Nordmenn er glad i egg, og de spiser spesielt mye egg i påsken. Og selv om det å koke egg ofte blir sett på som verdens enkleste ting, finnes det mange kreative måter å servere eggene på.

Slik koker du perfekte egg

Ha gjerne en bolle eller kurv med noen egg stående på kjøkkenbenken – de holder seg godt i 3-4 dager.

Det er en fordel å bruke tempererte egg til både baking og koking. Tempererte egg sprekker ikke så lett under koking, og de blir enklere å skrelle.

Koketid:

- Bløtkokt: 3-6 min

- Smilende egg: 6-8 min

- Hardkokt egg: 8-10 min

Koketidene avhenger av størrelsen på egget. Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, slik at de ikke fortsetter å koke/stivne.

Tips: Sprekker eggene allikevel, ha litt salt eller eddik i kokevannet. Dette er et triks Wenche lærte av bestemoren sin.

Tips til servering av bløtkokte og smilende egg: «kutt» av toppen på egget i eggeglasset og smaksett med det du selv liker, her er noen forslag:

- ansjos / sild og kruspersille

- tynne strimler med røkt laks/ ørret

- sprøstekt bacon eller sprøstekte strimler av spekepølse eller pølsebiter

- majones og reker

- kaviar og finhakket løk

Kunsten å koke egg på fjellet

Mange reiser på fjellet i påsken, men koketiden avgjøres basert på hvor høyt du er over havet. Det viktigste å huske på at man tar seg litt bedre tid enn vanlig. Vannet koker nemlig ved lavere temperatur på fjellet enn ved sjøen/lavlandet. Vann koker ved 100ºC i lavlandet, mens på fjellet koker det ved bare 96,8ºC ved 1000 meters høyde. På Galdhøpiggen koker vannet til sammenligning ved ca. 92ºC , og på Mount Everest (8848 m.o.h.) ved 73ºC.

Arme riddere

Arme riddere er en fin måte å bruke tørt brød til fristende påske- frokost- dessert eller et lite mellommåltid.

Til 4 personer:

4 tykke skiver loff eller halvgrovt brød

2 egg

2 dl melk (eventuelt 1 dl melk og 1 dl fløte)

1 ss sukker

1⁄2 ts malt kardemomme eller 1 ts vaniljesukker

1 ts malt kanel

1-2 ss smør til steking

2-3 ss sukker til karamellisering

Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder. Hell blandingen i et fat med kanter. Legg loffskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp loffskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme.

Stek på begge sider til de er pent gylne, dryss på sukker og karamelliser til skivene begynner å bli sprø, uten å bli brent. Server arme riddere med rørte bær eller syltetøy.

Ønsker du å feire ekstra kan du legge på liten kule av vaniljeis eller litt vispet krem.

Speilegg i brødskive

Bruk gjerne grovt brød.

Stikk hull i en halvtykk brødskive. Bruk et glass eller et pepperkake-hjerte-form. Stek brødskiven gyllen i smør, snu, knekk et egg (ikke for stort) i hullet og stek videre til hviten har stivnet.

Farge på eggene

Legg det gule/røde skallet fra løk i kokevannet, det vil gi en fin gyllen farge på