endrer etter tv 2-funn:

Selges som karbonadedeig, men er egentlig noe annet

Matkontrollen (TV 2): Det er lurt å lese nøye på pakken om du skal på shoppingtur over grensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karbonadedeig er på handlelista til mange av kundene Matkontrollen møter på Maximat på Nordbysenteret i Sverige. Flere av kundene sier at karbonadedeigen i Sverige skal tilsvare karbonadedeigen man får kjøpt i Norge, bare at den ofte er billigere.

Se Matkontrollen i kveld kl. 20:00 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Dobbelt så fett

Leser man litt mer nøye på ingredienslisten kan man se at karbonadedeigen som selges over grensa inneholder dobbelt så mye fett som norsk karbonadedeig.

I Norge er bransjestandarden at karbonadedeig har under seks prosent fett. Vanligvis er det under fem prosent. Men rett over grensa selges altså produkter merket som karbonadedeig med ti prosent fett.

Den norske karbonadedeigen inneholder ca. 5 prosent fett, mens den svenske inneholder det dobbelte. Foto: Matkontrollen/TV 2
Den norske karbonadedeigen inneholder ca. 5 prosent fett, mens den svenske inneholder det dobbelte. Foto: Matkontrollen/TV 2

Fjerner merkingen

Matkontrollen har kontaktet flere av kjedene som finnes langs grensen til Norge. Eurocash skriver i en e-post at de nå velger å endre merkingen. Og tre dager etter at Matkontrollen får e-posten er merkingen på Eurocash i Strømstad endret.

Nordby Supermarket skriver til Matkontrollen at 85 prosent av deres kunder er norske, og at de derfor kaller det karbonadedeig. De skriver også at de i tillegg selger karbonadedeig med fem prosent fett.

Beholder karbonadenavnet

Ole Lind sier at karbonadebegrepet er godt etablert langs grensen. Foto: Matkontrollen/TV 2
Ole Lind sier at karbonadebegrepet er godt etablert langs grensen. Foto: Matkontrollen/TV 2

Butikksjefen på Maximat på Nordbysenteret, Ole Lind, sier at beslutningen om å bruke begrepet karbonadedeig ble tatt for mange tiår siden, og at dette er et begrep som er godt etablert ved grensen.

– Da beslutningen ble tatt var produktet nærmest den norske karbonadedeigen og den norske karbonadestandarden, sier Lind.

Lind mener at deres karbonadedeig skiller seg fra den norske ved at de aldri tilsetter vann, is eller salt i produktet.

Ikke et svensk begrep

En halvtime fra grensen er det ingenting som heter karbonadedeig i dagligvarebutikkene. Der brukes det svenske begrepet nötfärs. Karbonade er, med andre ord, ikke et svensk begrep, men brukes i butikker der det er mange norske kunder.

– I Norge ville man ikke kalt dette for en karbonadedeig, sier Cathrine Borchsenius til Matkontrollen.

Cathrine Borchsenius mener at mange velger karbonadedeig fordi den er magrere. Foto: Matkontrollen/TV 2
Cathrine Borchsenius mener at mange velger karbonadedeig fordi den er magrere. Foto: Matkontrollen/TV 2

Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog. Hun mener at den svenske karbonadedeigen med ti prosent fett heller bør merkes som mager kjøttdeig.

Ole Lind fra Maximat mener at ordet nötfärs kan skape forvirring for nordmenn på handletur.

– Vi får noen spørsmål som "er det nøtter i?", og det er det jo ikke, for nöt er storfe på svensk, sier Lind.

Maximat på Nordbysenteret selger nå en ny type karbonadedeig med mindre fett, men beholder navnet karbonadedeig på begge produktene.