Hårproduktene hylles av bloggere – ekspertene er mer skeptiske

Helsekontrollen (TV 2): HAIRCARE og Hair Luxious får mye skryt fra kjente bloggere. Men kan egentlig disse pillene gi tykkere og lengre hår?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hår er en viktig del av identiteten for mange, og er du ikke fornøyd med håret kan det være fristende å prøve HAIRCARE eller Hair Luxious.

Begge hevder at de har en unik sammensetning som skal virke innenfra.

Produktene inneholder blant annet jern, sink, selen og flere B-vitaminer.

– Reddet håret mitt

Bloggere som reklamerer for produktene roser dem opp i skyene.

Julia Nyland, som har brukt HAIRCARE, sier at produktet reddet håret hennes, mens Marthe Borge sier at Hair Luxious fikk håret hennes til å vokse fortere. Sophie Elise Isachsen skriver på bloggen sin at håret hennes ble ti ganger tykkere etter å ha brukt HAIRCARE.

ILLUSTRASJON: HAIRCARE. Skjermdump, Careandrepair.no
ILLUSTRASJON: HAIRCARE. Skjermdump, Careandrepair.no

Ingen av produsentene skriver rett ut at håret skal bli fyldigere. HAIRCARE har likevel en illustrasjon på nettsiden hvor det kan se ut som at hårstråene skal bli tykkere etter man har brukt produktet.

Fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk er ikke overbevist.

– Disse produktene har ikke en unik blanding av vitaminer og mineraler, dette er noe man kan finne i alle multivitamin-preparater, sier han.

Madsen sier det er riktig at blant annet B-vitaminer er viktig for håret, men mener at man får i seg nok av disse vitaminene og mineralene med vanlig mat.

– Jeg tviler på at disse produktene kan gjøre store forandringer hos en person med et normalt kosthold og som ikke har noen mangelsykdommer.

Se tilsvaret fra produsentene og bloggerne nederst i artikkelen

Prøvd produktet i fem måneder

For å finne ut om produktet kan gjøre håret tykkere, slik bloggere skriver, har Vida Somers (18) og Tina Hjarbo (18) prøvd HAIRCARE, mens Synne Holthe (19) og Lucy Spurling (22) har prøvd Hair Luxious.

– Jeg har hørt mye bra om HAIRCARE fra bloggere som har anbefalt det, sier Holthe.

Synne og Lucy har prøvd Hair Luxious mens Tina og Vida prøvde HAIRCARE.
Synne og Lucy har prøvd Hair Luxious mens Tina og Vida prøvde HAIRCARE.

Likevel, etter fem måneder med produktene synes ingen av jentene at det har skjedd en endring med håret deres.

– Det eneste jeg har merket er at jeg har fått litt mer babyhår ved luggen, og det kan kanskje ha noe med pillene å gjøre. Ellers følte jeg at håret har vokst som vanlig, sier Somers.

Ble kvalm

Hjarbo klarte bare å fullføre en uke med HAIRCARE fordi hun ble kvalm av pillene.

– Det varte ca. en time etter at jeg hadde tatt pillene, men jeg var skikkelig uvel, sier hun.

Også Somers kjente på et ubehag av HAIRCARE i starten.

– Jeg var ganske kvalm i starten, men jeg tror kroppen nå har vent seg til det.

De tre som fullførte erkjenner at de glemte ca. en uke med piller i løpet av de fem månedene.

Håret målt med laser

I tillegg til jentenes egne vurderinger, er hårstråene også målt med laser. 20 hårstrå før og 20 etter inntak av piller ble nappet fra jentenes hoder. Deretter ble hårene undersøkt ved hjelp av doktorgradsstipendiat Haakon Thømt Simensen ved NTNU i Trondheim.

MÅLER: Ved hjelp av en laser har fysiker Haakon Thømt Simensen målt ut gjennomsnittbredden til et hårstrå.
MÅLER: Ved hjelp av en laser har fysiker Haakon Thømt Simensen målt ut gjennomsnittbredden til et hårstrå.

Siden det kun ble målt 20 hårstrå er det ikke lett å få et klart resultat, noen hårstrå var tykkere etter inntak av piller, mens andre var tynnere. De målte forandringene i tykkelse ligger attpåtil innenfor feilmarginen til målemetoden, både for HAIRCARE og Hair Luxious.

– Vi har faktisk ikke klart å påvise noen forandringer i hårtykkelsen i det hele tatt. Det eneste vi kan konkludere med er at det ser ut til å ha skjedd svært lite, sier Simensen.

Blir skilt ut

Hair Luxious inneholder ti ganger mer biotin enn HAIRCARE. Biotin er et B-vitamin som håret trenger for å vokse, men selv om Hair Luxious inneholder mye mer biotin har ikke dette noe å si, ifølge Madsen ved Statens legemiddelverk.

– Håret blir ikke ti ganger finere av mer biotin, derimot så blir dette vitaminet skilt ut om kroppen får for mye av det.

Tilsvar fra bloggerne og produsentene

Helsekontrollen har kontaktet Sophie Elise Isachsen, Marthe Borge og Julia Nyland – kun Nyland har svart på våre spørsmål. Hun sier at det hun skrev på bloggen om HAIRCARE stemmer.

HAIRCARE:

Lab Pharma som står bak HAIRCARE sier at produktet inneholder ingredienser med godkjente helsepåstander, og er ikke enig i at man kan sammenligne HAIRCARE med et multivitaminpreparat. De skriver også: «Etter hva vi kjenner til finnes det ingen multivitaminpreparater med denne sammensetningen».

Om illustrasjonen skriver Lab Pharma: «Helsekontrollens tolkning er tatt totalt ut av sammenheng». Og at bildet til høyre kun er en forstørring og bildet til venstre skal «tydeliggjøre tilførsel av næring under hårroten».

Lab Pharma skriver at de tar sterkt avstand fra stikkprøven vi har gjort og skriver blant annet: «Det er testet for påstander Lab Pharma aldri har hevdet», «Det er brukt testpersoner med ukjent allmenntilstand» og at «Testperioden var kortere enn anbefalt brukstid». Lab Pharma mener pillene bør tas i minst seks måneder og at fem ikke er nok.

Lab Pharma bekrefter at de har hatt et kommersielt samarbeid med Sophie Elise Isachsen og Julia Nyland og selskapet skriver at bloggerne står fritt til å uttale seg om effektene av produktet.

Hair Luxious:

Selskapet bak Hair Luxious, Good for me, sier at ingenting slår et sunt og variert kosthold og påpeker vi stadig trenger tilførsel av B-vitaminer. De sier også at «tilbakemeldingene fra våre mange tusen kunder er at de opplever mindre røyting, raskere hårvekst og et generelt sunnere hår».

Good for me mener at produktet fikk en betydelig økt effekt etter at de tilsatte mer biotin.