Du har sikkert lagt merke til skilter der det står økologisk og biodynamisk på Vinmonopolet. Men det finnes også noe som heter naturvin og nakenvin.

Se Matkontrollen torsdager klokken 20 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Selger mer

Hege-Lill Hagen Asp, kommunikasjonsrådgiver hos Vinmonopolet, sier at det er økt interesse for disse vintypene.

– Kundesenteret og butikkene melder om mye interesse daglig, sier Hagen Asp til Matkontrollen.

Hege-Lill Hagen Asp sier at de trendy vintypene selger godt på Vinmonopolet. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.
Hege-Lill Hagen Asp sier at de trendy vintypene selger godt på Vinmonopolet. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.

Salget av disse nye typene vinen utgjør ikke en stor andel av Vinmonopolets salgstall, men salget øker stadig.

– De siste to årene har salget av økologisk vin økt med rundt 30 prosent. Biodynamisk vin økte med 50 prosent, sier hun.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren er det den yngre kundegruppen som velger disse vintypene.

– Det henger litt sammen med at de unge er opptatt av helse og miljø, sier Hege-Lill Hagen Asp til Matkontrollen.

Det er store forskjeller

Heidi Iren Hansen, vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi, sier det er mye filosofi rundt vindyrkingen av de spesielle vintypene.

– I økologisk vin skal vinmarkene behandles så lite som mulig. Hvis man må bruke noen form for midler skal de kun være naturlig fremstilt. I selve vinproduksjonen av kan man bruke noen former for tilsetninger, men de må også være naturlige og økologisk sertifiserte.

Store forskjeller: de smaker veldig forskjellig, men alle disse rieslingvinene er laget på den samme druen. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.
Store forskjeller: de smaker veldig forskjellig, men alle disse rieslingvinene er laget på den samme druen. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.

Den største forskjellen mellom økologisk og biodynamisk vin er at man har en filosofi knyttet til den biodynamiske. Dette er Rudolf Steiners filosofi, og gjør at man også følger månefaser i produksjonen og dyrkingen.

– I biodynamisk vin ønsker man at vinplantene skal bli naturlig sterke og ha et godt immunforsvar. Derfor bruker man ulike urter og gjødsel i produksjonen av druene. I selve vinproduksjonen gjelder lite tilsetninger, og de skal være naturlig fremstilte, sier hun til Matkontrollen.

Mest tro på økologisk og biodynamisk

I naturvin er det produksjonen av vinen som er i fokus, sier Hansen.

– Man bruker veldig lite tilsetningsstoffer. Det er brukt lite eller ingen svoveldioksid og eikefat. Her er det druen og stedet den kommer fra som skal skinne, og ikke vinprodusentens valg, sier hun om naturvin.

Vinekspert Merete Bø og programleder Solveig Barstad smaker på vintypene i torsdagens Matkontrollen. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.
Vinekspert Merete Bø og programleder Solveig Barstad smaker på vintypene i torsdagens Matkontrollen. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen.

Nakenvin er et begrep som er knyttet mer til vinindustrien hvor enkelte bruker dette som en måte å klassifisere en større gruppe med viner, som ofte er fremstilt uten tilsetninger, eller hvor noe kan tilsettes for å kunne lage en bredere definisjon.

Vinjournalist i Dagens Næringsliv, Merete Bø, har mest tro på at økologisk og biodynamisk vil ha lysest fremtid.

– Det er fordi disse vinene er lettest å gjennomføre, er best for miljøet og smaksmessig bra. Nakenvin og naturvin blir en smal sjanger for de få, sier hun til Matkontrollen.