I RETTEN: Her er Morten Sundli og Jørgine Massa Vasstrand i Oslo tingrett.
I RETTEN: Her er Morten Sundli og Jørgine Massa Vasstrand i Oslo tingrett. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2

Skjeggkre-dommen er klar – tap for «Funkygine»

Toppblogger Jørgine Massa Vasstrand (29) og ektemannen tapte i Oslo tingrett mot boligselgeren som solgte dem leilighet med skjeggkre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar møtte toppblogger Jørgine Massa Vasstrand (29) og ektemannen Morten Sundli (28) i Oslo tingrett i forbindelse med en tvistemål om deres nåværende leilighet.

I dommen fra Oslo tingrett, som var klar fredag, går det fram at Vasstrand og mannen tapte mot selgeren av leiligheten.

De er også dømt til å betale 114.000 i saksomkostninger til selger.

Krevde erstatnin

Ekteparet kjøpte sommeren 2017 en leilighet til 5,5 millioner på Torshov i Oslo, som viste seg å være invadert av skjeggkre.​​

I den forbindelse krevde de et prisavslag og erstatning på totalt 634.000 kroner fra tidligere eier, hvorav 550.000 av dette beløpet er avslag på boligens kjøpesum.

Saksøkte motsatte seg kravet. De mente summen for erstatning og prisavslag var satt uforholdsmessig høyt, samt at Vasstrand og mannen reklamerte syv måneder etter overtakelse, noe motparten mente var for sent.

Dette var Oslo tingrett enig i. I dommen går det fram at Vasstrand og Sundli selv var usikre på om det var sølvkre eller skjeggkre de hadde i leiligheten, og at de burde varslet om mangelen tidligere.

– Har vært hysterisk

I tingretten fortalte Massa Vasstrand om hvordan familien opplevde å leve med skjeggkre i boligen.

– Det har vært veldig belastende. Vi har hatt skjeggkre i sengen vår og i sengen til de to største barna. Og etter at minstemann ble født, vil jeg si at jeg har vært ganske hysterisk med å sjekke klær og madrasser, fortalte Massa Vasstrand i sin vitneforklaring.

  • Insektsarten ble første gang oppdaget i Norge i 2013.
  • Oppholder seg kun innendørs, og kan være vanskelig å bli helt kvitt.
  • De er altetende, og spiser stort sett det de kommer over av organisk materiale, men gjør liten materiell skade i den gjennomsnittlige bolig. Den kan imidlertid oppleves som sjenerende.
  • Voksne insekter kan bli opptil 18 millimeter lange, men er som regel mellom 10-12 millimeter.
  • Bruker mellom halvannet og tre år på å utvikle seg fra nymfe til fullvoksen.
  • Kan forveksles med sølvkre, men er ikke like avhengig av fuktige omgivelser i voksen alder.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Videre forteller hun at det også har begrenset deres sosiale liv, da venner og kjente har kviet seg for å komme på besøk eller å få besøk av dem.

Paret ble representert ved advokat Stian Schie i advokatfirmaet Crawford Legal.

Kjøpte med sølvkre

Saksøkte, den tidligere eieren av boligen, hadde informert paret om at leiligheten hadde sølvkre, som anses som en mindre plagsom husgjest, før videresalget.

I tingretten forklarte vedkommende at skjeggkre-invasjonen, og insektet skjeggkre generelt, var ukjent for henne, og at forekomsten av insektet kun var synlig ved baderommet.

De erkjente imidlertid i tingretten at skjeggkre-forekomsten regnes som en mangel på boligen.

– Dersom retten avgjør at det ble reklamert innen rimelig tid, vil det være størrelsen på kravet som må utmåles og at saksøker sannsynliggjør størrelsen på kravet, sa advokatfullmektig Aurora Assev i advokatfirmaet Riisa & Co.

Assev representerte tidligere eier og forsikringsselskapet AmTrust Europe sammen med advokat Jarl Henstein i saken.

– Minimal og uforstyrrende

I dag bor saksøkte i samme borettslag. Også denne leiligheten har skjeggkre.

– Jeg har bodd i leiligheten til kjøper, og har opplevd forekomsten av kre som minimal og uforrstyrrende i perioden jeg bodde der. Det er den også i min nåværende leilighet, forklarte saksøkte.

Utredning og rapport fra firmaet Anticimex om at det forekom skjeggkre i borettslaget ble gjennomført etter at Massa Vasstrand og Sundli flyttet inn.

Skjeggkre-hysteri

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det har oppstått et uforholdsmessig hysteri rundt skjeggkre i Norge, og håper praksisen om prisavslag underkjennes når en skjeggkre-sak for første gang skal opp i lagmannsretten i mars.

– Vi tror vi må leve med dette kreet, så hvis vi skal fortsette å utmåle prisavslag på boliger man finner skjeggkre i, er vi nok på ville veier, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

I 2017 lå skjeggkre på fjerdeplass over innsekter folk sender inn til Folkehelseinstituttet, og det antas at halvparten av moderne boliger i Norge vil huse de uønskede krabatene innen få år.

Slik det er i dag, plikter man å informere om skjeggkre ved videresalg.

– I lavere rettsinstanser har kjøpere blitt tilkjent erstatning i form av prisavslag. Det betyr at dette tillegges vekt av domstolene, og da er det viktig at selger opplyser om skjeggkre ved salg, sier Geving.