I TINGRETTEN: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli sammen med advokat Stian Schie i Oslo tingrett.
I TINGRETTEN: Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli sammen med advokat Stian Schie i Oslo tingrett. Foto: Birgitte Thorshaug Kristiansen / TV 2

«Funkygine» i retten: – Det har vært veldig belastende

OSLO TINGRETT (TV 2): Toppblogger Jørgine Massa Vasstrand og ektemannen Morten Sundli møtte mandag i tingretten for å kreve erstatning etter funn av skjeggkre i leiligheten på Torshov i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar i år ble det kjent at Jørgine Massa Vasstrand (29), også kjent som «Funkygine», og ektemannen Morten Sundli (28) måtte møte i retten i forbindelse med en uenighet med selger av en leilighet de hadde kjøpt.

Mandag møtte Massa Vasstrand og Sundli i Oslo tingrett.

Paret overtok i juli 2017 en leilighet på Torshov i Oslo til 5,5 millioner kroner, og krever nå prisavslag og erstatning på totalt 634.000 kroner etter funn av skjeggkre i leiligheten.

Dette beløpet består av et prisavslag på 550.000 kroner på boligen, cirka 20.000 kroner i kostnader knyttet til taksering, samt saneringskostnader på 61.250 kroner.

– Belastende

I tingretten forklarte Vasstrand hvordan de har opplevd å bo med skjeggkre.

– Det har vært veldig belastende. Vi har hatt skjeggkre i sengen vår, i sengen til de to største barna, og da minstemann ble født, vil jeg si at jeg har vært ganske hysterisk med å sjekke klær og madrasser, forteller hun i sin vitneforklaring.

Paret er representert ved advokat Stian Schie i advokatfirmaet Crawford Legal.

Saksøkte motsetter seg kravet, da de mener det er satt uforholdsmessig høyt, samtidig som de gjør et poeng av at Vasstrand og mannen reklamerte for sent, det være seg syv måneder etter overtakelsen.

FORKLARER SEG: Jørgine Massa Vasstrand forklarer seg i Oslo tingrett. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2
FORKLARER SEG: Jørgine Massa Vasstrand forklarer seg i Oslo tingrett. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2

Opplyste om sølvkre

Ifølge sakens sluttinnlegg trodde tidligere eier av leiligheten at det var snakk om sølvkre, som blir regnet som et mindre plagsomt insekt å få i hus.

– Selger opplyste lojalt om det h*n trodde var sølvkre. Egenerklæringsskjemaet tar utelukkende sikte på å formidle selgers subjektive kunnskap om eiendommen ut fra selgers beste skjønn, står det i sluttinnlegget.

Bor i samme borettslag

Utredning og rapport fra firmaet Anticimex om at det forekom skjeggkre i borettslaget ble gjennomført etter at Massa Vasstrand og Sundli flyttet inn.

Saksøkte bor i dag i samme borettslag, og opplyser at det også er skjeggkre i den nåværende leiligheten.

– Jeg har bodd i leiligheten til kjøper, og har opplevd forekomsten av kre som minimal og uforrstyrrende i perioden jeg bodde der. Det er den også i min nåværende leilighet, forklarer saksøkte.

– Skuffet

Massa Vasstrand sier at de, ifølge de opplysningene de hadde tilegnet seg om sølvkre, trodde det var en smal sak å fjerne disse. Paret gikk likevel mange runder for de besluttet å kjøpe med sølvkre, forklarer hun.

Svigerforeldrene hadde hatt erfaring med det samme, og fikk fjernet disse ved å fjerne fuktkilden. Massa Vasstrand forteller at de uansett hadde planer om å pusse opp badet.

– Vi er veldig skuffet over leilighetskjøpet. Vi hadde aldri kjøpt det om vi visste at det var snakk om skjeggkre, sier hun i tingretten.

Uenige om krav

Det er advokat Jarl Henstein, ved advokatfullmektig Aurora Assev, i advokatfirmaet Riisa & Co som representerer den den tidligere eieren og forsikringsselskapet AmTrust Europe i saken.

– Dersom retten avgjør at det ble reklamert innen rimelig tid, vil det være størrelsen på kravet som må utmåles og at saksøker sannsynliggjør størrelsen på kravet, sier Assev i retten.

Assev gjør det også klart at de ikke bestrider at det var skjeggkre i leiligheten før salget, samt at dette betegnes som en mangel på leiligheten.

SAKSØKTES TEAM: Advokatfullmektig Aurora Assev og advokat Jarl Henstein i advokatfirmaet Riisa & Co. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2
SAKSØKTES TEAM: Advokatfullmektig Aurora Assev og advokat Jarl Henstein i advokatfirmaet Riisa & Co. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2

Partene har på hver sin kant henvist til eiendomsmeglere som har ulikt standpunkt på hvorvidt forekomst av skjeggkre påvirker verdien av boligen. Mens selgers meglere sier at det ikke har betydning for videresalg og verdi, mener saksøkers meglere at det har det.

Borettslaget det er snakk om, har inngått avtale med firmaet Anticimex, og skal etter planen forsøke å sanere ut skjeggkreene i februar-mars.

Partene er enige i at selger ikke skal betale for en sanering som borettslaget betaler for.

Vanskelig å bli kvitt

Fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson, ble innhentet som sakkyndig vitne fra saksøkers side. Han sier at det er vanskelig å bli kvitt skjeggkreene helt, men at man kan redusere antallet betraktelig ved riktige tiltak.

– En redusering med 85 prosent er mulig, men det er knyttet stor usikkerhet til de resterende prosentene, forklarer Mattsson og legger til:

– Så lenge det gjenstår en hann og en hunn, kan de igjen bli flere og danne en ny populasjon.