Fiskesuppe fra Tromsø – Jørn Hoels nordnorske, røde fiskesuppe

Dette er Jørn Hoels egen oppskrift, beregnet til 4 personer.

  • 1 stor løk/ eller 2 store banansjalottløker, finhakket
  • 2 stangselleri
  • ½ fennikel
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 rød chili
  • 50 g fersk ingefær, finhakket
  • Litt kajennepepper etter smak eller Tabasco
  • 2 ss olivenolje til steking+ ekstra for å dråpe over tilslutt
  • 1 glass hvitvin
  • 12 plommetomater, uten skinn eller 800 g tomater uten skall fra boks
  • 2 ss tomatpure
  • 8 dl fiskekraft
  • 600 g hvitfisk (steinbit, kveite, torsk )
  • 12 Lyngen reker ( helst rå )
  • ½ sitron
  • 1 ½ ss fersk koriander, hakket
  • 1 kopp persilleblader, hakket
RØD FISKESUPPE: Jørn Hoels nordnorske fiskesuppe. Foto: TV 2
RØD FISKESUPPE: Jørn Hoels nordnorske fiskesuppe. Foto: TV 2

Salte fiskebitene på forhånd. Om du bruker steinbit eller breiflabb, kan du velge og brune fisken på forhånd.

Finhakk løk, hvitløk, selleri, fennikel, ingefær og chili.

Varm olje i en stor panne og stek alt til det blir mykt og blankt. Tilsett vin, tomater, tomatpuré, og 2 ss av persille og koriander og fiskekraft. La det småkoke i 30 min. Smak til med salt og pepper. Hvis det ønskes litt heat smaker du deg til med Kajennepepper eller Tabasco.

Press tomatene til de er oppløses. Dersom det ønskes en helt fin konsistens kan man kjøre denne blandingen i foodprocessor til en fin jevn masse. Jørn Hoel liker den litt grov.

Skjær fisken i passende biter og ha det oppi suppegryten sammen med de rå rekene. La dette koke i 10 minutter.

Smak til suppen med salt og pepper, og saften fra sitronen. Ha noen dråper olivenolje over og strø over finhakket persille tilslutt, og servér.

Bjarte Hjelmelands kremede fiskesuppe

Bjarte Hjelmeland tar utgangspunkt i en pose Bergensk fiskesuppe og følger tilberedningstips på posen.

I tillegg til melk tilsetter han créme fraîche, eventuelt rømme, ekstra med grønnsaker og rause fiskebiter, reker og blåskjell (se tips).

Grønnsaker: Tilsett finsnittet gulrotstrimler, finsnittet fennikel eller pastinakk (kan sløyfes).

HVIT FISKESUPPE: Bjarte Hjelmelands bergensinspirerte fiskesuppe. Foto: TV 2
HVIT FISKESUPPE: Bjarte Hjelmelands bergensinspirerte fiskesuppe. Foto: TV 2

Fisk: Tilsett biter av breiflabb/steinbit eller torsk, og la trekke med i suppen 6-8 min før reker og blåskjell (se tips), finsnittet vårløk eller gressløk tilsettes, kok opp og la trekke i 3-4 min. Smak til suppen med saft fra sitron, eventuelt noen dråper hvitvinseddik.

Wenches tips:

Damp blåskjell før de legges i suppen rett før servering, kraften fra blåskjellene bukes i suppe.

Skall fra reker kan det kokes kraft på. Fres litt løk og olje i en gryte, tilsett rekeskall og fyll opp med vann til det dekker. Kok opp, skum av underveis og la trekke i ca 30 min. Sil av rekeskallen og kok kraften videre uten lokk til du får en konsentrert smakfull kraft.