Melodi Grand Prix 2019:

«Alle» tror at denne låten vinner årets Melodi Grand Prix

Norsk-samiske Keiino er forhåndsfavoritten til å vinne årets Melodi Grand Prix.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om litt over én uke går årets Melodi Grand Prix-finale av stabelen i Oslo spektrum, og allerede har ett bidrag utpekt seg som en stor forhåndsfavoritt.

«Alle» tror at gruppen Keiino med låten «Spirit in the sky» vil vinne årets MGP.

Og «alle» innebærer både bookmakere, Spotify-lyttere, MGP-fans og MGP-eksperter.

Bookmakerne i alle spillselskapene som Eurovision World har samlet, plasser Keiino på førsteplass i årets MGP-finale.

På Spotify har «Spirit in the Sky» flest avspillinger av de ti norske låtene, med nærmere 180.000 avspillinger. Neste MGP-låt på lista, Adrian Jørgensen med «The Bubble», har nærmere 90.000 avspillinger.

Se Keiino fremføre «Spirit in the Sky» på God morgen Norge i videoen i toppen av saken.

Fan-favoritt

Morten Thomassen, som er leder i den norske MGP-klubben, forteller til TV 2 at Keiino er den store favoritten blant både norske og europeiske Eurovision-fans.

– Det er mange som vil at denne låten skal representere Norge. Det blir nok bråk i fanmiljøet om ikke Keiino vinner MGP, sier Thomassen til TV 2.

Han tror han vet hvorfor låten er forhåndsfavoritt:

– «Spirit in the Sky» har mange av kriteriene for en MGP-låt. Den er storslagen, etnisk og har bra rytme. Det er en typisk MGP-låt, sier han.

KLARE FOR MGP: Keiino består av f.v.: Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Her er de fotografert på MGP-pressekonferansen i januar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLARE FOR MGP: Keiino består av f.v.: Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Her er de fotografert på MGP-pressekonferansen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Thomassen er derimot ikke skråsikker på at låten vil vinne. Han mener at det fortsatt er helt åpent hvem av de ti låtene som vinner årets MGP.

– Å ha et favorittstempel kan gå begge veier. Jeg er selv litt forsiktig med å utrope favoritter før jeg har sett opptredenene på scenen. Det skal være både en musikalsk og visuell opplevelse, og hvis et punkt svikter, kan alt forandre seg. Men Keiino er uten tvil tre artister som tar dette på alvor, så jeg tror det vil bli en bra opptreden, sier Thomassen.

Høye forventinger

Fredag gjestet Keiino God morgen Norge for å fremføre låten og prate om favorittstempelet.

Trioen tror også at det er både fordeler og ulemper ved å være forhåndsfavoritt.

– Det er så klart veldig gøy at folk har troen på oss, og vi blir motiverte til å gjøre det bra. Samtidig blir man litt skeptiske, og vi tenker om det vi presenterer i finalen er bra nok. Mange har veldig høye forventninger, siden alle har sitt eget forhold til låten. Men vi bruker favorittstempelet som en positiv greie, sier Alexandra Rotan (22).

Alexandra utgjør Keiino sammen med rapperen og joikeren Fred Buljo (31) og sanger-låtskriveren Tom Hugo (39).

– Det føles ut som om jeg har en stor stein i magen som bare venter på å komme ut. Jeg er så spent, og faktisk litt nervøs, men jeg er veldig sikker på at vi vil gjøre en god jobb i MGP uansett, sier Fred Buljo om forventningene.

Pop og joik

Låten «Spirit in the sky» er en kombinasjon av pop og joik, og de tre artistene har vært med å skrive låten selv. ​

– Dette er som en jobbsøknad. Vi søker til det norske folk om å få lov til å stå med de norske flaggene i Tel Aviv og representere hele Norge. Så vi håper selvfølgelig at publikum vil det, sier Tom Hugo.

Melodi Grand Prix-finalen finner sted i Oslo spektrum lørdag 2. mars.

Vinneren av MGP skal representere Norge i Eurovision Song Contest. Den internasjonale finalen finner sted i Tel Aviv i midten av mai, etter at israelske Netta vant i fjor.