Grove rundstykker med nøtter og tørket frukt
Mettende og sunne rundstykker – perfekt til frokost, nistepakke eller til ostefatet.
Grove rundstykker med frukt og nøtter (nøtter sløyfes ved allergi).
Deigen kan lages med kald væske, heves natten over i 7-8 timer.
- 1 l skummet melk eller vann
- 2 ss rapsolje til baking
- 200 g Kesam (kan erstattes med 2 dl vann)
- 1 ss honning (kan sløyfes)
- 1 pk tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme
- ca 1 kg fiberbakst eller grov bakstmel
- 3 dl havrekli
- 2 dl hvetekli
- 1 dl linfrø eller solsikkekjerner
- 2-3 dl tørket frukt, hakket fiken/aprikoser, svisker, rosiner i biter
- ca 150 g hakkede valnøtter/hasselnøtter (kan erstattes med ca 50 g tørket frukt og 50 g store havregryn for de med nøtteallergi)
Varm kesam, melk/vann og honning til fingervarmt.
Hold igjen ca 2 dl fiber/grovbakst mel.
Bland sammen resten av melet, tørrgjær, salt, kardemomme, grovhakket tørket frukt og nøtter. Tilsett den fingervarme væsken og elt/rør sammen til en klissete deig. Deigen trenger ikke forheves.
Bruk to skjeer, form deigen til boller og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Etterhev under klede i ca 1 ½ time. Stek på midterste rille i varm stekeovn 225 grader i 12-15 min. Steketiden er avhengig av hvor store «bollene» er. Avkjøl på rist.
Egner seg godt til frysing.