Maiken (26) opplevde marerittet: – Akkurat nå sitter kanskje noen og ser på nakenbilder av meg

Først ble nakenbildene av henne spredt, så ble hun svindlet. Men det er ikke noe Maiken Skoie Brustad (26) kan gjøre med at bildene ligger ute.

– Akkurat nå sitter kanskje noen og ser på nakenbilder av meg. Det føles helt jævlig. Men jeg får ikke gjort noe med det, og jeg har lært meg å leve med det, forteller Maiken Skoie Brustad (26).

Hun har stilt opp i Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», sin nye TV-serie for ungdom.

– Året 2016 startet veldig bra, helt til jeg kom til august. Da fikk jeg en melding fra en venninne. En kompis hadde sett bilder av meg som lå på et forum, forteller Brustad åpenhjertig.

Fant bilder av seg selv

Da hun gikk inn på forumet, fikk hun bekreftet det hun fryktet:

– Det var meg de snakket om på forumet. Bildene av meg lå ute med fullt navn, og det var lenket til instagram-profilen min og facebooken min, forteller hun.

– Det første jeg gjorde var å ringe kjæresten min for å fortelle at bildene jeg hadde sendt til han, hadde kommet ut, forteller hun.

– Deretter ringte jeg til mamma. Jeg ville at hun skulle høre det fra meg, og ikke fra noen andre.

  • Se Helsesista fredag kveld kl. 19.30 på TV 2, eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Skulle bare bli verre

Det hun enda ikke visste, var at det bare skulle bli enda verre fra da av.

Brustad har tidligere fortalt sin historie i NRK-nettdokumentaren Edderkoppen.

Nå forteller hun også til Helsesista om marerittet, som bare så vidt var i gang. Da bildene ble oppdaget, begynte hun å google seg frem til hvordan hun skulle få hjelp.

BLE LURT: Da Maiken Skoie Brustad (26) trengte hjelp som mest, ble hun svindlet og lurt til å tro at hun hadde blitt voldtatt. Foto: TV 2
BLE LURT: Da Maiken Skoie Brustad (26) trengte hjelp som mest, ble hun svindlet og lurt til å tro at hun hadde blitt voldtatt. Foto: TV 2

Hun fant frem til Slett meg, og sendte inn en forespørsel. Senere ble hun kontaktet av en person som utga seg for å jobbe i den svenske avdelingen til Slett meg.

– Jeg var i en sårbar situasjon, så det slo meg ikke inn at han kanskje ikke faktisk var ekte, forteller hun i programmet.

Sa at hun hadde blitt voldtatt

Mannen hadde en beskjed som skulle få stor innvirkning på henne.

– Han sa at han hadde funnet en film av meg, der jeg ble voldtatt på en fest jeg hadde fortalt om. Jeg trodde på det, fordi jeg hadde fått i meg for mye alkohol på den festen. Jeg hadde fortsatt ikke fått svar fra den ekte Slett meg-siden, så jeg trodde det var ekte, sier hun.

– Han brukte den informasjonen han fikk fra meg og bygde på den. Men jeg hadde ikke blitt voldtatt, forteller hun videre.

Det endte med at hun skulle møte ham på Torp flyplass, men han dukket ikke opp.

– Jeg ringte Slett meg samme dag, og de sa at det ikke fantes noen svensk del av Slett meg. De sa at jeg hadde blitt fullstendig lurt, forteller Brustad.

Hva gjør du hvis noen har delt nakenbilder av deg?

  • Bildene sprer seg fort, så det er viktig å reagere raskt.
  • Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt.
  • Be om å få bildene/filmen slettet av den som har delt det. Om noen ikke sletter bilder eller videoer selv om du har bedt dem om å gjøre det, kan du anmelde vedkommende til politiet.
  • Meld fra til den aktuelle applikasjonen eller nettjenesten. Dersom du ikke vet hvem som eier nettstedet, kan du søke dem opp på Whois (utenlandske sider) eller Norid (norske sider). Ofte vil de etterfølge slike ønsker.
  • Kontakt politiet på 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.

Kilder: Ung.no og Politiet.no

Klarte ikke jobbe

Påkjenningen ble ekstra stor for Brustad da hun skjønte at hun hadde blitt svindlet av en person hun trodde hun kunne stole på, i tillegg til at nakenbildene fortsatt lå der ute.

– Det var veldig vanskelig. Det var tøft å bli så lurt. Det ga meg såpass skade at jeg trengte psykologhjelp, og jeg klarte ikke å jobbe, forteller hun videre.

TV 2 snakker med Maiken på telefon, som forteller at de siste to årene har vært veldig tøffe.

– Jeg fikk angst. Jeg var redd hele tiden. Jeg visste ikke hvem bedrageren var, eller om han var farlig. Jeg var hele tiden redd for at han skulle følge etter meg, og kunne aldri føle meg helt trygg, sier hun.

Skal i rettssak

Denne perioden bodde Brustad i London, og hun hadde akkurat startet opp karrieren som personlig trener. Men det ble så ille at hun ikke klarte å komme på jobb, og hun kom med bortforklaringer til kollegaene.

– De på jobben min visste ikke om det som foregikk, for jeg orket ikke å fortelle alt sammen. Det ble vanskelig å følge opp kunder, og det endte opp med at jeg sa at jeg var syk. Men til slutt innså jeg at jeg ikke kunne la det gå så langt, forteller hun til TV 2.

Mannen ble til slutt identifisert, og saken skal opp for retten i nær fremtid. Datoen for rettssaken er foreløpig ikke satt.

50 – 60 saker om dagen

Det er fortsatt ikke visst hvordan bildene havnet på nett. Men slik det dessverre ofte er, er det vanskelig å få bukt med bilder som har begynt å spre seg.

Hans Marius Tessem, Seniorrådgiver i Slett meg, jobber med saker som Brustads hver eneste dag. Han forteller at de får inn mellom 50 og 60 saker hver dag.

– På den tiden denne saken er fra, var det veldig lang ventetid. Da rakk dessverre bilder å spre seg før vi fikk kommet i gang med hjelpa, og det var veldig ubehagelig at vi ikke fikk hjulpet alle. Nå har vi heldigvis fått nye ressurser, og det gjør at vi kan hjelpe de som tar kontakt med en gang, sier han.

Slett meg jobber med å begrense spredningen, fjerne søkeresultater og gjøre at bildene blir vanskelige å finne. Å fjerne dem helt, er imidlertid nesten umulig.

– Dessverre så er det slik at har du delt, så har du delt. Da er bildet ute av dine hender, og det må man være klar over, sier han.

– Samtidig må vi passe på at dette ikke blir skambelagt. Mange unge deler nakenbilder av seg selv, og de må tørre å snakke med foreldrene sine hvis de trenger hjelp. Det er viktig å stoppe spredningen så fort som mulig, sier Tessem.

Føler seg sterkere enn noen gang

For Maiken Skoie Brustad ble det imidlertid helt avgjørende at hun snakket med moren sin.

– Jeg er veldig glad for at jeg snakket med mamma. Ellers hadde dette vært en umulig situasjon! Jeg vil oppfordre alle til å snakke med familien sin, sier Brustad.

– Nå føler jeg meg sterkere enn noen gang, fordi jeg har turt å snakke om det. Dette er en stor advarsel til alle. Snakk om det! Hadde jeg gått med dette inni meg, så hadde jeg ikke klart det, sier Maiken Skoie Brustad.