Hel kylling og smoothie med varer utgått på dato!

– Ikke vær redd for å bruke mat som har gått ut på dato. Lukt, smak og kjenn på det, så kan du lage kjempegod mat og spare penger!

Wenche har plukket råvarer fra hyllen i butikken med varer som er utgått på dato.

Hun fant blant annet hel kylling og frukt og bær!

Smoothie

Lag deg en «smooth» start på dagen! Sunt og godt i kroppen og en fin måte å bruke opp overmoden frukt og bær.

Lag dine egne smoothievarianter med grønnsaker, frukt og bær du liker og har tilgjengelig. Ekstra sunne og mettende blir de om du tilsetter 1-2 ss valnøtter og 1-2 ss nøytral olje for eksempel rapsolje – det vil gi ekstra næring og gode fettsyrer. Du kan også tilsette havregryn, nøtter, kokos eller chiafrø. Tørr å prøve deg fram!

Smoothies er best nylaget, men den kan også fylles på en termos og ta med på skole/barnehage/jobb som et godt mellommåltid.

Bruk de ingrediensene du har tilgang på. Gjør som Wenche:

– Jeg har en beholder i fryseboksen, i den legger jeg rester av frukt og grønnsaker.

Wenches morgensmoothie i dag består av brune bananer, overmoden avocado, frosne bær, spinat, yoghurt eller juice. Ha alt i en blender og mos sammen eller miks sammen med en stavmikser til en jevn og klumpfri smoothie.

Helstekt kylling med hvitløk og urter

  • 1 stor kylling (beregne 300-350 g kylling pr person)
  • 4-8 hele fedd hvitløk (de skal puttes hele inn i kyllingen og vil gi kun en mild hvitløksmak)
  • friske urter, oregano, timian og/eller persille
  • 2 sitroner, godt skrubbet under kaldt vann
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Skyll kyllingen innvendig og tørk med litt kjøkkenpapir. Skrell hvitløk og putt inn i kyllingen sammen med urter og 1 sitron delt i båter. Bind bena sammen med litt bomullstråd. Pensle kyllingen med saft av 1 presset sitron, olivenolje, salt og pepper.

Legg kyllingen i ildfast fat (brystsiden opp) og stek varm stekeovn, 160 grader i ca 1½ time + eventuelt 15-30 min. Steketid er avhengig av størrelsen på kyllingen. Steketermometer skal vise ca 68 grader ved lårfestet eller stikk en liten spiss kniv inn ved lårfestet. Kjøttsaften som kommer ut skal være klar.

Pensle kyllingen med olje + kjøttsaft som siver ut under stekingen.

La kyllingen hvile i 15-20 min før den skjæres opp.

Server med en grønn salat og en urtedressing.

Ris, poteter eller søtpoteter kan serveres ved siden av. Enten som mos eller skåret i båter i bakt i ovnen sammen med kyllingen.