Sporløs:

Andrea (36) ble satt ut da hun fant sin biologiske mor i TV 2-program: – Jeg trodde det var tull

Som fireåring ble hun funnet forlatt uten mat og drikke i Costa Rica. Nå forteller Andrea Lunde Mæhlum om tiden etter gjenforeningen med familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andrea Lunde Mæhlum var seks år gammel da hun ble adoptert til Norge fra Costa Rica.

Sammen med to yngre søsken ble hun funnet forlatt uten mat og drikke i fødelandet. De eneste bostedsadressene som kan knyttes til barna, tilhører to ulike barnehjem.

Sammen med TV 2-programmet Sporløs dro Andrea tilbake til hjemlandet for å finne sine biologiske foreldre.

Se hele reisen til Costa Rica på TV 2 Sumo.

Det var først da hun som 27-åring ble mamma selv, at tankene omkring hennes egen barndom begynte å spinne.

Nå er 36-åringen gift, har fire barn og er utdannet jurist. Alt er på plass, utenom de seks første leveårene.

– I papirene fra det første barnehjemmet vi var på, står det skrevet at en eller annen i familien besøkte oss regelmessig for å høre hvordan det sto til med oss. Men den personen vet jeg ikke hvem er, sier hun i programmet.

Så du episoden av Sporløs og er nysgjerrig på hvordan det går med Andrea i dag? Svaret får du i videovinduet øverst i saken.

Født 16 barn

​​Ved hjelp av Sporløs' lokale kontakt David Zamora, startet jakten i byen Juan Viñas. Der møtte de en lokalhistoriker som gjerne ville hjelpe.

Etter kort tid fikk de adressen til Andreas biologiske mor, Carmen, i den isolerte arbeidsleiren La Gloria.

Det viste seg at Carmen hadde fått 16 barn, hvorav tre av dem døde av sykdom. Ingen av barna hadde vokst opp med sin biologiske mor.

– Jeg trodde det var tull. Jeg hadde ikke sett for meg det i det hele tatt. Jeg fikk en reaksjon der jeg begynte å gråte, for akkurat der og da følte jeg meg veldig lite spesiell, sier Andrea til TV 2 etter hjemkomsten, og legger til:

– Man ser en mor som møter datteren sin igjen etter 30 år. Man skulle tro at det ville bli emosjonelt. Men sett i ettertid ble det ikke det.

Moren fortalte at hun bodde sammen med Andrea sin biologiske far da barnevernet kom på døren.

– Det er litt rart. Det er som en fremmed som står foran meg. Jeg kjenner henne igjen på utseende, men det føles som en fremmed person jeg ikke kan relatere meg til, uttalte Andrea etter møtet med moren.

Ble pappa som 14-åring

Videre gikk turen til San Gabriel for å finne Andreas biologiske far, Fernelli. Ifølge moren Carmen var han fortsatt bosatt i nærheten av der søsknene ble født.

Ved hjelp av politiet fikk de riktig adresse, og Andrea fikk møte sin biologiske far.

Til Sporløs fortalte Fernelli at han siden dagen barnevernet tok barna hans, har prøvd alt for å få tilbake de tre søsknene.

Fernelli var bare 14 år da han møtte Andrea sin biologiske mor, som da var 20 år gammel. De innledet et forhold og fikk Andrea og hennes to søsken.

Han forteller at Carmen hadde for vane å la barna være alene mens han selv jobbet på plantasjen.

Det var en nabo som varslet myndighetene om omsorgssvikten.

Da barnevernet kom signerte Carmen vekk foreldreretten uten å spørre Fernelli. Ettersom han var mindreårig fikk han ikke annullert de signerte dokumentene.

– Jeg ble veldig liten igjen. Jeg skjønte at det var han som hadde vært glad i oss. Jeg klarer ikke finne ord som beskriver det møtet, sa Andrea etter å ha møtt faren.

I etterkant av programmet har omstendighetene gjort at Andrea kun har beholdt kontakten med én av foreldrene.

Se hvordan det går i dag i videovinduet øverst i saken.