Eurovision 2019:

Eurovision-artistens «ukjente» TV-fortid

MARIENLYST (TV 2): Karrieren til Fred Buljo (31) i Keiino startet i Norske Talenter for elleve år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om få dager skal Keiino representere Norge i årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel.

Gruppen Keiino er en trio som ble dannet i forkant av den norske Melodi Grand Prix-finalen, men medlemmene er ikke nykommere i rampelyset.

Alexandra Rotan (22) har tidligere vært med i både Idol, MGP og MGP Junior, mens dette var tredje gang Tom Hugo (39) deltok i en norsk MGP-finale.

Og Fred Buljo (31) vil kanskje noen huske fra Norske Talenter på TV 2.

Se video av Fred Buljo i Norske Talenter i toppen av saken.

Til finalen

I 2008 deltok Buljo sammen med den samiske rap-gruppen Duolva Duottar fra Kautokeino i den aller første sesongen av Norske talenter.

Dommer Thomas Giertsen skapte kontrovers da han uttalte at han ikke ville sende gruppen videre fra auditionrunden, fordi han ikke forstod det samiske språket. De to andre dommerne, Jan Fredrik Karlsen og Mia Gundersen, sendte derimot Duolva Duottar videre.

Rap-gruppen kom helt til finalen, men til slutt var det Erlend Bratland som stakk av med seieren.

Samisk musikk

Da TV 2 møtte Fred Buljo like før han og Keiino reiste til Tel Aviv, oppsummerte han Norske Talenter som en flott opplevelse.

TIL EUROVISION: Her er Fred Buljo fotografert dagen etter Keiino tok MGP-seieren. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TIL EUROVISION: Her er Fred Buljo fotografert dagen etter Keiino tok MGP-seieren. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Det viste at man kan komme langt med samisk musikk også. Vi fikk vist frem sider av samisk musikk som folk kanskje ikke kjente til. Det var noe nytt, sier han til TV 2.

– Norske Talenter var viktig for karrieren min, men også for motivasjonen min for å fortsette å lage musikk. Jeg så at folk likte samisk musikk, så det ga mer bensin på bålet for min del, sier han videre.

– Stor betydning

Buljo var 20 år gammel da han sto på Norske Talenter-scenen. Han mener at han lærte mye der som han har tatt med seg videre.

– Den erfaringen var uunnværlig. Det var absolutt et springbrett for resten av min karriere. Jeg har holdt på med samisk rap i ti år etter at jeg var med i Norske Talenter, så det har hatt en stor betydning, sier han.

Etter Norske Talenter har han jobbet som artist og låtskriver, i tillegg til at han er pedagog i en samisk barnehage i Oslo.

Nå er han klar for karrierens hittil største scene: Omtrent 200 millioner TV-seere fra hele Europa vil se på Eurovision.

– Eurovision er nok litt større enn Norske Talenter. Så dette er et fint steg oppover, sier Buljo og smiler.

Andre semifinale

TV 2 vil være på plass i Tel Aviv neste uke for å dekke årets Eurovision.

41 land kjemper om å vinne musikkonkurransen, som holdes i Tel Aviv etter at israelske Netta vant fjorårets Eurovision.

Norge skal konkurrere i den andre semifinalen torsdag 16. mai. Dersom Keiino går videre, venter finalen lørdag 18. mai.

Bookmakerne mener at Nederland, Sverige og Frankrike har størst sjanse til å vinne årets Eurovision. På nåværende tidspunkt ligger Norge på en 15. plass på bettinglistene, ifølge Eurovision World.