Anniken OVERLEVDE SELVMORDSFORSØK:

– Jeg var sikker på at alle ville bli glade for at jeg tok mitt eget liv

Anniken Bakken Lundberg (23) glemmer aldri redselen i morens øyne da hun fant henne. Som mange andre tenåringer forsøkte hun å ta sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Første gang jeg tenkte at jeg ville ta mitt eget liv, var på videregående. Da var jeg 17-18 år, forteller Fredrikstad-jenta Anniken Bakken Lundberg (23).

Det er lite ved den oppegående jenta som forteller deg at hun én gang gikk hjem fra skolen for å gjøre slutt på alt.

Dessverre er det ofte slik det er: Problemene på innsiden kan være svært vanskelige å oppdage.

– Jeg ble nok sett på som den flinke piken, den som synger, underholder og har det største gliset. Jeg er født og oppvokst i en familie der sang og musikk har stor betydning, og er en stor del av hverdagen, forteller hun i TV 2-programmet Helsesista.

 • Se Helsesista på TV 2 fredag kveld kl. 19.30 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Kjente på prestasjonspress

– Den største drømmen min fra jeg var helt liten, var å kunne leve av å stå på en scene. Jeg hadde tydelige mål for å komme dit, forteller hun.

Trenger du hjelp?

 • Ved akutte situasjoner, ring legevakten på 116 117 eller nødnummer 113.
 • Mental Helse: 116 123
 • Røde Kors: 800 33 321
 • Kirkens SOS: 22 40 00 40
 • Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjonen, eller fastlegen din.

Kilde: Helsenorge.no

Etter ungdomsskolen begynte hun på musikklinjen på videregående for å følge drømmen. Men istedenfor å bli en morsom tid der hun fikk utvikle det hun var god på, begynte tankene å dreie seg om noe annet.

– Jeg innså plutselig at jeg var en av veldig mange som driver med det samme. Det var da prestasjonspresset startet, det store higet etter å være best hele tiden, forteller hun.

I tillegg ble hun opptatt av å være perfekt på det ytre plan.

– Jeg hadde fokus på klær, sminke, hår, hvor mye jeg veide. Jeg lette konstant etter feil, jeg lette etter det som ikke var noe fint med meg selv. Verdifølelsen jeg hadde inni meg ble bare mindre og mindre, og til slutt så jeg ikke verdien i den jenta jeg var, i det hele tatt, forteller hun åpenhjertig.

Løp hjem for å ta sitt eget liv

Til slutt kunne hun ikke holde ut med seg selv.

VANSKELIG PERIODE: Anniken Bakken Lundberg forsøkte å ta sitt eget liv, men en oppmerksom klassekamerat ble redningen. Foto: Privat.
VANSKELIG PERIODE: Anniken Bakken Lundberg forsøkte å ta sitt eget liv, men en oppmerksom klassekamerat ble redningen. Foto: Privat.

– Første gang jeg selvskadet meg selv, så var det i ren desperasjon om hjelp. Det som sitter veldig dypt i meg ennå, er å se den redselen og sorgen i øynene til mamma, da hun så meg. Jeg tror hun fikk et veldig stort sjokk, forteller Anniken.

En dag bestemte hun seg for å gjøre slutt på alt.

– Det var en dag på skolen der jeg virkelig ikke orka mer. Da dro jeg hjem, og var veldig fortvila. Jeg gikk nok ganske fort, nesten løpende, hjemover. Tankene mine sa at nå var det på tide, nå skulle jeg ikke leve lenger, forteller Lundberg i programmet.

– Jeg var sikker på at alle ville bli glade for at jeg tok mitt eget liv. Jeg trodde de kom til å være triste noen dager, men så kom de til å skjønne at det var til det beste. Dette fortalte jeg meg selv hver dag. Da er det vanskelig å ikke tro på det, sier Lundberg til TV 2.

Ble reddet av en klassekompis

Heldigvis var det en gutt som hadde sett henne da hun løp gjennom gangen på skolen. Han ringte mammaen hennes og sa at hun burde reise hjem.

Hva gjør du hvis en venn tenker på å ta sitt eget liv?

 • Dersom dere snakker sammen: Grav videre i det. Spør hvorfor de tenker det, hva er det som er så vanskelig? Ta vedkommende på alvor og vis at du bryr deg.
 • Dersom det kommer frem i sosiale medier: Ring personen. Hvis du ikke får tak i personen, bør du ringe foreldrene eller andre som kan komme i kontakt med vedkommende.
 • Forklar personen at han eller hun må søke hjelp, fordi ingenting er så uløselig at det står om livet. Dersom personen ikke ønsker det, må du kanskje søke hjelp for vedkommende.
 • Ikke bli sittende med dette alene. Ta kontakt med en voksen eller helsepersonell. Det er mange som kan hjelpe til.
 • Varsle foreldrene, helsetjenesten ved skolen eller andre voksne.

Kilde: Anita Johanna Tørmoen ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).

– Mamma kom inn på rommet mitt. Hun ringte hysterisk til pappa. Dette var det verste som kunne ha skjedd dem, forteller Lundberg beveget.

– Etter at jeg så reaksjonene til de som var glade i meg rundt meg, så hadde jeg ikke lyst til å prøve å ta livet mitt igjen. Det gikk opp for meg at de ikke ville at jeg skulle ta mitt eget liv, sier hun.

Når TV 2 tar kontakt med Lundeberg i etterkant programmet, forteller hun at hendelsen ble et stort vendepunkt. Hun har mye å takke klassekompisen for, som ringte hjem til foreldrene hennes.

– På den tiden var jeg sur på han. Men i dag er jeg ekstremt takknemlig. Jeg tror ikke han er helt klar over at han faktisk er grunnen til at jeg lever i dag, sier Lundeberg.

– Viktig å gripe inn

Anita Johanna Tørmoen, forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), sier at det er viktig å fortelle historier som det Lundeberg har vært igjennom.

ALT BLE VANSKELIG: Anniken Bakken Lundberg trodde alle ville få det bedre hvis hun døde. Foto: Privat.
ALT BLE VANSKELIG: Anniken Bakken Lundberg trodde alle ville få det bedre hvis hun døde. Foto: Privat.

– Annikens historie viser at det er viktig å bry seg om de rundt seg, og å gripe inn dersom noen virker fortvilte. Dersom noen sliter, er triste, endrer oppførsel eller trekker seg unna miljøet sitt, er det viktig å ta kontakt. Det er også viktig å varsle en voksen om man er bekymret for en venn som sliter – dette er ikke problemer som ungdommene skal trenge å løse på egenhånd, sier Tørmoen.

– Det er viktig å ta det opp og snakke med noen. Enten bør man oppfordre personen til å selv søke hjelp, eller så må man søke hjelp for dem, oppsøke noen sammen med dem eller ringe foreldrene deres. Det er ikke farlig å bry seg, og man vil ikke sitte etterpå og lure på hva man skulle gjort, forteller Tørmoen.

Hun jobber både som forsker og terapeut, og forteller at selvmordstanker ikke er så uvanlig å ha hatt en eller annen gang i livet, men at selvmord blant ungdom er sjelden. Selvmord hos unge har sammensatte årsaker og en ser oftest et mønster av sårbarhet over tid, og en eller flere utløsende hendelser rett forut.

Ved en gjennomgang av selvmord blant tenåringer fant en at enkelte tema gikk igjen. Blant disse var særlig plager som angst, depresjon og alkohol/rusmisbruk eller andre psykiske plager herunder selvmordstanker/selvskading hos personen selv eller i familien, ensomhet og isolasjon, synlige fysiske helseplager, mobbing, omsorgssvikt/overgrep eller prestasjonspress i forbindelse med eksamener.

Som regel har problemene vart lenge, og til slutt blir de altoppslukende for den det gjelder.

– Det er vanlig å få tunnelsyn. Det er derfor vanskelig å se noen vei ut, og man trenger profesjonell hjelp, sier hun.

– Det finnes god hjelp

Anniken og Helsesista snakket ut om selvmord på God morgen Norge:

Selvmord er en av de ledende dødsårsakene blant ungdom, siden dette er en aldersgruppe der man sjelden dør. I 2017 var det i alt 37 personer under 19 år som tok sitt eget liv, viser tall fra NSSF. De fleste av disse er mellom 17 og 19 år.

– Alle selvmord er ett for mye. Som terapeut og forsker, mener jeg at dette er et tall som burde gå kraftig ned. Ingen burde ta sitt eget liv. Det finnes god hjelp å få, vi vet mye mer om selvmordsforebygging og god behandling enn tidligere, sier Tørmoen.

For Anniken Bakken Lundberg kom den viktigste hjelpen fra de rundt henne.

– Det var slutt på kroppspress og karakterpress. Når noe så dramatisk skjer, er ikke en karakter så viktig lenger. Det viktigste er at man har det bra inni seg. De rundt meg begynte å spørre om hva som skulle til for at jeg skulle ha det bra. Det ble viktig, forteller hun.

– Prestasjonspresset holdt på å ta livet av meg. Men så skjønte jeg hvor mye det betyr for folk at jeg bare er meg selv, sier hun.

Lundberg utdannet seg som musikalartist og coach, og ønsker i dag å hjelpe andre i samme situasjon. Hun har derfor begynt å holde foredrag på ulike skoler.

Helsesista ser du fredag kveld kl. 19.30 på TV 2, eller når du vil på TV 2 Sumo.