere seg fullt om Eurovision-forberedelsene.

Det forteller de da TV 2 møter dem for et intervju i Oslo før avreise til Israel.

– Det har tatt mye tid. Vi vil dette 200 prosent, så vi satser alt vi har før Eurovision, sier Fred Buljo (31).

– Vi er tre individuelle artister som har hatt lyst til å gjøre dette så lenge, og nå har vi fått muligheten. Istedenfor å tro at alt kommer av seg selv, så vet vi at det er beinhard jobbing som kreves hvis vi vil ha en fremtid som Keiino. Så da må vi rett og slett bare grave nederst i lommerusket, sier Alexandra Rotan (22).

Mens Buljo har tatt ulønnet permisjon fra sin jobb i en samisk barnehage, har Rotan utsatt sine sykepleier-studier, som hun er halvveis i.

Se intervjuet med Keiino i videoen i toppen av saken.

En investering

Artistene som representerer Norge i Eurovision får ingen lønn fra NRK, så de siste månedene har Keiino levd på blant annet kreditt, forteller de.

Gruppen forklarer at de ser på Eurovision-arbeidet som en investering.

– NRK dekker alt av produksjonen og reisen til Tel Aviv, men NRK er ikke noe plateselskap, så de bidrar ikke med noe mer enn det. Vi som gir ut musikken selv, må derfor satse på at det blir nok streams og spillejobber til at det lønner seg for oss å være med, sier Tom Hugo (39).

«Spirit in the Sky» har nå fått nærmere 5.200.000 streams på Spotify.

– Det ser greit ut. Men det kan ta tre - fire måneder etter at det har blitt streamet til vi får penger på konto, så nå har vi heldigvis noen kredittkort. Vi satser på at det går frem til 19. mai, sier Tom Hugo, og spøker med at han må søke om betalingsutsettelse hos sin bank.

Promoturne i Europa

Siden MGP-seieren har Keiino besøkt byer som Stockholm, London, Riga, Amsterdam, Berlin og Madrid for å delta på Eurovision-arrangement. På slike «pre-parties» samles mange av årets artister for å fremføre sin låt, samt møte fans og presse.

Disse arrangementene er frivillige å delta på for MGP-vinnerne, så NRK tar derfor ikke regningen for dette.

– Vi har jo gjort mer av slike pre-parties enn det mange andre MGP-vinnere har gjort før. Det er vårt valg. Det er vi som ønsker å gå inn med hud og hår for å representere Norge med den låta. Vi ønsker å gjøre den promojobben og reise rundt i Europa, sier Tom Hugo.

VANT: Keiino vant årets norske Melodi Grand Prix i mars. Fra venstre Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
VANT: Keiino vant årets norske Melodi Grand Prix i mars. Fra venstre Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Arrangørene av pre-partiene dekker delvis reise og opphold, og i tillegg har Keiino fått økonomisk støtte av ambassadene i noen av byene og et stipend på 20.000 kr på Music Norway, slik at de kan gjennomføre promoturneen.

Også den norske MGP-fansen har bidratt til det økonomiske. Flere fans har startet en innsamling for å dekke Keiinos promoturne i Europa, og der har de fått inn omtrent 16.000 kroner, forteller Keiino.

– Jeg tror vi er omtrent i null på promoturneen nå, med denne hjelpen, sier Tom Hugo.

Dette dekker NRK

Selv om NRK ikke lønner Eurovision-artistene eller betaler for promoturneen, opplyser MGP-prosjektleder Stig Karlsen til TV 2 at NRK dekker alle kostnader knyttet til artistenes deltakelse i Eurovision.

Det innebærer blant annet reise, opphold, kost, samt utgifter knyttet til scenenummeret, mediehåndtering og promotering.

– Hvorfor har man valgt en slik løsning når det gjelder finansieringen?

– NRK legger store ressurser i artistens deltagelse. Alle må bringe noe til bordet, og i artistens tilfelle betyr det deres tid og talent, sier Karlsen til TV 2.

Dugnad

Den siste tiden har vært som en dugnad, hvor mange har bidratt til Keiinos Eurovision-forberedelser.

– Vi har fått masse hjelp av folk som ser hvordan det er økonomisk. Vi har blant annet laget en musikkvideo til sterkt rabatterte priser, fordi alle har lyst til å hjelpe Norge til best mulig resultat, sier Tom Hugo.

– Det er et stort spleiselag. Vi har samarbeidet med vår nærmeste familie og venner, og vi samarbeider med resten av Norge som har stemt oss frem, sier Buljo.

Familien har inntatt ulike roller i de siste månedene.

– Både mamma og pappa var med på promoturneen. Mamma var både presseansvarlig, livvakt og fotograf, mens pappa filmet oss da vi var på den røde løperen i Madrid, sier Rotan.

– Det hadde ikke gått uten hjelp fra familie og venner, sier Tom Hugo.

To hundre millioner seeree

Keiino er sikre på at Eurovision vil gå i pluss for dem til slutt.

– Det vil gå i pluss. Det er jo to hundre millioner mennesker som skal se oss på scenen. Vi blir rike på opplevelser og kommer til å nå ut i hele Europa, sier Rotan.

– Det er et minne for livet uansett hvordan det går. Men vi håper selvfølgelig at vi skal gå i null, i hvert fall. Jeg tror det skal gå bra. Vi satser på det, sier Tom Hugo.

Andre semifinale

TV 2 vil være på plass i Tel Aviv denne uken for å dekke årets Eurovision.

41 land kjemper om å vinne musikkonkurransen, som holdes i Tel Aviv etter at israelske Netta vant fjorårets Eurovision.

Norge skal konkurrere i den andre semifinalen torsdag 16. mai. Dersom Keiino går videre, venter finalen lørdag 18. mai.

Den store forhåndsfavoritten i årets Eurovision er Nederland, og de siste dagene har Sverige og Frankrike også klatret til toppen av bettinglistene. På nåværende tidspunkt ligger Norge på en 15. plass på bettinglistene, ifølge Eurovision World.