Gratinert taco med quinoa

Hanne-Lene Dahlgren sa opp jobben sin i Google for å få flere av oss til å spise mindre kjøtt. Hun deler sin kjøttfrie taco-oppskrift med Wenche.

Oppskrift er hentet fra boken En skikkelig digg kokebok – Kjøttfri favorittmat av Hanne–Lene Dahlgren.

Meksikansk quinoa med smakfullt tilbehør servert i tacoskjell eller tortillalefser.

Quinoamiks

  • 2 ss olivenolje
  • ½ finhakket løk
  • 2-3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 grønnsakbuljongterning eller 1 ss grønnsaksfond
  • 3 dl vann
  • 2 dl hermetiske knuste (fyldige) tomater
  • 2 dl quinoa
  • 1-2 ss chili eller kajennepepper (smak deg fram)
  • ½ ss malt spisskummen
  • 1 liten boks sorte bønner (ca 175 g), hell av laken og skyll
  • 1 liten boks mais, ca. 200 g, hell av laken og skyll
  • salt og pepper
  • saften av 1 lime
  • rikelig med frisk koriander (bladene av en «liten» potte)

Varm oljen, tilsett løken og surr til den er blank og myk, tilsett hvitløk og la surre i ca 1 min. Tilsett buljongterning / fond og vann, hermetiske tomater, quinoa, chilikrydder og spisskummen. Kok opp og la trekke under lokk i 15-20 min, til vannet er kokt inn. Tilsett sorte bønner og maiskorn. Smak til med salt, pepper, saft fra lime og frisk koriander.

Tilbehør

Cherrytomater i biter, hakket fetaost eller finrevet ost, guacamole (se egen oppskrift), syltet rødløk (se egen oppskrift ), avokado i terninger, tortilla eller tacoskjell.

Syltet rødløk

Skjær 3-4 rødløk i tynne skiver og legg i et glass/beholder. Kok opp 1 dl eddik, 2 dl sukker og 3 dl vann og hell over løken. Kan serveres nylaget, men holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.

Guacamole

Skrap ut kjøttet av to modne avokado, press over litt lime for å beholde fargen og for smak. Tilsett 1 krm salt, 1 fedd finhakket hvitløk, ev ½ -1 ts finhakket/finrevet frisk ingefær, pepper, 1-2 ss olivenolje og en god neve frisk koriander. Kjør sammen med en stavmikser. Smak til med jalapeno eller kajennepepper (kan sløyfes).

Tomatsalsa

  • 1/2 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • saften av ½ sitron eller lime
  • 5 tomater
  • frisk koriander
  • 1 ts spisskum
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • salt

Finhakk løk, hvitløk og chili (fjern frø fra chili hvis du ikke vil ha salsaen for sterk). Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 min. Del tomatene i to og ta ut innmaten (innmaten kan brukes i bønnefyllet). Hakk tomatkjøttet og bland inn løk, chili og malt spisskum. Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Hjemmelaget tacokrydder med mindre salt og uten sukker

Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/glass med lokk.

  • 2 ss paprika
  • 1 ss oregano
  • 1 ss hvitløkspulver
  • ½ ts salt
  • 2 ss spisskummen frø eller malt
  • 2 ss korianderfrø eller malt
  • 2-3 ts chiliflak eller chilipulver (smak deg fram) (kan sløyfes)
  • Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydderpulver
Lik TV 2 Underholdning på Facebook