Var avhengig av nesespray:

Sara (26) har ett råd til andre som vil slutte

Helsekontrollen (TV 2): Sara Andersen fikk urovekkende beskjed hos legen. Nå har hun ett godt råd til alle som får samme beskjeden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter ti år med daglig bruk av nesespray bestemte Sara seg for at nok er nok. Da Helsekontrollen spurte etter nesesprayavhengige, meldte Sara seg og sa hun ville slutte.

Helsekontrollen har fulgt hennes kamp de siste ukene.

6,5 millioner flasker

I 2018 kjøpte nordmenn over 6,5 millioner flasker nesespray.

Selv om det anbefales å bruke sprayen maks ti dager sammenhengende, ender mange opp som Sara og blir avhengige. Sikre tall finnes ikke, men det kan dreie seg om flere hundre tusen nordmenn.

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo

Etter et besøk hos øre-nese-hals-spesialist der hun fikk beskjed om aldri å bruke Otrivin igjen, klarte Sara å holde seg unna den lille flaska.

– Ikke gi opp

– Dagen etter var jeg på et fly og merket at jeg var skikkelig tett, men jeg klarte å la være å spraye og etter det gikk det egentlig ganske greit å la være.

26-åringen har kvittet seg med alle Otrivin-flaskene hun hadde hjemme og i veska, og oppfordrer andre avhengige til ikke å gi opp og å oppsøke hjelp.

Måtte avlive hunden

Da Sara var hos legen fikk hun urovekkende beskjed: Hun var allergisk mot hund. Det gikk opp for henne at hun hadde hatt hund i ti år, like lenge som hun hadde vært tett i nesa. Legen skrev ut allergimedisin og forsikret henne om at hun kunne beholde hunden tross allergien.

Kort tid etter fikk Sara en svært trist nyhet. Hunden hennes var alvorlig syk og måtte avlives.

– Det var en kort prosess fra å være med på dette, til å komme hjem og få den beskjeden, sier Sara.

Fortsatt tett

Marianne Humberset (35) har også kjempet mot nesespray-avhengighet, for hennes del i tre år. På Helsekontrollen for en drøy måned siden sa Marianne at hun aldri mer skulle bruke nesespray, og det har hun holdt – nesten.

– Jeg våkna klokken to om natta og var helt tett, da måtte jeg ta en dusj barnenesespray, men jeg vil si jeg har klart å slutte helt med sprayen, selv om det har tatt lengre tid enn jeg trodde.

Marianne sliter fortsatt med at hun blir tett på natta, og dermed har hun begynt å stå opp svært tidlig.

– Så fort jeg reiser meg fra senga så forsvinner tettheten, så da har jeg funnet ut at jeg like godt står opp og trener, sier Marianne.

Hun har holdt på med thaiboksing på høyt nivå i fem år, og nå har det blitt mer trening enn normalt.

Mariannes råd til andre som vil slutte med nesespray er å bestemme seg skikkelig.

– Det er vel som når man skal slutte å røyke, man må bare bestemme seg og stå i det, sier hun.