Tiina hjalp dubai-prinsessen å rømme:

– Hun ropte at hun søkte politisk asyl, og etter det har jeg ikke hørt fra henne

Skavlan (TV 2): Snart ett år har gått siden datteren til Dubais mektigste mann forsvant i et mislykket fluktforsøk fra farens regime.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en video spilt inn bare dager før hun prøvde å flykte, forteller prinsesse Sheikha Latifa (33) om farens autoritære regime, og om kidnappinger, tortur og neddoping.

I lørdagens avsnitt av Skavlan forteller Tiina Jauhiainen, som kaller seg hennes beste venninne, om det dramatiske fluktforsøket og om siste gang hun så Latifa.

Se Skavlan lørdag kl. 22:30 på TV 2, og på TV 2 Sumo allerede fra fredag.

Sjeik Mohammed er både statsminister og visepresident i De forente arabiske emirater. I tillegg er han hersker av turistmagneten Dubai.

Latifa Al Maktoum forteller i videoen at hun har 30 søsken, og at hun er én av tre som heter Latifa. Under hans regime, har hun levd et strengt overvåket liv med svært begrenset frihet.

Ville fortelle alt

Bare noen dager før Latifa forsøkte å flykte fra Dubai, kom hun hjem til sin finske bestevenninne Tiina Jauhiainen. Hun ville snakke ut om farens regime, og spille det inn på video.

– Hun tok en stor risiko bare ved å komme hjem til meg for å spille inn videoen. Hun har egentlig ikke lov til å dra til noens private hjem, forteller Jauhiainen.

Hun sier det likevel var svært viktig for Latifa å få spilt inn videoen før hun skulle begi seg ut på flukt.

– Hvis fluktforsøket mislyktes, ville hun ikke at historien hennes skulle være forgjeves. Hun ville at alle skulle få vite om den, sier bestevenninnen.

– Jeg lager denne videoen fordi det kan være den siste videoen jeg lager, sier Latifa i opptaket.

En sikker plan

I videoen forteller Latifa at det ikke er første gang hun forsøkte å flykte. I 2002 forsøkte hun å ta seg over grensen til Oman, men ble hentet tilbake til Dubai av farens menn.

– Jeg var veldig naiv. Jeg trodde man bare kunne dra. De satte meg i fengsel og torturerte meg, hevder hun i opptaket.

Denne gangen skulle det gjøres ordentlig. Den topphemmelige reisen ut av Dubai skulle Latifa og Tiina ta sammen.

Planen var å reise til Oman, og derfra videre til sjøs med en jolle, frem til de nådde internasjonalt farvann. Der skulle de bli hentet av en venn i seilbåt som skulle ta dem med til Goa på Indias vestkyst.

– Jeg er ikke sikker på hva som kommer til å skje, men jeg er 99 prosent sikker på at det vil virke, sier Latifa håpefullt om flukten.

Flukten

24. februar 2018 satt Latifa for første gang i sitt liv i forsetet på en bil. Jauhiainen forteller at venninnen virket håpefull og glad. De kom seg hele veien ut i internasjonalt farvann, der de møtte seilbåten som avtalt.

– Det var en stor lettelse, men det var jo selvsagt bare begynnelsen på den store reisen, sier hun.

Turen varte i åtte dager, og de nærmet seg havnebyen Goa i India. Alt hadde gått bra inntil de oppdaget at de ikke lenger var alene til sjøs.

– Latifa og jeg gikk ned i kabinen rundt klokka ti. Jeg hadde akkurat pusset tennene da vi begynte å høre noen lyder fra dekk. Det hørtes ut som pistolskudd, forteller Jauhiainen.

Forsvarte venninnen

De hadde blitt oppdaget. De to kvinnene ble tvunget opp på dekk, og fikk flere våpen pekt mot seg. Jauhiainen husker at hun ble dyttet mot rekkverket og truet på livet.

– Jeg så Latifa ligge på gulvet. Hun sparket og skrek, og hun sa om og om igjen at hun søkte politisk asyl. De svarte at hun skulle være stille, ellers ville de skyte henne, sier venninnen.

Jauhiainen ble dyttet ned på gulvet ved siden av Latifa og igjen fortalt at hun skulle skytes.

– Latifa begynte å forsvare meg. Hun sa «la venninnen min være i fred». Jeg husker jeg tenkte «wow, selv i et sånt øyeblikk, er hun så modig».

Dette var siste gang bestevenninnene så hverandre. De to ble separert og Jauhiainen ble fengslet.

«En ung kvinne med problemer»

Latifas finske bestevenninne sier hun ble truet med dødsstraff og livstid i fengsel da hun kom tilbake til Dubai. I en ukes tid satt hun fengslet før hun plutselig ble kjørt til flyplassen. Det skulle vise seg at finske myndigheter hadde kjempet for hennes løslatelse.

Videoen av Latifa hadde blitt publisert etter at rømningsforsøket hadde gått galt, og nå var verdens søkelys på den forsvunnede prinsessen.

– Har du hørt noe fra Dubais myndigheter etter at du kom tilbake til Finland?

– De ringte meg dagen jeg kom hjem for å minne meg på at Sjeik Muhammed kan ta meg fra hvor som helst i verden, så hvis jeg ikke respekterer avtalen vi har, og snakker med pressen, vil jeg ikke være trygg, forteller Jauhiainen.

Hun har ikke hørt fra venninnen Latifa siden fluktforsøket.

ENESTE LIVSTEGN: Dette bildet skal bevise at Latifa har det bra. Det er en familiesak, hevder talspersoner. Foto: De forente arabiske emirater (UAE)
ENESTE LIVSTEGN: Dette bildet skal bevise at Latifa har det bra. Det er en familiesak, hevder talspersoner. Foto: De forente arabiske emirater (UAE)

Først etter nesten ti måneder kom livstegn. De forente arabiske emirater publiserte bilder av en uformelt kledd Latifa sammen med en smilende Mary Robinson.

Robinson er tidligere irsk president, og forhenværende kommisjonær for FNs menneskerettighetskommisjon. Hun forklarer møtet som et omsorgsbesøk.

– Dette er en ung kvinne med problemer, og en alvorlig medisinsk situasjon. Hun mottar psykiatrisk hjelp. Dette er en familiesak nå, og hun er i den kjærlige omsorg av sin familie, fortalte Robinson i et intervju til BBC.

Bestevenninnen mener derimot bildet viser noe helt annet.

– Jeg ble lettet over å se at hun i det minste var i live, men samtidig bekymret for hun ser veldig uvel ut. Hun ser ikke engang inn i kameraet. Latifa sier jo i videoen sin at de kom til å si at hun ikke forteller sannheten, sier venninnen.

Elsket og verdsatt

Etter at en BBC-dokumentar ble publisert om saken i desember i fjor, kom De forente arabiske emirater med følgende uttalelse:

– Prinsesse Latifa er elsket og verdsatt av sin familie. Dessverre var hun sårbar for utnyttelse, spesielt av herr Herve Jaubert.

Brevet fortsetter med anklagelser mot Jaubert, en av de som hjalp Latifa med å rømme, om at han hadde kidnappet henne og krevde løsepenger.

Les hele uttalelsen her.

Det har ikke lykkes TV 2 å få tilsvar på Jauhiainen påstander fra myndighetene i De forente arabiske emirater.