tv 2 hjelper deg har sjekket:

19.000 kroner skiller det dyreste og billigste begravelsesbyrået

(TV 2 hjelper deg): – Det er horribelt og frekt. At man skal utnytte folk i en slik situasjon, sier Lene Næsgaard som fikk sjokk da hun fikk regningen på morens begravelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

eTV 2 hjelper deg har sjekket hva man må betale for «en enkel og nøktern begravelse» hos seks forskjellige begravelsesbyråer.

Tilbudene varierer fra 28 890 kr til 48 684 kr for akkurat samme tjeneste (se prisliste i bunnen av saken).

Merk at disse prisene hverken inkluderer minnesamvær eller gravsten.

– Fikk sjokk

Lene Næsgaard i Trondheim har reagerte på de høye prisene hos begravelsesbyråene.

Da moren Randi døde for litt under to år siden, planla hun begravelsen. Men pris var ikke noe hun hadde i tankene, og hun ble heller ikke opplyst om dette fra begravelsesbyrået:

– Det var et sjokk å få den regningen. Det var jo hinsides. Man kan jo ikke forestille seg at det koster nesten 50.000 kr for en bisettelse, sier hun.

Næsgaard er sjokkert over de store prisforskjellene i bransjen:

– Jeg blir provosert og sint, men først og fremst blir jeg lei meg. At man skal bli utnyttet i en slik situasjon, sier Lene Næsgaard.

Da faren Alf døde bare 16 måneder etter moren, var Lene mer prisbevisst:

– Det var ikke fordi vi skulle spare på noenting på pappa. Han var verdt hver krone og mer til, men det var den summen vi hadde, sier hun.

Forbrukertilsynet er skuffet

Forbrukertilsynet har også gått begravelsesbyråene nærmere etter i sømmene og sett på mangler i prisinformasjon på deres nettsider.

De har sjekket hele 47 begravelsesbyråer. 7 manglet totalt prisinformasjon, 23 manglet noe prisinformasjon, mens 17 hadde helt riktig prisinformasjon.

SKUFFENDE: Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet har undersøkt begravelsesbyråer. Foto: TV 2
SKUFFENDE: Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet har undersøkt begravelsesbyråer. Foto: TV 2

– Skuffende mange gir dårlig prisinformasjon. Så vi forventer at disse selskapene rydder opp, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet.

Han mener slik informasjon er viktig for forbrukeren.

– Prisundersøkelsen til TV 2 hjelper deg avdekker store forskjeller. Da blir det desto viktigere at man får riktig prisinformasjon i første møte med begravelsesbyråene, sier Gjedrem.

Slik gjorde vi undersøkelsen

For å gjøre vår prisundersøkelse mest mulig riktig sendte vi en mail fra en privat e-postadresse. Dermed vil den ikke kunne spores til TV 2 hjelper deg. I forespørselen understreker vi at vi ønsker «en enkel og nøktern begravelse».

Vi har også noen andre ønsker:

  • En hvit kiste
  • Transport i begravelsesbil
  • Innsending av dokumenter
  • Pynting av seremonilokalet med blomster, kistedekorasjon og
  • gjerne noen lys
  • Program med bilde (50 stykker)
  • Dødsannonse i Aftenposten
  • Solist og organist i kirken

Alle byråene svarer innen et døgn på forespørselen, bortsett Engeseth begravelsesbyrå. De svarte i løpet av noen timer etter at vi sendte en liten purring.

* Ikke lik kvalitet på kistene fra de forskjellige byråene

* Størrelsen på blomstene varierer(men prisen vil ikke alltid vise hvem som er størst og flottest)

* Ikke like annonse i Aftenposten

*Engeseth påpeker at de har planleggingsmøte med klient inkludert (noe ikke prisvinner Allèen har). De har også prisgaranti hvis man får billigere tilbud fra konkurrent.

*Verd understreker at det finnes tjenester, blant annet streaming av begravelse og musikkanlegg, i deres fastpris på 28 000 kr som ikke er forespurt av TV 2 hjelper deg

– Kjempegøy

Billigst i vår test er det nettbaserte begravelsesbyrået Allèen. Her er det mulig å bestille alt på nett og få full oversikt over hva du skal betale før du snakker med byrået. Etter at bestilling er gjennomført, ringer gravferdkonsulenten deg opp:

– Det var veldig mange som var negative i starten og trodde at et nettbasert byrå var noe helt annet enn et tradisjonelt. Men det man bestiller er akkurat det samme, forklarer daglig leder Frank Wikne i Allèen begravelsesbyrå.

Med en prislapp på 28.890 kr er Allèen godt over 19.000 kr billigere enn Fonus, som er dyreste i vår pristest.

– Det er kjempegøy. Vi føler vi leverer noe som er godt til best mulig pris, sier han.

Engeseth begravelsesbyrå er bare en tusenlapp dyrere og det inkluderer et planleggingsmøte med byrået.

DYRT: Ikke bare mistet Lene Næsgaard begge foreldrene sine på kort tid, hun måtte også ut med mange titusener.
DYRT: Ikke bare mistet Lene Næsgaard begge foreldrene sine på kort tid, hun måtte også ut med mange titusener. Foto: TV 2

Nykommeren Verd begravelse har en fastpris på sin begravelse på 28.000 kr, men det dekker ikke de tingene vi etterspør. Derfor lander prisen på 34.650 kr.

Norges største byrå, Jølstad, ble dyrest i testen vi gjorde for litt under tre år siden. Denne gangen er de billigere og koster «bare» 40.340 kr.

Hos Wang er prisen hele 45.155 kroner, men dyrest er den europeiske giganten Fonus, hvor begravelsen koster 48.684 kroner.

– Direkte feil

– Dette skyldes at vi gjorde en direkte feil ved at vi la inn produkter og tjenester som ikke var forespurt, sier leder Dag Bjørgestad i Fonus begravelsesbyrå.

Han ønsker blant annet å trekke fra orgelmusikk som er oppført med 2150 kr. Det er helt riktig at mye orgelmusikk er inkludert i seremonien, men kommunikasjonsjef hos kirkevergen, Finn Folke Thorp, opplyser at orgelakkompagnement til solist koster 600 kr fra dem. Bjørgestad tilbakeviser dette.

– Det kommer an på hva slags solist man ønsker, sier han.

Orgelmusikken blir formidlet av kirkevergen, men begravelsesbyrået tar seg betalt for å selge tjenesten videre:

– Det kan være oppimot 1500 kr. Men det kommer an på omfanget av det som er bestilt. Da tar vi også ansvaret for at den blir levert.

– Det er mye for en tjeneste som koster 2150 kr?

– Jeg tror dette er et vanlig kalkulasjonsgrunnlag i vår og andre bransjer, sier Bjørgestad.

TV 2 hjelper deg velger ikke å ta bort dette beløpet siden tre av de andre byråene har med et beløp som skal dekke dette; blant annet det billigste tilbudet hvor det er satt av 1400 kr til organist.

2 666,66 kr for planleggingsmøte

Fonus ønsker også å trekke fra dette beløpet fra totalsummen. Dette er et møte hos byrået eller hjemme hos kunden.

– Når vi har et slikt møte, setter vi av tre timer, transport eller eventuelt bruk av vårt lokale. Derfor har det den prisen.

TV 2 hjelper deg trekker heller ikke fra dette beløpet. Dette skyldes at det nest billigste byrået, Engeseth, sier at dette er inkludert i deres pris på 30.264 kr. Dermed virker det urimelig at det dyreste byrået skal få trekke fra dette beløpet i en pristest.