Maria (24) hadde det perfekte håret – men på tre måneder mistet hun alt

HELSESISTA (TV 2): – Det var som å bytte identitet, forteller Maria Saxegaard (24) til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var nettopp fylt 20 år. Ei venninne skulle flette håret mitt og oppdaget en liten flekk uten hår. Vi bare lo av det, og jeg tenkte ikke noe mer på det, forteller Maria Saxegaard (24) til TV 2.

Men da flekken begynte å vokse, ble hun redd.

– Jeg hadde et langt og tykt hår, et sånt hår som kjennetegner deg, jeg var «hun med det fine håret». Men så begynte store never med hår å falle av, og det var hår overalt, forteller hun.

– Det ble stadig flere og flere flekker, og hver morgen var senga full av hår. Det var som et mareritt som startet når jeg våknet. Å dusje var helt forferdelig, fordi det klistret seg hår overalt på kroppen, forteller hun.

Måtte barbere bort alt

Hos legen fikk hun beskjed om at det ikke var noe å gjøre. Alt håret kom til å forsvinne, fordi hun hadde en agressiv form for alopecia areata, flekkvis hårtap.

– Jeg kviet meg til å besøke venner, fordi jeg visste at det kom til å ligge igjen hår overalt, forteller hun åpenhjertig.

Til slutt kom dagen hun hadde gruet seg til. Det var tre måneder etter at hårtapet begynte.

– Da fikk jeg beskjed om at det ikke kom til å stoppe. Jeg bestemte meg for å barbere vekk det som var igjen. Det å se på i speilet mens håret forsvant var som å se min egen identitet forandre seg. Jeg hadde så lenge fryktet den dagen og hvordan det ville bli. Men da håret var borte, kjente jeg på en lettelse. Nå kunne det på en måte ikke bli verre, og jeg kunne endelig begynne å håndtere det, forteller hun.

Rammer 2 av 100

FØR: Maria Saxegaard hadde langt og fyldig hår, før hun plutselig mistet hele da hun var i 20-årene. FOTO: Privat
FØR: Maria Saxegaard hadde langt og fyldig hår, før hun plutselig mistet hele da hun var i 20-årene. FOTO: Privat

Alopecia areata er en kronisk autoimmun sykdom, der immunsystemet angriper hårsekken og forårsaker en betennelse som gir hårtap.

Det vanligste er at man mister enkelte områder med hår, og at håret kommer tilbake. Noen er imidlertid hardere rammet, som Maria Saxegaard.

– Et mindretall av pasienter får en mer utbredt grad av sykdom og mister etter hvert alt hår på hodebunnen eller over hele kroppen. Risiko for varig hårtap øker jo mer angrepet man er av hårtap, jo yngre man er når sykdommen oppstår og jo lengre tid det har gått siden man tapte håret, sier Daniel de la Rosa, overlege og seksjonsleder for seksjon for hudsykdommer ved Oslo Universitetssykehus.

Han forteller at det ikke finnes noen måte å forebygge sykdommen på.

– Det er cirka 2 prosent av befolkningen som kommer til å oppleve alopecia areata i løpet av sitt liv, sier Daniel de la Rosa.

Følte samfunnet jobbet imot henne

Saxegaard har valgt å bli med i ungdomsserien Helsesista på TV 2, der hun og andre ungdommer kaster lys over hvordan det er å være litt annerledes.

Se klipp fra episoden øverst i saken.

– Å bli kjent med sin egen annerledeshet er en prosess. Det tok tid å akseptere og bli glad i mitt nye utseende. Men noen ganger føler jeg meg motarbeidet. Alt fra reklamer på t-banen, kommentarfelt og fulle menn på byen sier tydelig ifra om at mitt utseende ikke innfrir. Jeg må forandre meg for å bli vakker. Det skal jeg innrømme at gjør vondt, forteller hun til TV 2.

Hun håper at hennes åpenhet kan hjelpe andre som synes det er tøft å være annerledes, om det handler om utseende eller noe annet. Hun jobber som barne- og ungdomsarbeider i Den norske kirke og er i tillegg aktiv i organisasjonen KFUK-KFUM.

– Jeg jobber for å skape trygge og åpne møteplasser for alle som kjenner på utenforskap. Mange kjenner nærmeste på en klaustrofobi fordi man skal passe inn i knøttsmå båser. Om det er med prestasjoner, utseende eller identitet. Derfor er det viktig å snakke om kroppspress og skjønnhetsidealer og hvordan vi kan være rausere med hverandre, sier hun.

Helsesista ser du fredag kveld kl. 19.30, eller når du vil på TV 2 Sumo.