Skrei med smakfullt tilbehør

Fredag er Jan Henrik Syversen, også kalt "Gladkokken", gjest i kjøkkenet. Syversen er kokk og en av landets største matbloggere.

Skrei servert med syltede gulrøtter, sandefjordsmør og ovnsbakte poteter står på fredagsmenyen. Oppskriften rekker til fire personer.

Les gjennom hele oppskrifter før du begynner å tilberede.

Skrei:

  • Ca. 800 g skreifilet
  • Smør
  • Salt og pepper

La fisken ligge med salt på et fat på kjøkkenbenken, før den stekes. Del gjerne skreifiletene i porsjonsbiter på ca. 200 g.

Syltede gulrøtter:

  • 3-4 stk skrelte gulrøtter (gjerne regnebuerøtter, de gir fine farger)
  • 1 ½ dl eplecidereddik
  • 3 dl sukker
  • 4 dl vann

Sandefjordsmør:

  • 3 stk finhakket sjalottløk
  • 3 dl kremfløte
  • 300 g smør i terninger
  • Finhakket persille og gressløk,
  • Sitronsaft
  • Salt og pepper

Saltbakte poteter:

  • Beregn 3-4 små poteter (morenepoteter med tynt skall) pr. person
  • Olivenolje
  • Salt og pepper.

Ertepuré:

  • Ca. 600 g frosne grønne erter
  • 150 -200 g smør
  • 2-3 ss revet parmesan
  • Salt og pepper
  • Sitron

Slik gjør du:

Start med å sylte gulrøtter, det kan gjøres god tid i forveien (de holder seg godt i kjøleskapet et par uker). Skrell gulrøttene. Bruk en ostehøvel eller gulrotskreller til å skjære gulrøttene i tynne skiver langsetter, og legg i et glass med lokk. Kok opp eddik, sukker og vann, og hell den kokende laken over gulrøttene. Vent med å sette på lokk til laken og gulrøttene er litt avkjølte.

Saltbakte poteter: Legg potetene (med skall) i et ildfast fat. Vend inn olje, salt og pepper. Stek så i varm stekeovn på 200 grader i ca. 30-40 minutter, frem til de er gylne og møre.

Ertepuré: Kok opp lettsaltet vann og legg i de frosne ertene. Kok opp på nytt og la trekke i ca. 2 minutter. Sil av vannet, tilsett revet parmesan og smør, og kjør ertene sammen med en stavmikser frem til du får en glatt puré. Smak til med salt, pepper og sitron.

Sandefjordsmør: Surr finhakket sjalottløk i smør (løken skal kun bli blank og myk). Tilsett fløte og kok til fløten er redusert til det halve. Trekk kasserollen vekk fra platen, og pisk inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett finhakket gressløk og persille rett før servering. Sausen kan holdes varm, men må ikke koke. Da vil den sprekke (skille seg).

Skrei: Skyll av saltet og tørk lett av skreien med kjøkkenpapir. Smelt smør i en stekepanne (stor nok til alle skreistykkene). La smøret bruse lett uten å bli brunt. Stek fisken i 4-5 minutter på hver side, frem til den blir hvit eller blank og flaker seg lett uten å falle fra hverandre. Øs over stekefettet under stekingen. Dryss eventuelt noen korn med flaksalt på fisken ved servering, eller server flaksalt ved siden av - så kan hver enkelt drysse med salt, hvis de ønsker det.