Kombutcha, ingefærshot, grønn smothie og scones
Få oppskriftene fra Bra godt her.
Velg sort eller grønn te etter hva du liker.
Bruker du sort te må du kjøpe en uten olje i (eks bergamotolje)
Det kan danne seg mugg i Kombuchaen hvis temperaturen er for lav (15gC). Det er fordi hvis temperaturen er for lav så dannes det ikke syre fort nok til å få pH-en raskt ned, og mengden melkesyrebakterier opp, så disse kan holde muggsoppen i sjakk. Derfor er det viktig at kombuchaen ikke står for kaldt, men på et lunt sted.
Bruk gjerne et stort norgesglass eller lignende til å lage kombuchaen i.
Oppskrift:
· Per 1 liter grønn eller sort te
· 2 teposer
· 4-5 ss rørsukker
· scoby
· ca. 2 uker
· sjekk pH etter 5 dager
· pH ca. 3 (pH<2 betyr at du har fått alkohol i Kombuchaen)
· spar en desiliter til start-up på neste batch
Trekk teen (vannet må ikke være >70gC).
Sort te må trekke i 10-15 minutter, den grønne i 4 minutter
Rør inn rørsukkeret. Legg scoobyen på toppen.
Ha et kjøkkenhåndkle over, sett en strikk rundt åpningen og la glasset stå i ca. 2 uker i romtemperatur (ikke sett på lokk!!). Etter 5 dager sjekker du pH. Den skal være ca.3
(du får kjøpt strips til å måle PH-verdien på nett, eller på apotek)
Du kan godt tilsette ekstra smak på kombuchaen
Da tilsetter du den smaken du vil ha, to dager før den skal drikkes for etterfermentering
Forslag til gode smaker i kombucha:
Ingefær, raspet, en håndfull eller
Bringebær, en håndfull
Hva er en scoby?
For å lage din egen kombucha så må du ha en «scoby». Det får du kjøpt på nett, eller du kan få av noen som har et «scoby-hotell». Et scoby-hotell vil si at du har flere startere (Scoby) som du kan gi bort til andre. En scoby er bakterier fra sopp so er gunstig for tarmfloraen.
Ingefærshot
En smart måte å få i seg enda mer plantestoffer på er å kaldtrekke te over natta. Da får du utnyttet alle næringsstoffene som er i teposen.
Bruk gjerne en kopp kullsyreholdig vann sammen med to teposer. La det stå å trekke over natten.
Press ca 20 gram ingefær i en slowjuicer sammen med ½ sitron og og et eple. Hell saften over i ett glass samen med den kaldtrukne teen.
Pynt gjerne glasset med en sitronskive på kanten av glasset.
Ingredienser i ingefær shot:
1 kopp kandtrukket te i kullsyreholdig vann per person
Ca 20 gram ingefær
½ sitron
1 eple
Evt en sitronskive til pynt
GRØNN SMOOTHIE - EN TO TE!
2 Kiwi
2 håndfull Bladspinat
2 dl Grønn te
2 dl Eplejuice (helst rå)
½ tommel revet Ingefær
Saften av ½ sitron
En klype kajennepepper
Kjør alt i en blender og nyt med det samme.
Engelske scones
500 g finmalt emmer (evt. øko finmalt spelt)
2 ts bakepulver
1 ts havsalt
1-2 ss honning
0,5 dl flytende Rapskokos
2,5 dl melk
1 egg
1 dl øko rosiner (kan kuttes)
Bruk en 6 cm utstikkerform eller et glass for å få runde scones. Jeg lager heller en stor rund bolle som kjevles flat (1,5 cm tykk) og prikkes med gaffel, før den skjæres opp i stykker med en pizzakniv.
Framgangsmåte:
Bland sammen de tørre ingrediensene og rosinene.
Rør honningen ut i litt lunken melk. (Litt av den totale melkemengden)
Visp denne honning-blandingen sammen med resten av den kalde melken, rapskokos og egget.
Bland det våte med det tørre. (Skal ikke eltes lenge, bare til ingrediensene er blandet sammen). Kjevle ut og trykk ut runde scones med en utstikkerform, eller lag en rund kake som deles i ”pizzastykker”. Kjevles på et bakepapir og legges over på en stekeplate.
Stekes midt i ovnen på 220 grader i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.
Scones smaker absolutt best, når de er nystekte. Gjerne med smør og rørte bær, eller med rømme og rørte tyttebær.