Fastelavnsbolle-kake fylt med vaniljekrem i langpanne

Ta med hele familien inn på kjøkkene og lag denne nydelige bollekaken.

Søndag er det fastelaven og denne bollekaken passer som et perfekt alternativ til fastelavensboller.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskinmed eltekrok. Elter du for hånd bør du elte deigen 10-15 min.

Oppskrift

5 dl hel melk

1 dl flytende margarin + 1 dl flytende margarin (eller 80 g + ca 60 g mykt smør)

Ca 800 g (begynn med ca 700 g)

¾ dl sukker

1 pakketørr gjær eller 50 g fersk gjær

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

½ ts salt

Fyll 1 : ca 5 dl vaniljekrem

Fyll 2 : ¾ dl flytende melange ( ev 40 g mykt smør), brunt sukker og kanel .

Makronmasse eller revet marsipan kan også brukes som fyll.

Begynn med å lage vaniljekrem, se egen oppskrift.

Slik lager du hvetedeigen

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med ca 800 hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet.Varm melk og 1 dl flytende margarin (ev 80 g smør) til fingervarm (ca 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til den har passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-12 min.

Tilsett så 1 dl flyttende Melange (ev 60 g mykt smør), 1- 2 ss av gangen, mens maskinen går. Elt deigen videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Ta deigen ut på bakebordet. Del deigen i to emner. Bruk så lite mel som mulig og kjevle ut den ene deigen til et rektangel som dekker en bakepapirkledd langpanne. Smør over vaniljekrem. Kjevle ut resten av deigen til et avlangt rektangel ca 25x 45/50 cm. Smør med flytende Melange eller mykt smør dryss med kanel og sukker og rull fast sammen. Skjær i skiver, ikke for tykke og legg med snittflaten opp på bunnen med vaniljekrem. La det være litt avstand i mellom hver «bolle». Dekk med et klede og etterhev bollekaken i 45-50 min.

Stek i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min.

Avkjøl på rist.

Ringle ev over litt melisglasur ved servering (rør melis ut i sitronsaft eller 1 eggehvite tilsatt litt sitronsaft ) .

TIPS: Fyll kan også være revet marsipan eller makronmasse.

Vaniljekrem:

3 dl melk

1 dl fløte

90 g sukker

frø fra ½ vaniljestang

1 dl melk + 50 g eggeplommer

30 g maisennamel

Bland sammen melk, fløte, sukker og frø fra vaniljestang i en kasserolle. Kok opp og la trekke i 10-12 min. Visp sammen 1 dl melk, 50 g eggeplommer og maisenna og hell over i den varme blandingen mens du visper godt. Rør om hele tiden til vaniljekremen kommer til kokepunktet ved middels varm. Viktig at det ikke blir for varmt, da legger kremen seg lett ved i bunnen av kasserollen.

Dekk med plastfilm for hindre snerk. Avkjøl.

Glutenfri variant:

Les alltid fremgangsmåte på den glutenfrie melblandingen du bruker. Wenche brukte den glutenfrie melblandingen til gjærdeig fra Bakefri. Det finnes mange andre typer glutenfrie melblandinger. Feks fra Det glutenfrie verksted eller Semper fin miks ev andre glutenfrie melblandinger du liker å bake med. Bruk mindre glutenfritt mel enn hvetemel. Wenche halverte oppskriften. Bak boller og satte sammen i en rund kakeform. Glutenfri deig, rør / elt sammen til en klissete deig. Heves på samme måte vanlig deig. Smør hendene med smør/margarin og ev benken du skal trille ut boller med smør/margarin.

Trengs en melkefri variant, erstatt melk med vann og margarin/smør med margarin.