#IAmnotok:

Emneknagg om vold i nære relasjoner går viralt

BEVEGELSE: Etter at skuespiller Evan Rachel Wood begynte å fortelle om et voldelig forhold under emneknaggen #IAmNotOk, begynte den å gå viralt.
BEVEGELSE: Etter at skuespiller Evan Rachel Wood begynte å fortelle om et voldelig forhold under emneknaggen #IAmNotOk, begynte den å gå viralt. Foto: Matt Winkelmeyer/AFP/skjermdump Twitter
Med skuespiller Evan Rachel Wood i spissen har en ny bevegelse som vil ha fokus på vold i nære relasjoner, blomstret frem på sosiale medier.

I 2017 rystet MeToo-bevegelsen hele verden med historier om seksuell trakassering og overgrep.

Spesielt ble bevegelsen kjent etter at en rekke kjendiser, norske og internasjonale, stod frem med sine personlige historier under emneknaggen #MeToo.

Både kvinner og menn bidro til at bevegelsen fikk mye oppmerksomhet.

Nå ser det ut til at en ny, liknende bevegelse er i ferd med å spre seg på internett:

#IAmNotOk

Åpen skuespiller

De siste dagene har skuespiller Evan Rachel Wood, kjent fra TV-serien «Westworld» lagt ut flere Twitter-meldinger under emneknaggen, noe som har ført til at den virkelig har begynt å spre seg. Det skriver flere amerikanske medier, blant annet ABC News.

11. mars delte hun blant annet flere bilder fra en fotoshoot, hvor hun skriver dette:

– På dagen denne fotoshooten var, var jeg så svekket av et voldelig forhold. Jeg var avmagret, alvorlig deprimert og kunne så vidt stå oppreist. Jeg brast sammen i tårer og ble sendt hjem for dagen. #IAmNotOK

Deretter har hun lagt ut flere sterke meldinger under den samme emneknaggen:

– #IAmNotOk fordi overgriperen tvang meg til å gjøre ting jeg hatet på video, slik at han kunne bruke det mot meg hvis jeg noen sinne fortalte om det.

– #IAmNotOk fordi jeg måtte late som at jeg hadde det bra når folk var rundt meg og overgriperen min, men de visste aldri hva som skjedde da de dro og jeg var alene med han.

– #IAmNotOk fordi overgriperen ofte objektifiserte meg og var nedlatende overfor meg foran andre personer. Noen ganger spurte folk «tuller han?» fordi han fremstilte det som «morsomt». Jeg visste aldri hva jeg skulle fortelle dem.

Mange kjenner seg igjen

Wood skriver blant annet at hun håper bevegelsen vil gjøre det lettere for folk å spørre hverandre om alt er som det skal, og å gjøre det mer akseptert å si fra dersom man ikke har det bra.

På Twitter er det mange som gir sin støtte til skuespilleren og som uttrykker at de kjenner seg igjen i det hun skriver.

Én av dem er Esmé Bianco, som spiller i TV-serien «Game of Thrones».

– #IAmNotOk fordi mishandlingen startet så diskret og sakte at jeg ikke en gang registrerte at det var galt, skriver hun.

Kunstner Illma Gore forteller også om sine erfaringer.

– #IAmNotOk fordi mitt pågangsmot og min tro ble bygget på misbruk. For hver suksess jeg oppnår, blir jeg tvunget til å huske hva slags dårlig barn moren min og sosialarbeiderne sa at jeg var og hvor desperat hardt jeg konstant jobber for å være og gjøre det «bra», skriver hun.

#MeToo

Allerede under et intervju med Rolling Stone i november 2016 innrømmet Evan Rachel Wood, som den gang var 29 år, at hun hadde blitt fysisk, psykisk og seksuelt misbrukt.

Etter intervjuet sende hun et brev til journalisten, hvor hun fortalte mer om misbruket.

I 2017 la hun ut en video på sosiale medier der hun snakker om kulturen rundt seksuell trakassering i Hollywood og om at man måtte endre hvordan man prater om seksuell trakassering.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook